Derleme

Ekolojik Hayvancılıkta Biyometrik Kimliklendirmenin Kullanılabilirliği

Cilt: 1 Sayı: 1 24 Aralık 2018
PDF İndir
TR EN

Ekolojik Hayvancılıkta Biyometrik Kimliklendirmenin Kullanılabilirliği

Öz

Ekolojik hayvancılıkta elde edilen ürünlerin tüm girdi ve üretim aşamalarının takip edilerek tüketiciye güvenilir ve sağlıklı olarak sunulması gerekmektedir. Bunu sağlamanın en temel yolu üretimden tüketime kadar tüm sürecin kontrol edilmesi, bunun için de kayıt altına alınması gerekmektedir. Ekolojik hayvansal üretimde temel girdi olan hayvan materyalin organik üretime uygun olup olmadığının anlaşılmasının en temel yolu kimliklendirilmiş olmasına dikkat edilmesidir. Hayvanların tanımlanmasıyla ilgili standartları ve kuralları geliştiren Uluslararası Hayvan Kayıt Komitesi (ICAR)’ne göre hayvancılıkta kullanılan geleneksel tanımlama ve kimliklendirme yöntemleri yerini günümüzde elektronik ve biyometrik kimliklendirme gibi sistemlere bırakmaya başlamıştır. Bu yöntemler, anılan süreci kolaylaştırmakta ve öncekilere göre daha fazla avantaj sağlamaktadır. Söz konusu yeni yöntemler, elektronik alet ve ekipmanların kullanımını sağlayan yazılımlar ile birlikte çalışabilen ve bu yazılımlara entegrasyonu kolay kimliklendirme yöntemleridir. Organik üretimde çiftlik hayvanlarının doğal davranışlarının tüm hallerini göstermeleri ve buna bağlı olarak hayvan refahının üst düzeyde olması arzu edilmektedir. Bu nedenle biyometrik kimliklendirme üretim sonucu ürünlerin sağlıklı, güvenilir ve tercih edilmesi açısından önemlidir. Çalışmada biyometrik kimliklendirme yöntemlerinin, ekolojik hayvancılıkta kullanılabilirliği, yöntemlere göre ele alınarak değerlendirilmesi ekolojik hayvansal üretimde envanterlerin doğru ve güvenilir bir şekilde elde edilebilmesi için bu yöntemlerin kullanılması, hayvancılık politika ve stratejilerinin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi, çevreye duyarlılık ve insan sağlığı bakımından katkı sunabilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Anonim, 2011. Hayvan Hakları, Hayvanların Korunması ve Refahı. T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, Ankara.
  2. Anonim, 2017a. Biometrics for animals. http://biometrics.mainguet.org/ types/animals.htm (Erişim Tarihi: 23.08.2017).
  3. Anonim, 2017b. Utilizing Iris Biometrics for Animal Identification. http://www.iritech.com/blog/iris-biometrics-animal-identification/ (Erişim Tarihi: 22.08.2017).
  4. Anonim, 2017c. Iris Recognition vs. Retina Scanning - What are the Differences? http://www.m2sys.com/blog/biometric-hardware/iris-recognition-vs-retina-scanning-what-are-the-differences/ (Erişim Tarihi: 17.08.2017).
  5. Anonim, 2018. Elektronik Kimliklendirme Etiketleri. http://www.vetident.com/index.aspx?Page=163&m=233&l=1 (Erişim Tarihi:20.11.2018).
  6. Awad, A. I., Hassanien, A. E., Zawbaa, H. M. 2013. A cattle identification approach using live captured muzzle print images. In Advances in Security of Information and Communication Networks Springer, Berlin, Heidelberg, pp. 143-152.
  7. Aydın, A. 2007. Hayvanların Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasının Göreceli Karşılaştırılması, İzlenebilirlik. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı. AB Uzmanlık Tezi, Ankara.
  8. Bugge, C. E., Burkhardt, J., Dugstad, K. S., Enger, T. B., Kasprzycka, M., Kleinauskas, A., Vetlesen, S. 2011. Biometric methods of animal identification. Course Notes, Laboratory Animal Science at the Norwegian School of Veterinary Science, p:1-6.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ziraat Mühendisliği

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

24 Aralık 2018

Gönderilme Tarihi

12 Aralık 2018

Kabul Tarihi

24 Aralık 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Çelikyürek, H., Karakuş, K., Dellal, G., & Aygün, T. (2018). Ekolojik Hayvancılıkta Biyometrik Kimliklendirmenin Kullanılabilirliği. Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi, 1(1), 36-44. https://izlik.org/JA79LC44SH
AMA
1.Çelikyürek H, Karakuş K, Dellal G, Aygün T. Ekolojik Hayvancılıkta Biyometrik Kimliklendirmenin Kullanılabilirliği. HBÜD. 2018;1(1):36-44. https://izlik.org/JA79LC44SH
Chicago
Çelikyürek, Hasan, Kadir Karakuş, Gürsel Dellal, ve Turgut Aygün. 2018. “Ekolojik Hayvancılıkta Biyometrik Kimliklendirmenin Kullanılabilirliği”. Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi 1 (1): 36-44. https://izlik.org/JA79LC44SH.
EndNote
Çelikyürek H, Karakuş K, Dellal G, Aygün T (01 Aralık 2018) Ekolojik Hayvancılıkta Biyometrik Kimliklendirmenin Kullanılabilirliği. Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi 1 1 36–44.
IEEE
[1]H. Çelikyürek, K. Karakuş, G. Dellal, ve T. Aygün, “Ekolojik Hayvancılıkta Biyometrik Kimliklendirmenin Kullanılabilirliği”, HBÜD, c. 1, sy 1, ss. 36–44, Ara. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79LC44SH
ISNAD
Çelikyürek, Hasan - Karakuş, Kadir - Dellal, Gürsel - Aygün, Turgut. “Ekolojik Hayvancılıkta Biyometrik Kimliklendirmenin Kullanılabilirliği”. Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi 1/1 (01 Aralık 2018): 36-44. https://izlik.org/JA79LC44SH.
JAMA
1.Çelikyürek H, Karakuş K, Dellal G, Aygün T. Ekolojik Hayvancılıkta Biyometrik Kimliklendirmenin Kullanılabilirliği. HBÜD. 2018;1:36–44.
MLA
Çelikyürek, Hasan, vd. “Ekolojik Hayvancılıkta Biyometrik Kimliklendirmenin Kullanılabilirliği”. Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi, c. 1, sy 1, Aralık 2018, ss. 36-44, https://izlik.org/JA79LC44SH.
Vancouver
1.Hasan Çelikyürek, Kadir Karakuş, Gürsel Dellal, Turgut Aygün. Ekolojik Hayvancılıkta Biyometrik Kimliklendirmenin Kullanılabilirliği. HBÜD [Internet]. 01 Aralık 2018;1(1):36-44. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79LC44SH


Tarandığı indeksler:

Google Scholar        Directory of Research Journals Indexing        iealonline        19413        BASE (Bielefeld Academic Search Engine)        

Index Copernicus        Cite Factor        JournalTOCs

InfoBase Index        SIS Scientific Group        Food and Agriculture Organization of the United Nations

Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır (The journal doesn’t have APC or any submission charges).
Uluslararası Hakemli Dergi ( International Peer Reviewed Journal)

Creative Commons Lisansı