Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Alyssum filiforme Bitkisinin Antimikrobiyal, Antibiyofilm, Antioksidan Aktivitesinin ve Fenolik Profilinin Belirlenmesi

Yıl 2023, Cilt: 9 Sayı: 1, 48 - 55, 06.03.2023
https://doi.org/10.28979/jarnas.1085431

Öz

Bakteriler antibiyotiklere ve türevlerine karşı günden güne direnç kazanmaktadır ve bu küresel bir sorun haline gelmektedir. Bitkilerde bulunan sekonder metabolitlerin (fenolik bileşikler, flavonoidler, alkoloidler gibi) antioksidan ve antimikrobiyal gibi çeşitli aktiviteleri sebebiyle bu küresel sorunun önüne geçilebileceği düşünülmektedir. Bu kapsamda çeşitli çalışmalar yapılmış ve halen de yapılmaktadır. Bitkisel kaynaklardan antioksidan, antimikrobiyal ve anti-biyofilm gibi etki gösteren bileşenlerin belirlenmesi ile antibiyotik ve türevlerine karşı oluşan direnç aşılabilir. B vitamini ve magnezyum açısından zengin olan Brassicacea ailesinin bir üyesi de Alyssum filiforme türüdür. Alyssum filiforme bu kapsamda değerlendirilebilecek potansiyele sahip bir endemik türdür. Bu çalışmada; endemik olarak yetişen türün antimikrobiyal, anti-biyofilm, antioksidan ve RP-HPLC-PDA ile fenolik profili belirlendi. Elde edilen ekstre antimikrobiyal aktivite için Minimum İnhibisyon Konsantrasyonu (MIC) ve Minimum Bakterisidal Konsantrasyonu (MBC) yöntemleri uygulandı, antioksidan aktiviteyi belirlemek için ise 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) radikalini temizleme aktivitesi ve demir indirgeme antioksidan güç (FRAP) metodları kullanıldı. Biyofilm oluşumunu önlemedeki etkinliği gözlemleyebilmek için kristal viyole bağlama yöntemi kullanıldı. Tüm bakterilerde olumlu sonuçlar elde edildi. FRAP ve DPPH sonuçları sırasıyla 13.070 μmol FeSO4.7H2O/g ve SC50 5.190 mg/ml olarak belirlendi. Elde edilen fenolik analiz sonucunda bitkinin kafeik asit ve krisin yönünden zengin olduğu bulundu. Elde edilen sonuçlar ışığında Alyssum filiforme türünün sağlık açısından değerli bir tür olduğu düşünülmektedir.

Destekleyen Kurum

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi BAP Enstitüsü

Proje Numarası

2021/3-12 YLS

Kaynakça

  • Akarca, G., & Tomar, O. (2019). Afyonkarahisar ili çevresinde yetişen ve halk tarafından tüketilen bazı yabani bitkilerin antioksidan ve antimikrobiyal etkileri. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (15), 259-268. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/662824
  • Altundağ, Ş., & Aslım, B. (2005). Kekiğin bazı bitki patojeni bakteriler üzerine antimikrobiyal etki-si. Orlab On-Line Mikrobiyoloji Dergisi, 3(7), 12-14. Erişim adresi: http://eskisite.mikrobiyoloji.org/pdfler/702050702.pdf
  • Andarwulan, N., Fardiaz, D., Wattimena, G. A., & Shetty, K., (1999). Antioxidant activity associated with lipid and phenolic mobilization during seed germination of Pangium edule Reinw. Journal of Agri-cultural and Food Chemistry, 47: 3158-3163. Erişim adresi: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf981287a
  • Arslan, A. (2019). Anadolu florasına ait bazı Alyssum L. türlerinin polen, tohum, meyve morfolojileri ve antimikrobiyal, antibiyofilm aktivitesinin incelenmesi (Master's thesis, Bartın Üniversitesi). Erişim adresi: https://acikerisim.bartin.edu.tr/bitstream/handle/11772/1873/adnan%20arslan.pdf?sequence=1
  • Avşar, C., Keskin, H., & Berber, İ. (2016). Hastane infeksiyonlarından izole edilen mikroorganizmalara karşı bazı bitki ekstraktlarının antimikrobiyal aktivitesi. Int. J. Pure Appl. Sci, 2(1), 22-29. Erişim ad-resi: https://dergipark.org.tr/tr/pub/ijpas/issue/24478/259426
  • Balasundram, N., Sundram, K., & Samman, S., (2006). Phenolic compounds in plants and agri-industrial by-products: Antioxidant activity, occurence, and potential uses. Food Chemistry, 99:191-203. Eri-şim adresi: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814605006242
  • Bazargani, M. M., & Rohloff, J. (2016). Antibiofilm activity of essential oils and plant extracts against Staphylococcus aureus and Escherichia coli biofilms. Food control, 61, 156-164.). Erişim adresi: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956713515302152?via%3Dihub
  • Benzeie, I.F.F., Strain, J.J. (1996). The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of ‘‘antioxi-dant power”: The FRAP assay. Journal Analytical of Biochemistry, 239, 70-76. Erişim adresi: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8660627/
  • Can, Z., & Baltas, N. (2016). Bioactivity and enzyme inhibition properties of Stevia rebaudiana. Current Enzyme Inhibition, 12(2), 188-194. Erişim adresi: https://www.ingentaconnect.com/content/ben/cei/2016/00000012/00000002/art00014
  • Demir, T., Akpınar, Ö., Haki, K., & Güngör, H. (2019). Nar (Punica granatum L.) kabuğunun in vitro antidiyabetik, antienflamatuar, sitotoksik, antioksidan ve antimikrobiyal aktivitesi. Akademik Gıda, 17(1), 61-71. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/en/pub/akademik-gida/article/544647
  • Demirbaş, Ş. (2021). Lilium candidum L. ekstraktları üzerinde antioksidan, histo-biyokimyasal ve içerik aydın-latma çalışmaları (Yüksek lisans tezi). Erişim adresi: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi
  • Durmaz, H., Hülül, M., & Celık, H. (2018). Meyan (Glycyrrhiza glabra L.) Bitkisinin Antibakteriyel ve Antioksidan Aktiviteleri. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 7, 37-41. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/en/pub/huvfd/issue/41493/501426
  • Düzgüner, V., & Erbil, N. (2020). Ardahan Yöresinde Yetişen Kılıç Otu Bitkisinin (Hypericum perfora-tum) Antimikrobiyal ve Antioksidan Etkilerinin Araştırılması. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 7(1), 27-31. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/en/pub/turkjans/article/679896
  • Ucar E., Köse, E. O., Özyiğit, Y., & Turgut, K. (2015). Bazı tıbbi ve aromatik bitkilerde esansiyel yağların antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi. Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(2), 118-124. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/308658
  • Faydaoğlu, E., & Sürücüoğlu, M. (2013). Tıbbi Ve Aromatik Bitkilerin Antimikrobiyal, Antioksidan Akti-viteleri Ve Kullanım Olanakları. Erzincan üniversitesi fen bilimleri enstitüsü dergisi, 6(2), 233-265. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/en/pub/erzifbed/issue/6027/80707
  • Baran, F. M. (2019). Prunus avium kiraz yaprağı özütü ile gümüş nanopartikül (AgNP) sentezi ve antimik-robiyal etkisinin incelenmesi. Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi, 10(1), 221-227. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/en/pub/dumf/article/487255
  • Fukumoto, L.R. ; Mazza G. (2000). Assessing antioxidant and prooxidant activities of phenolic compo-unds. Journal of Agricultural Food Chemistry, 48, 3597–3604. Erişim adresi: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf000220w
  • Haşimi, N., Kızıl, S., & Tolan, V. (2015). Rezene ve adaçayı uçucu yağlarının antimikrobiyal aktivitesi üzerine bir araştırma. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 5(2), 227-235. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/313360
  • Khalil, E. A., Afifi, F. U., & Al-Hussaini, M. (2007). Evaluation of the wound healing effect of some Jor-danian traditional medicinal plants formulated in Pluronic F127 using mice (Mus musculus). Journal of ethnopharmacology, 109(1), 104-112. Erişim adresi: https://doi.org/10.1016/j.jep.2006.07.010
  • Kırca, A., Bilişli, A., Demirel, N. N., Turhan, H., & Arslan, E. (2007). Çanakkale florasındaki bazı tıbbi ve aromatik bitkilerin antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri. Tübitak Proje, (104). Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/tr/pub/erzifbed/issue/6027/80707
  • Kot, B., Wicha J, Piechota M, Wolska K, Gruzewska A, (2015). Antibiofilm activity of transcinnamal-dehyde, p-coumaric, and ferulic acids on uropathogenic Escherichia coli. Turkish Journal of Medical Sciences, 45(4), 919-924. Erişim adresi: https://journals.tubitak.gov.tr/medical/abstract.htm?id=16533
  • Kumar, B., Vijayakumar, M., Govindarajan, R., & Pushpangadan, P. (2007). Ethnopharmacological appro-aches to wound healing—exploring medicinal plants of India. Journal of ethnopharmacology, 114(2), 103-113. Erişim adresi: https://doi.org/10.1016/j.jep.2007.08.010
  • Matejczyk M, Świsłocka R, Golonko A, Lewandowski W, Hawrylik E, (2018). Cytotoxic, genotoxic and antimicrobial activity of caffeic and rosmarinic acids and their lithium, sodium and potassium salts as potential anticancer compounds. Advances in Medical Sciences, 63(1), 14-21. Erişim adresi: https://doi.org/10.1016/j.advms.2017.07.003
  • Min J, Shen H, Xi W, Wang Q, Yin L, Zhang Y, Wang ZN, (2018). Synergistic anticancer activity of combined use of caffeic acid with paclitaxel enhances apoptosis of non-small-cell lung cancer H1299 cells in vivo and in vitro. Cellular Physiology and Biochemistry, 48(4), 1433-1442. Erişim adresi: https://www.karger.com/Article/Abstract/492253
  • Molyneux, P. (2004). The use of the stable free radical diphenylpicrylhydrazyl (DPPH) for estimating anti-oxidant activity. Songklanakarin Journal of Science and Technology, 26, 211–219. Erişim adresi: https://www.researchgate.net/publication/237620105_The_use_of_the_stable_radical_Diphenylpicrylhydrazyl_DPPH_for_estimating_antioxidant_activity
  • Moure, A., Cruz, J. M., Franco, D., Domı́nguez, J. M., Sineiro, J., Domı́nguez, H., ... & Parajó, J. C. (2001). Natural antioxidants from residual sources. Food chemistry, 72(2), 145-171. Erişim adresi: https://doi.org/10.1016/S0308-8146(00)00223-5
  • Özay, C. (2015). Ege Bölgesindeki bazı Alyssum L. taksonlarının biyolojik aktivitelerinin incelenmesi ve aktif bileşenlerinin karakterizasyonu (Doktora tezi).
  • Rakhimzhanova, A., Kılınçarslan, Ö., & Mammadov, R. (2018). Stellaria media ekstraktlarının antioksidan aktivitesinin belirlenmesi ve fenolik bileşenlerinin karakterizasyonu. Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 8(2), 165-173. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/en/pub/ordubtd/issue/42031/505984
  • Samarghandian, S., Afshari, J. T., & Davoodi, S. (2011). Chrysin reduces proliferation and induces apopto-sis in the human prostate cancer cell line pc-3. Clinics, 66(6), 1073-1079. Erişim adresi: https://www.scielo.br/j/clin/a/KKS4gNtfLkMdT9RZzbwRkJF/?format=pdf&lang=en
  • Shan, B., Cai, Y., Brooks, J.D. and Corke, H. (2007). The In vitro antibacterial activity of dietary spice and medicinal herb extracts. International Journal of Food Microbiology. 117: 112-119. Erişim adresi: https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2007.03.003
  • Singleton V.L. ve Rossi J.A., (1965). Colorimetry of Total Phenolics with Phosphomolybdic–Phosphotungstic Acid Reagents, American Journal of Enology and Viticulture, 16, 144-158. Erişim adresi: https://www.ajevonline.org/content/16/3/144.short
  • Singleton V.L., Orthofer R. ve Lamuela-Raventos R.M., (1999). Analysis of Total Phenols and Other Oxi-dation Substrates and Antioxidants by Means of Folin-Ciocalteu Reagent, Methods in Enzymology, 299, 152-178. Erişim adresi: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0076687999990171
  • Taviano, M. F., Filocamo, A., Ragusa, S., Cacciola, F., Dugo, P., Mondello, L., ... & Miceli, N. (2018). Phenolic profile, antioxidant and cytotoxic properties of polar extracts from leaves and flowers of Isa-tis tinctoria L.(Brassicaceae) growing in Sicily. Plant Biosystems-An International Journal Dealing with all Aspects of Plant Biology, 152(4), 795-803. Erişim adresi: https://doi.org/10.1080/11263504.2017.1338629
  • Tomaino, A., Cimino, F., Zimbalatti, V., Venuti, V., Sulfaro, V., De Pasquale, A. and Saija, A. (2005). Influence of heating on antioxidant activity and the chemical comparision of some spice essential oils. Food Chemistry, 89, 549-554. Erişim adresi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2004.03.011
  • Tozyılmaz, V., Bülbül, A. S., & Ceylan, Y. C. (2021). Determination of antimicrobial, antioxidant and antibiofilm activity of some Alyssum L. species in Anatolian flora. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 24(4), 715-724. Erişim adresi: http://dogadergi.ksu.edu.tr/en/download/article-file/1356582
  • Yetgin, A., Şenturan, M., Benek, A., Efe, E., & Canlı, K. (2017). Pterigynandrum filiforme Hedw. türü-nün antimikrobiyal aktivitesinin belirlenmesi. Anatolian Bryology, 3(1), 43-47. Erişim adresi: https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpFMk1qTXpNdz09
  • Yıldız, S., Gürgen, A., & Can, Z. (2017). Kastamonu ilinden toplanan bazı yabani mantarların in vitro koşullar altında biyoaktif özellikleri. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 17(3), 523-530. Erişim adresi: https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpVNU1EVXdNQT09

Determination of Antimicrobial, Antibiofilm, Antioxidant Activity and Phenolic Profile of Alyssum filiforme Plant

Yıl 2023, Cilt: 9 Sayı: 1, 48 - 55, 06.03.2023
https://doi.org/10.28979/jarnas.1085431

Öz

Bacteria are gaining resistance to antibiotics and their derivatives day by day, and this is becoming a global problem. It is thought that this global problem can be prevented due to the antioxidant and antimicrobial activities of the secondary metabolites (phenolic compounds, etc.) found in plants. In this context, various studies have been carried out. Resistance to antibiotics and their derivatives can be overcome by identifying components that act as antioxidants, antimicrobials, and anti-biofilms from plant sources. Alyssum filiforme is a member of the Brassicacea family, which is rich in B vitamins and magnesium. Alyssum filiforme is an endemic species with the potential to be evaluated in this context. In this study, the antimicrobial, anti-biofilm, antioxidant, and phenolic profile of the endemic Alyssum filiforme species was determined by RP-HPLC-PDA. Minimum Inhibition Concentration (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) methods were applied for the antimicrobial activity of the obtained extract, and 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazil (DPPH) radical scavenging activity and iron reducing antioxidant power (FRAP) were used to determine the antioxidant activity. To observe the effectiveness in preventing biofilm formation, the crystal violet bonding method was used, and positive results were obtained in all bacteria. FRAP and DPPH results were determined as 13.070 μmol FeSO4.7H2O/g and SC50 5.190 mg/ml, respectively. As a result of the obtained phenolic analysis, it was found that the plant is rich in caffeic acid and chrysin. In the light of the results obtained, Alyssum filiforme is thought to be a valuable species in terms of health

Proje Numarası

2021/3-12 YLS

Kaynakça

  • Akarca, G., & Tomar, O. (2019). Afyonkarahisar ili çevresinde yetişen ve halk tarafından tüketilen bazı yabani bitkilerin antioksidan ve antimikrobiyal etkileri. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (15), 259-268. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/662824
  • Altundağ, Ş., & Aslım, B. (2005). Kekiğin bazı bitki patojeni bakteriler üzerine antimikrobiyal etki-si. Orlab On-Line Mikrobiyoloji Dergisi, 3(7), 12-14. Erişim adresi: http://eskisite.mikrobiyoloji.org/pdfler/702050702.pdf
  • Andarwulan, N., Fardiaz, D., Wattimena, G. A., & Shetty, K., (1999). Antioxidant activity associated with lipid and phenolic mobilization during seed germination of Pangium edule Reinw. Journal of Agri-cultural and Food Chemistry, 47: 3158-3163. Erişim adresi: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf981287a
  • Arslan, A. (2019). Anadolu florasına ait bazı Alyssum L. türlerinin polen, tohum, meyve morfolojileri ve antimikrobiyal, antibiyofilm aktivitesinin incelenmesi (Master's thesis, Bartın Üniversitesi). Erişim adresi: https://acikerisim.bartin.edu.tr/bitstream/handle/11772/1873/adnan%20arslan.pdf?sequence=1
  • Avşar, C., Keskin, H., & Berber, İ. (2016). Hastane infeksiyonlarından izole edilen mikroorganizmalara karşı bazı bitki ekstraktlarının antimikrobiyal aktivitesi. Int. J. Pure Appl. Sci, 2(1), 22-29. Erişim ad-resi: https://dergipark.org.tr/tr/pub/ijpas/issue/24478/259426
  • Balasundram, N., Sundram, K., & Samman, S., (2006). Phenolic compounds in plants and agri-industrial by-products: Antioxidant activity, occurence, and potential uses. Food Chemistry, 99:191-203. Eri-şim adresi: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814605006242
  • Bazargani, M. M., & Rohloff, J. (2016). Antibiofilm activity of essential oils and plant extracts against Staphylococcus aureus and Escherichia coli biofilms. Food control, 61, 156-164.). Erişim adresi: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956713515302152?via%3Dihub
  • Benzeie, I.F.F., Strain, J.J. (1996). The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of ‘‘antioxi-dant power”: The FRAP assay. Journal Analytical of Biochemistry, 239, 70-76. Erişim adresi: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8660627/
  • Can, Z., & Baltas, N. (2016). Bioactivity and enzyme inhibition properties of Stevia rebaudiana. Current Enzyme Inhibition, 12(2), 188-194. Erişim adresi: https://www.ingentaconnect.com/content/ben/cei/2016/00000012/00000002/art00014
  • Demir, T., Akpınar, Ö., Haki, K., & Güngör, H. (2019). Nar (Punica granatum L.) kabuğunun in vitro antidiyabetik, antienflamatuar, sitotoksik, antioksidan ve antimikrobiyal aktivitesi. Akademik Gıda, 17(1), 61-71. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/en/pub/akademik-gida/article/544647
  • Demirbaş, Ş. (2021). Lilium candidum L. ekstraktları üzerinde antioksidan, histo-biyokimyasal ve içerik aydın-latma çalışmaları (Yüksek lisans tezi). Erişim adresi: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi
  • Durmaz, H., Hülül, M., & Celık, H. (2018). Meyan (Glycyrrhiza glabra L.) Bitkisinin Antibakteriyel ve Antioksidan Aktiviteleri. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 7, 37-41. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/en/pub/huvfd/issue/41493/501426
  • Düzgüner, V., & Erbil, N. (2020). Ardahan Yöresinde Yetişen Kılıç Otu Bitkisinin (Hypericum perfora-tum) Antimikrobiyal ve Antioksidan Etkilerinin Araştırılması. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 7(1), 27-31. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/en/pub/turkjans/article/679896
  • Ucar E., Köse, E. O., Özyiğit, Y., & Turgut, K. (2015). Bazı tıbbi ve aromatik bitkilerde esansiyel yağların antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi. Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(2), 118-124. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/308658
  • Faydaoğlu, E., & Sürücüoğlu, M. (2013). Tıbbi Ve Aromatik Bitkilerin Antimikrobiyal, Antioksidan Akti-viteleri Ve Kullanım Olanakları. Erzincan üniversitesi fen bilimleri enstitüsü dergisi, 6(2), 233-265. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/en/pub/erzifbed/issue/6027/80707
  • Baran, F. M. (2019). Prunus avium kiraz yaprağı özütü ile gümüş nanopartikül (AgNP) sentezi ve antimik-robiyal etkisinin incelenmesi. Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi, 10(1), 221-227. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/en/pub/dumf/article/487255
  • Fukumoto, L.R. ; Mazza G. (2000). Assessing antioxidant and prooxidant activities of phenolic compo-unds. Journal of Agricultural Food Chemistry, 48, 3597–3604. Erişim adresi: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf000220w
  • Haşimi, N., Kızıl, S., & Tolan, V. (2015). Rezene ve adaçayı uçucu yağlarının antimikrobiyal aktivitesi üzerine bir araştırma. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 5(2), 227-235. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/313360
  • Khalil, E. A., Afifi, F. U., & Al-Hussaini, M. (2007). Evaluation of the wound healing effect of some Jor-danian traditional medicinal plants formulated in Pluronic F127 using mice (Mus musculus). Journal of ethnopharmacology, 109(1), 104-112. Erişim adresi: https://doi.org/10.1016/j.jep.2006.07.010
  • Kırca, A., Bilişli, A., Demirel, N. N., Turhan, H., & Arslan, E. (2007). Çanakkale florasındaki bazı tıbbi ve aromatik bitkilerin antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri. Tübitak Proje, (104). Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/tr/pub/erzifbed/issue/6027/80707
  • Kot, B., Wicha J, Piechota M, Wolska K, Gruzewska A, (2015). Antibiofilm activity of transcinnamal-dehyde, p-coumaric, and ferulic acids on uropathogenic Escherichia coli. Turkish Journal of Medical Sciences, 45(4), 919-924. Erişim adresi: https://journals.tubitak.gov.tr/medical/abstract.htm?id=16533
  • Kumar, B., Vijayakumar, M., Govindarajan, R., & Pushpangadan, P. (2007). Ethnopharmacological appro-aches to wound healing—exploring medicinal plants of India. Journal of ethnopharmacology, 114(2), 103-113. Erişim adresi: https://doi.org/10.1016/j.jep.2007.08.010
  • Matejczyk M, Świsłocka R, Golonko A, Lewandowski W, Hawrylik E, (2018). Cytotoxic, genotoxic and antimicrobial activity of caffeic and rosmarinic acids and their lithium, sodium and potassium salts as potential anticancer compounds. Advances in Medical Sciences, 63(1), 14-21. Erişim adresi: https://doi.org/10.1016/j.advms.2017.07.003
  • Min J, Shen H, Xi W, Wang Q, Yin L, Zhang Y, Wang ZN, (2018). Synergistic anticancer activity of combined use of caffeic acid with paclitaxel enhances apoptosis of non-small-cell lung cancer H1299 cells in vivo and in vitro. Cellular Physiology and Biochemistry, 48(4), 1433-1442. Erişim adresi: https://www.karger.com/Article/Abstract/492253
  • Molyneux, P. (2004). The use of the stable free radical diphenylpicrylhydrazyl (DPPH) for estimating anti-oxidant activity. Songklanakarin Journal of Science and Technology, 26, 211–219. Erişim adresi: https://www.researchgate.net/publication/237620105_The_use_of_the_stable_radical_Diphenylpicrylhydrazyl_DPPH_for_estimating_antioxidant_activity
  • Moure, A., Cruz, J. M., Franco, D., Domı́nguez, J. M., Sineiro, J., Domı́nguez, H., ... & Parajó, J. C. (2001). Natural antioxidants from residual sources. Food chemistry, 72(2), 145-171. Erişim adresi: https://doi.org/10.1016/S0308-8146(00)00223-5
  • Özay, C. (2015). Ege Bölgesindeki bazı Alyssum L. taksonlarının biyolojik aktivitelerinin incelenmesi ve aktif bileşenlerinin karakterizasyonu (Doktora tezi).
  • Rakhimzhanova, A., Kılınçarslan, Ö., & Mammadov, R. (2018). Stellaria media ekstraktlarının antioksidan aktivitesinin belirlenmesi ve fenolik bileşenlerinin karakterizasyonu. Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 8(2), 165-173. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/en/pub/ordubtd/issue/42031/505984
  • Samarghandian, S., Afshari, J. T., & Davoodi, S. (2011). Chrysin reduces proliferation and induces apopto-sis in the human prostate cancer cell line pc-3. Clinics, 66(6), 1073-1079. Erişim adresi: https://www.scielo.br/j/clin/a/KKS4gNtfLkMdT9RZzbwRkJF/?format=pdf&lang=en
  • Shan, B., Cai, Y., Brooks, J.D. and Corke, H. (2007). The In vitro antibacterial activity of dietary spice and medicinal herb extracts. International Journal of Food Microbiology. 117: 112-119. Erişim adresi: https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2007.03.003
  • Singleton V.L. ve Rossi J.A., (1965). Colorimetry of Total Phenolics with Phosphomolybdic–Phosphotungstic Acid Reagents, American Journal of Enology and Viticulture, 16, 144-158. Erişim adresi: https://www.ajevonline.org/content/16/3/144.short
  • Singleton V.L., Orthofer R. ve Lamuela-Raventos R.M., (1999). Analysis of Total Phenols and Other Oxi-dation Substrates and Antioxidants by Means of Folin-Ciocalteu Reagent, Methods in Enzymology, 299, 152-178. Erişim adresi: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0076687999990171
  • Taviano, M. F., Filocamo, A., Ragusa, S., Cacciola, F., Dugo, P., Mondello, L., ... & Miceli, N. (2018). Phenolic profile, antioxidant and cytotoxic properties of polar extracts from leaves and flowers of Isa-tis tinctoria L.(Brassicaceae) growing in Sicily. Plant Biosystems-An International Journal Dealing with all Aspects of Plant Biology, 152(4), 795-803. Erişim adresi: https://doi.org/10.1080/11263504.2017.1338629
  • Tomaino, A., Cimino, F., Zimbalatti, V., Venuti, V., Sulfaro, V., De Pasquale, A. and Saija, A. (2005). Influence of heating on antioxidant activity and the chemical comparision of some spice essential oils. Food Chemistry, 89, 549-554. Erişim adresi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2004.03.011
  • Tozyılmaz, V., Bülbül, A. S., & Ceylan, Y. C. (2021). Determination of antimicrobial, antioxidant and antibiofilm activity of some Alyssum L. species in Anatolian flora. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 24(4), 715-724. Erişim adresi: http://dogadergi.ksu.edu.tr/en/download/article-file/1356582
  • Yetgin, A., Şenturan, M., Benek, A., Efe, E., & Canlı, K. (2017). Pterigynandrum filiforme Hedw. türü-nün antimikrobiyal aktivitesinin belirlenmesi. Anatolian Bryology, 3(1), 43-47. Erişim adresi: https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpFMk1qTXpNdz09
  • Yıldız, S., Gürgen, A., & Can, Z. (2017). Kastamonu ilinden toplanan bazı yabani mantarların in vitro koşullar altında biyoaktif özellikleri. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 17(3), 523-530. Erişim adresi: https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpVNU1EVXdNQT09
Toplam 37 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Yapısal Biyoloji
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İlayda Orçan 0000-0002-3117-1553

Ali Savaş Bülbül

Yakup Kara Bu kişi benim 0000-0003-3121-5023

Proje Numarası 2021/3-12 YLS
Erken Görünüm Tarihi 3 Mart 2023
Yayımlanma Tarihi 6 Mart 2023
Gönderilme Tarihi 17 Mart 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Orçan, İ., Bülbül, A. S., & Kara, Y. (2023). Alyssum filiforme Bitkisinin Antimikrobiyal, Antibiyofilm, Antioksidan Aktivitesinin ve Fenolik Profilinin Belirlenmesi. Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences, 9(1), 48-55. https://doi.org/10.28979/jarnas.1085431
AMA Orçan İ, Bülbül AS, Kara Y. Alyssum filiforme Bitkisinin Antimikrobiyal, Antibiyofilm, Antioksidan Aktivitesinin ve Fenolik Profilinin Belirlenmesi. JARNAS. Mart 2023;9(1):48-55. doi:10.28979/jarnas.1085431
Chicago Orçan, İlayda, Ali Savaş Bülbül, ve Yakup Kara. “Alyssum Filiforme Bitkisinin Antimikrobiyal, Antibiyofilm, Antioksidan Aktivitesinin Ve Fenolik Profilinin Belirlenmesi”. Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences 9, sy. 1 (Mart 2023): 48-55. https://doi.org/10.28979/jarnas.1085431.
EndNote Orçan İ, Bülbül AS, Kara Y (01 Mart 2023) Alyssum filiforme Bitkisinin Antimikrobiyal, Antibiyofilm, Antioksidan Aktivitesinin ve Fenolik Profilinin Belirlenmesi. Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences 9 1 48–55.
IEEE İ. Orçan, A. S. Bülbül, ve Y. Kara, “Alyssum filiforme Bitkisinin Antimikrobiyal, Antibiyofilm, Antioksidan Aktivitesinin ve Fenolik Profilinin Belirlenmesi”, JARNAS, c. 9, sy. 1, ss. 48–55, 2023, doi: 10.28979/jarnas.1085431.
ISNAD Orçan, İlayda vd. “Alyssum Filiforme Bitkisinin Antimikrobiyal, Antibiyofilm, Antioksidan Aktivitesinin Ve Fenolik Profilinin Belirlenmesi”. Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences 9/1 (Mart 2023), 48-55. https://doi.org/10.28979/jarnas.1085431.
JAMA Orçan İ, Bülbül AS, Kara Y. Alyssum filiforme Bitkisinin Antimikrobiyal, Antibiyofilm, Antioksidan Aktivitesinin ve Fenolik Profilinin Belirlenmesi. JARNAS. 2023;9:48–55.
MLA Orçan, İlayda vd. “Alyssum Filiforme Bitkisinin Antimikrobiyal, Antibiyofilm, Antioksidan Aktivitesinin Ve Fenolik Profilinin Belirlenmesi”. Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences, c. 9, sy. 1, 2023, ss. 48-55, doi:10.28979/jarnas.1085431.
Vancouver Orçan İ, Bülbül AS, Kara Y. Alyssum filiforme Bitkisinin Antimikrobiyal, Antibiyofilm, Antioksidan Aktivitesinin ve Fenolik Profilinin Belirlenmesi. JARNAS. 2023;9(1):48-55.


TR Dizin 20466




Academindex 30370    

SOBİAD 20460               

Scilit 30371                        

29804 As of 2024, JARNAS is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International Licence (CC BY-NC).