Güncel Sayı

Cilt: 2 Sayı: 2, 1.12.2024

Yıl: 2024

Journal of Aerospace Science and Management 'da, havacılık disiplinlerine yönelik hazırlanmış güncel ve özgün değeri olan orijinal araştırma makaleleri, olgu sunumları, derlemeler, kısa bildiriler ve editöre mektuplar yayımlanarak ulusal ve evrensel bilime katkı sağlamak amaçlanmıştır.

Journal of Aerospace Science and Management, Erciyes Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinin bilimsel yayın organı olup Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez yayımlanır.

Derginin kısaltılmış ismi JASAM’dır. Yayın hayatına 2022 yılından itibaren başlayan Journal of Aerospace Science and Management hakemli ve bilimsel süreli dergi olarak yayınlanacaktır.

Dergimizde, Türkçe ve İngilizce dillerinden birinde hazırlanmış olan ve daha önce başka bir dergiye eş zamanlı olarak sunulmamış ve aşağıdaki alanları kapsayan orijinal araştırma makalesi, olgu sunumu, davetli ve editör onayı alınmış derlemeler, kısa bildiriler ve editöre mektuplar yayınlanır.

JASAM aşağıdaki alanları kapsamaktadır;

- Havacılık Güvenliği
- Havacılık Tarihi
- Havacılık Eğitimi
- Havacılık Meteorolojisi
- Havacılık İşletmeciliği
- Havacılık Yönetimi
- Havacılık Finansmanı ve Ekonomi
- Havacılık Pazarlaması
- Havaalanı Planlama ve Yönetimi
- Havacılık Hukuku
- İnsansız Hava Araçları (İHA)
- Havayolu Endüstrisi / Ticari Havacılık
- Uçuş İşlemleri Yönetimi
- Havacılıkta Risk Yönetimi
- Güvenlik Yönetim Sistemleri
- Uçak Gövde Motor ve Bakımı
- Yapısal Mekanik ve Malzemeler
- Uçak Malzemeleri Üretimi
- Uçak Sistemleri
- Hava Trafik Yönetimi
- Hava Trafik Kontrolü
- Uçuş Mekaniği
- Havalimanı Tasarımı
- Uçak Aerodinamiği
- Yapısal Tasarım/Dinamikler
- Aviyonik Sistemler

Yazım şablonuna https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/30155 adresinden ulaşabilirsiniz.

Yazı Karakteri ve Sayfa Düzeni

1- Sayfa yapısı üst ve alttan 2.5 cm, sol ve sağdan 2 cm boşluk olacak şekilde ayarlanmalıdır. Sayfa numaraları sayfanın sağ alt bölümüne yazılmalıdır.
2- Makale yazımında ana metin 1.15 satır aralıklı Times New Roman yazı stilinde ve 12 punto büyüklüğünde olmalıdır. Paragrafların ilk satırı 0.5 cm girintili olarak yazılmalı ve paragraflar arasında 6 nk boşluk olmalıdır.

Ana Metin

3- Makalede ilk sayfa sırasıyla Türkçe başlık, yazar isimleri, Türkçe özet, İngilizce başlık, İngilizce özet olarak sıralanmalıdır. İlk sayfanın sol bölümü Türkçe ve İngilizce olarak makale künyesi, sorumlu yazar e-posta ve Anahtar Kelimeler bölümü gelecek şekilde ayrılmalıdır.
4- Makalede Türk Dil Kurumu'nun yazım kılavuzu ve yazım kuralları dikkate alınmalıdır. Türkçe'de alışılmamış sözcükler kullanılırken ilk geçtiği yerde yabancı dildeki karşılığı parantez içinde verilebilir.
5- Makale içinde yer alan metin, tablo, şekil, grefik vb. gibi içeriklerde SI birimler sistemi kullanılmalıdır.
6- Ondalık gösterimde nokta kullanılmalıdır.
7- Metin içerisinde kullanılan başlıkların, alt başlıkların, şekil ve tablo açıklamalarının tümünün İngilizce çevirileri, İngilizce makaleler için Türkçe çevirileri parantez içerisinde verilmelidir.

Başlık ve Yazar Bilgileri

8- Türkçe ve İngilizce başlıklar, Türkçe ve İngilizce özet bölümlerinin üzerine ilk harfi büyük olacak şekilde sola hizalı, tek satır aralıklı, Times New Roman yazı stilinde, 14 punto ve kalın (bold) olarak yazılmalıdır.
9- Yazar isimleri Türkçe başlık altında, Times New Roman yazı stilinde 10 punto olarak ve kalın (bold) yazılmalıdır. Yazarlara ait künye bilgileri yazar isimlerinin hemen altına sola hizalı bir şekilde 9 punto büyüklüğünde yazılmalıdır.

Özet ve Anahtar Kelimeler

10- Makalelerde Türkçe ve İngilizce özet yer almalıdır. Özetler en az 150 en fazla 250 kelime olacak şekilde yazılmalıdır. Özetlerin ilk harfi büyük ve bulunduğu bölüm içerisinde iki yana yaslı olacak şekilde yazılmalıdır.
11- Özetlerin yazımında yazı sitili Times New Roman, punto büyüklüğü 10 olmalıdır. Özetler tek satır aralıklı ve sadece başlığı kalın (bold) olacak şekilde yazılmalıdır.
12- Anahtar Kelimeler özetlerin solunda, ilk harfi büyük olacak şekilde, en az 3, en fazla 5 olacak şekilde yazılmalıdır.

Ana Metin ve Bölüm Başlıkları

13- Ana metin Times New Roman yazı stilinde, 12 punto büyüklüğünde, 1.15 satır aralıklı ve iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Paragrafların ilk satırları 0.5 cm içeriden başlamalı ve paragraflar arasında 6 nk boşluk olmalıdır. Makalenin ana ve alt başlıkları 1., 1.1., 1.1.1 gibi ondalık şekilde yazılmalıdır. Başlıklar, Girişten başlayarak Kaynakça hariç numaralandırılmalı ve kalın (bold) yazılmalıdır. Metin içerisinde en fazla üçüncü düzeye kadar başlık açılmaya özen gösterilmelidir. İhtiyaç duyulması halinde daha alt başlıklar numarasız bir şekilde italik ve kalın (bold) olarak yazılmalıdır. İlgili ilk başlık numarası ile sola yaslı olmalı, bu başlığa bağlı alt başlıklar numaralandırma ile birlikte bir miktar içeriden başlamalıdır. Makalede ana ve 2. derece başlıkların ilk kelimeleri büyük harfle, 3. derece başlıkların sadece ilk harfi büyük olacak şekilde olmalıdır. Başlıklardan önce ve sonra 6nk boşluk bırakılmalıdır.

Tablo, Şekil ve Grafikler

14- Tablo, Şekil ve Grafikler makalenin uygun yerinde ardışık olarak numaralandırılmış bir şekilde sayfaya ortalı olarak gösterilmelidir.
15- Tablo, Şekil ve Grafiklere metin içerisinde atıf yapılmalıdır.
16- Her tablo, şekil ve grafiğe başlık verilmelidir. Başlıklar, Times New Roman yazı stilinde 11 punto olarak Tabloların üstünde Şekil ve Grafiklerin altında olacak şekilde yazılmalıdır.
17- Başlık ile Tablo, Şekil ve Grafik arasında 6 nk boşluk olmalıdır.
18- Ana metinle Tablo, Şekil ve Grafikler arasında 6nk boşluk olmalıdır.
19- Tablolar ihtiyaç duyulması halinde yatay olarak verilebilir. Tablo, Şekil ve Grafik içindeki yazılar 12 puntodan büyük olmamalıdır. Gerekiyorsa küçültülebilir.
20- Tablolar yazılım çıktısı olarak metne konulmamalı, sonuçları yazar(lar) kendileri tablo haline getirmelidir.
21- Tablolarda dikey çizgi kullanımından mümkün olduğu kadar kaçınılmalıdır.

Matematiksel Denklemler

22- Metin içerisine matematiksel denklemler ortalanarak sola yaslı olacak şekilde yazılmalıdır. Makalede matematiksel denklem ve formüllere numara verilerek sıralanmalıdır. Numaralandırma satırın en sağında ve parantez içinde olacak şekilde yazılmalıdır.
23- Denklemler denklem editörü kullanılarak yazılmalıdır.

Teşekkür

24- Çalışmanın yürütülmesi esnasında araştırma kurumu veya herhangi bir fon tarafından destek verilmişse destek sağlayan kurum/kuruluş adı ve proje numarası verilmelidir.
25- Teşekkür bölümü Kaynakçadan önce başlık numarası verilmeden yazılmalıdır.

Kaynakça

Metin içerisindeki referanslar APA stiline uygun verilmelidir. Referanslar kaynakçada aşağıdaki örneklere uygun ve 11 punto büyüklüğünde olmalıdır.
Kaynak yazım örneği

Dergi Makalesi: Yazarın soyadı, adının baş harfi. (Yıl). Makale başlığı ilk harf büyük diğerleri küçük. Derginin adı italik ve her kelimenin ilk harfi büyük olarak yazılır, italik olarak cilt (sayı), sayfa numarası.
Alper, A. & Oguz, O. (2016). The role of renewable energy consumption in economic growth: Evidence from asymmetric causality. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 60, 953-959.
Yıldırım, Ç. V., Sarıkaya, M., Kıvak, T., & Şirin, Ş. (2019). The effect of addition of hBN nanoparticles to nanofluid-MQL on tool wear patterns, tool life, roughness and temperature in turning of Ni-based Inconel 625. Tribology International, 134, 443-456.
[Metin içinde atıf: (Alper ve Oguz, 2016: 955)].

Sempozyum Bildirisi: Katılımcı(lar) soyadı, Adının ilk harfi. (Yıl, Ay). Bildiri başlığı. Sempozyum başlığı italik olarak, Yer.
Gülbahar, A., & Aslan, A. (2019, Kasım) Bankacılık Kredilerinin Ekonomik Büyüme Üzerine Etkisinin Dinamik Analizi: Türkiye Ekonomisi Örneği. 3. International Economic Reserach And Financial Markets Congress Proceeding Book, Gaziantep, Türkiye.
Kıvak, T., Yıldırım, Ç. V., & Şeker, U. (2017, Eylül). Inconel 718’in Sialon Esaslı Seramik Kesicilerle Frezelenmesinde Minimum Miktarda Yağlamanın (MQL) Yüzey Pürüzlülüğü Üzerindeki Etkisinin Araştırılması. In 5th International Symposium on Innovative Technologies in Engineering and Science (ISITES2017). Bakü, Azerbaycan
[Metin içinde atıf: (Gülbahar ve Aslan, 2019)].

Kitap: Yazarın soyadı, adının ilk harfi. (Yıl). Kitabın başlığı italik ve ilk kelime büyük harf ile başlar; diğer tüm kelimeler eğer özel kısaltma ya da özel isim değil ise küçük harfle yazılır. Basıldığı yer: Yayınevi.
Groover, M. P. (2007). Fundamentals of modern manufacturing: materials processes, and systems. John Wiley & Sons.
[Metin içinde atıf: (Groover, 2007: 188)].

Kitap Bölümü: Yazarın soyadı, adının baş harfi. Yıl. Bölüm başlığı. Editör(ler), Kitabın adı, içinde (s. xx-xx). Basıldığı yer: Yayınevi.
Aslan, A., Dogan, E., & Altinoz, B. (2019). Single-Country Versus Multiple-Country Studies. İlhan Öztürk, Burcu Özcan (Ed.), Environmental Kuznets Curve (EKC) içinde (s. 25-36). Amsterdam: Elsevier.
[Metin içinde atıf: (Aslan, Dogan ve Altinoz, 2019: 34)].

Doktora ve Yüksek Lisans Tezleri: Yazarın soyadı, adının baş harfi. (Yıl). Doktora ya da yüksek lisans tezinin başlığı (Yüksek lisans tez/Doktora tezi)…….. veri tabanından erişildi (Erişim ya da Sipariş No.).
Yıldırım Ç. V. (2017). Waspaloy süper alaşımının farklı soğutma teknikleri kullanarak frezeleme yöntemi ile işlenebilirliğinin incelenmesi. (Doktora tezi). Yök Tez veri tabanından erişildi (Tez no: 473066).
[Metin içinde atıf: (Yıldırım, 2017: 197)].

Online Kaynaklar: Yazarın soyadı, adının baş harfi. (Yıl). Dökümanın başlığı Erişim adresi.
All 33 Chile miners freed in flawless rescue. (2010, 13 Ekim). Erişim adresi https://www.budapestopenaccessinitiative.org/boai-10-recommendations
[Metin içinde atıf: (“All 33 Chile Miners”, 2010)].

Yazar(lar)ın Etik Sorumlulukları

- Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmaların özgün olması beklenmektedir. Yazar(lar)ın başka çalışmalardan yararlanmaları veya başka çalışmaları kullanmaları durumunda eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gerekmektedir.
- Çalışmanın oluşturulmasında içeriğe doğrudan katkı sağlamayan kişiler, yazar olarak belirtilmemelidir. Benzer şekilde, çalışmanın içeriğine doğrudan katkısı olan kişiler belirtilmelidir.
- Yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve ilişkileri açıklanmalıdır.
- Yazar(lar)dan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir; böyle bir durumda yazar(lar) beklenen veri ve bilgileri yayın kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.
- Yazar(lar) kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını gösteren belgeye sahip olmalıdır.
- Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
- Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir. Başka bir dergide yayınlanmış çalışma Journal of Aviation (JAV) dergisine gönderilemez.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları

- Hakemler sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışmaları değerlendirmeyi kabul etmelidir.
- Tarafsızlık ve gizlilik içerisinde değerlendirme yapmalıdır.
- Değerlendirme sürecinde çıkar çatışması ile karşı karşıya olduğunu düşünürse, çalışmayı incelemeyi reddederek, dergi editörünü bilgilendirmelidir.
- Gizlilik ilkesi gereği inceledikleri çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra imha etmelidir. İnceledikleri çalışmaların sadece nihai versiyonlarını ancak yayınlandıktan sonra kullanabilir.
- Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermemelidir.
- Değerlendirmeyi yapıcı ve nazik bir dille yapmalıdır. Düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmamalıdır.
- Değerlendirmeyi kabul ettikleri çalışmayı zamanında ve yukarıdaki etik sorumluluklarda gerçekleştirmelidir

Editörlerin Etik Sorumlulukları

- Tüm yayınlar, yazarın cinsiyet, ırk, etnisite, din, vatandaşlık ve siyasi değerlerinden bağımsız olarak entelektüel içeriğine dayanılarak adalette değerlendirilir
- Makalelerle ilgili bu bilgiler gizli tutulur.
- Makaleye ilişkin gözlemlenen çıkar çatışmasının açıklanması gerekir.
- Editör Kurulu, makalenin değerlendirmesini, dergi editör kurulu politikalarını ve intihal, hakaret ve telif hakkı ihlaline karşı yasal olarak yasaklanan maddeleri temel alarak, gönderilen makaleler için yayın kararları alma sorumluluğunu üstlenir.

Okuyucu ile İlişkiler

Editörler tüm okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcıların ihtiyaç duydukları bilgi, beceri ve deneyim beklentilerini dikkate alarak karar vermelidir. Yayınlanan çalışmaların okuyucu, araştırmacı, uygulayıcı ve bilimsel alanyazına katkı sağlamasına ve özgün nitelikte olmasına dikkat etmelidir. Ayrıca editörler okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılardan gelen geri bildirimleri dikkate almak, açıklayıcı ve bilgilendirici geri bildirim vermekle yükümlüdür.

Yazar ile İlişkiler

- Editörler, çalışmaların önemi, özgün değeri, geçerliliği, anlatımın açıklığı ve derginin amaç ve hedeflerine dayanarak olumlu ya da olumsuz karar vermelidir.
- Yayın kapsamına uygun olan çalışmaların ciddi problemi olmadığı sürece ön değerlendirme aşamasına almalıdır.
- Editörler, çalışma ile ilgili ciddi bir sorun olmadıkça, olumlu yöndeki hakem önerilerini göz ardı etmemelidir.
- Yeni editörler, çalışmalara yönelik olarak önceki editör(ler) tarafından verilen kararları ciddi bir sorun olmadıkça değiştirmemelidir.
- "Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" mutlaka yayınlanmalı ve editörler tanımlanan süreçlerde yaşanabilecek sapmaların önüne geçmelidir.
- Editörler yazarlar tarafından kendilerinden beklenecek her konuyu ayrıntılı olarak içeren bir "Yazar Rehberi" yayınlamalıdır. Bu rehberler belirli zaman aralıklarında güncellenmelidir.
- Yazarlara açıklayıcı ve bilgilendirici şekilde bildirim ve dönüş sağlanmalıdır.

Hakemler İle İlişkiler

- Hakemleri çalışmanın konusuna uygun olarak belirlemelidir.
- Hakemlerin değerlendirme aşamasında ihtiyaç duyacakları bilgi ve rehberleri sağlamakla yükümlüdür.
- Yazarlar ve hakemler arasından çıkar çatışması olup olmadığını gözetmek durumundadır.
- Körleme hakemlik bağlamında hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutmalıdır.
- Hakemleri tarafsız, bilimsel ve nesnel bir dille çalışmayı değerlendirmeleri için teşvik etmelidir.
- Hakemleri zamanında dönüş ve performans gibi ölçütlerle değerlendirmelidir.
- Hakemlerin performansını artırıcı uygulama ve politikalar belirlemelidir.
- Hakem havuzunun dinamik şekilde güncellenmesi konusunda gerekli adımları atmalıdır.
- Nezaketsiz ve bilimsel olmayan değerlendirmeleri engellemelidir.
- Hakem havuzunun geniş bir yelpazeden oluşması için adımlar atmalıdır.

Yayın Kurulu ile İlişkiler

Editörler, tüm yayın kurulu üyelerinin süreçleri yayın politikaları ve yönergelere uygun ilerletmesini sağlamalıdır. Yayın kurulu üyelerini yayın politikaları hakkında bilgilendirmeli ve gelişmelerden haberdar etmelidir. Yeni yayın kurulu üyelerini yayın politikaları konusunda eğitmeli, ihtiyaç duydukları bilgileri sağlamalıdır.

Ayrıca editörler;

- Yayın kurulu üyelerinin çalışmaları tarafsız ve bağımsız olarak değerlendirmelerini sağlamalıdır.
- Yeni yayın kurulu üyelerini, katkı sağlayabilir ve uygun nitelikte belirlemelidir.
- Yayın kurulu üyelerinin uzmanlık alanına uygun çalışmaları değerlendirme için göndermelidir.
- Yayın kurulu ile düzenli olarak etkileşim içerisinde olmalıdır.
- Yayın kurulu ile belirli aralıklarla yayın politikalarının ve derginin gelişimi için toplantılar düzenlemelidir.

Editöryal ve Kör Hakemlik Süreçleri

Editörler; dergi yayın politikalarında yer alan "Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" politikalarını uygulamakla yükümlüdür. Bu bağlamda editörler her çalışmanın adil, tarafsız ve zamanında değerlendirme sürecinin tamamlanmasını sağlar.

Kalite Güvencesi

Editörler; dergide yayınlanan her makalenin dergi yayın politikaları ve uluslararası standartlara uygun olarak yayınlanmasından sorumludur.

Kişisel Verilerin Korunması

Editörler; değerlendirilen çalışmalarda yer alan deneklere veya görsellere ilişkin kişisel verilerin korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan bireylerin açık rızası belgeli olmadığı sürece çalışmayı reddetmekle görevlidir. Ayrıca editörler; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korumaktan sorumludur.

Etik Kurul, İnsan ve Hayvan Hakları

Editörler; değerlendirilen çalışmalarda insan ve hayvan haklarının korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan deneklere ilişkin etik kurul onayı, deneysel araştırmalara ilişkin izinlerin olmadığı durumlarda çalışmayı reddetmekle sorumludur.

Olası Suistimal ve Görevi Kötüye Kullanmaya Karşı Önlem

Editörler; olası suistimal ve görevi kötüye kullanma işlemlerine karşı önlem almakla yükümlüdür. Bu duruma yönelik şikayetlerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi konusunda titiz ve nesnel bir soruşturma yapmanın yanı sıra, konuyla ilgili bulguların paylaşılması editörün sorumlulukları arasında yer almaktadır.

Akademik Yayın Bütünlüğünü Sağlamak

Editörler çalışmalarda yer alan hata, tutarsızlık ya da yanlış yönlendirme içeren yargıların hızlı bir şekilde düzeltilmesini sağlamalıdır.

Fikri Mülkiyet Haklarının Korunması

Editörler; yayınlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet hakkını korumakla, olası ihlallerde derginin ve yazar(lar)ın haklarını savunmakla yükümlüdür. Ayrıca editörler yayınlanan tüm makalelerdeki içeriklerin başka yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi adına gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.

Yapıcılık ve Tartışmaya Açıklık

Editörler;

Dergide yayınlanan eserlere ilişkin ikna edici eleştirileri dikkate almalı ve bu eleştirilere yönelik yapıcı bir tutum sergilemelidir.
Eleştirilen çalışmaların yazar(lar)ına cevap hakkı tanımalıdır.
Olumsuz sonuçlar içeren çalışmaları göz ardı etmemeli ya da dışlamamalıdır.

Şikayetler

Editörler; yazar, hakem veya okuyuculardan gelen şikayetleri dikkatlice inceleyerek aydınlatıcı ve açıklayıcı bir şekilde yanıt vermekle yükümlüdür.

Politik ve Ticari Kaygılar

Dergi sahibi, yayıncı ve diğer hiçbir politik ve ticari unsur, editörlerin bağımsız karar almalarını etkilemez.

Çıkar Çatışmaları

Editörler; yazar(lar), hakemler ve diğer editörler arasındaki çıkar çatışmalarını göz önünde bulundurarak, çalışmaların yayın sürecinin bağımsız ve tarafsız bir şekilde tamamlamasını garanti eder.

Yayıncının Etik Sorumlulukları

Dergi Yönetimi, aşağıdaki etik sorumlulukların bilinciyle hareket etmektedir:

Editörler, dergiye gönderilen çalışmaların tüm süreçlerinden sorumludur. Bu çerçevede ekonomik ya da politik kazançlar göz önüne alınmaksızın karar verici kişiler editörlerdir.
Bağımsız editör kararı oluşturulmasını taahhüt eder.
JASAM yayınlanmış her makalenin mülkiyet ve telif hakkını korur ve yayınlanmış her kopyanın kaydını saklama yükümlüğünü üstlenir.
Editörlere ilişkin her türlü bilimsel suistimal, atıf çeteciliği ve intihalle ilgili önlemleri alma sorumluluğuna sahiptir.

Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.
JASAM açık kaynak (OA) bir dergidir.
Makale gönderenler, yayına kabul edildiği takdirde, yayından başkalarının izin almadan okuyabileceğini, kopyalama yapabileceğini ve etik çerçeveler içinde kullanabileceğini kabul eder. Dergide yayına kabul edilmiş makaleler herhangi bir bekleme süresi olmaksızın açık erişime sunulur.

ERÜ Havacılık ve Uzay Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Dergisi 2021 | jasam@erciyes.edu.tr

Bu eser Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-AynıLisanslaPaylaş (CC BY-NC-SA) 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. by-nc-sa.png