Araştırma Makalesi

Karayaka Kuzularında Kesim Öncesi ve Kesim Sonrası Göz Kası (Musculus longissimus dorsi) Özellikleri, Canlı Ağırlık ve Karkas Ağırlıkları Arasındaki İlişkiler

Cilt: 1 Sayı: 1 24 Aralık 2018
PDF İndir
TR EN

Karayaka Kuzularında Kesim Öncesi ve Kesim Sonrası Göz Kası (Musculus longissimus dorsi) Özellikleri, Canlı Ağırlık ve Karkas Ağırlıkları Arasındaki İlişkiler

Öz

Bu çalışma, Karayaka ırkı kuzularda kesim öncesi ve sonrası ölçülendirilen Musculus longissimus dorsi (MLD) kası özellikleri, canlı ağırlık ve karkas ağırlığı arasındaki ilişkileri araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışma materyali kuzuların kesim öncesi canlı ağırlığı belirlendikten sonra 12 ve 13. kaburgalar arasında bulunan MLD kasına ait derinlik, alan ve kabuk yağı kalınlığı ultrason aracılığı ile belirlenmiştir. Kesim sonrasında kuzuların sıcak karkas ağırlığı belirlenmiş ve daha sonra MLD kas derinliği ve kabuk yağı kalınlığı yine 12 ve 13. kaburgalar arasından dijital kumpas yardımıyla, alanı ise planimetre ile ölçülmüştür. Ultrason ile belirlenen MLD kas derinliği ile kesim sonrası gerçek kas derinliği arasında en yüksek korelasyon tespit edilmiştir (r= 0.993; P<0.01). En düşük korelasyon ise ultrason ölçümleri ile gerçek kas derinliği ve gerçek kas alanı arasında tespit edilmiştir (r = 0.414; P<0.05). Ayrıca ultrason kas derinliği ile gerçek yağ kalınlığı, ultrason kas alanı ile gerçek kas derinliği ve gerçek yağ kalınlığı ile gerçek kas derinliği arasındaki korelasyonlar hariç bütün özellikler arasındaki korelasyonlar istatistiki açıdan önemli bulunmuştur (P<0.05). Sonuç olarak, bu çalışma ile Karayaka kuzularının karkas kompozisyonun kesim öncesinde tahmin edilebileceği söylenebilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Acer, N., Sahin, B., Bas, O., Ertekin T., Usanmaz, M. 2007. Comparison of three Methods for the estimation of total intracranial volume: stereo logic, planimetric and anthropometric approaches. Annals of Plastic Surgery 58: 48-53.
  2. Aksoy, Y., Ulutas, Z., Sen, U., Sirin, E., Sahin, A. 2016. Estimates of genetic parameters for different body weights and muscle and fat depths of Karayaka lambs. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences 40: 13-20.
  3. Cadavez, V., Rodrigues, S., Teixeira, A. 2007. The use of ultrasonography to predict carcass composition in Kids. Poljoprivreda 13(1): 213-217.
  4. Cemal, İ., Karaca, O., Altın, T., Gökdal, Ö., Yılmaz, M., Yılmaz, O., 2004. Kıvırcık ve Sakız × Kıvırcık melezi kuzularda göz kası ultrasonik ölçüm parametreleri. 4. Ulusal Zootekni Bilimi Kongresi, 1-3 Eylül 2004, Isparta.
  5. Delfa, R.,T Eixeira A., Blasco, I., Colomer-Rocher, F. 1991. Ultrasonic estimates of fat thickness, C measurement and Longissimus Dorsi depth in rasaaragonesa ewes with same body condition score. Options Méditerranéennes- Série Séminaires 13: 25-30.
  6. Delfa, R.,Teixeira A., Cadavez V., Gonzalez, C., Sierra, I. 2000. Relationships between ultrasonic measurements in live goats the same measurements taken on carcass. 7th International conference on goats. 15-21 May. France.
  7. Edwards, J.W., Cannell, R.C., Garrett, R.P., Savell, J.W., Cross, H.R., Longnecker, M. T. 1989. Using ultrasound, line are measurements and live fat thickness estimates to determine the carcass composition of market lambs. J. Anita. Sci. 67:3322-3330.
  8. Fernandez, C., Gallego, L., Quintanilla, A. 1997. Lamb fat thickness and Longissimus muscle area measured by a computerized ultrasonic system. Small Rumin. Res. 26:277-282.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ziraat Mühendisliği

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Esra Duman Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

24 Aralık 2018

Gönderilme Tarihi

6 Ekim 2018

Kabul Tarihi

24 Aralık 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Duman, E., & Ulutaş, Z. (2018). Karayaka Kuzularında Kesim Öncesi ve Kesim Sonrası Göz Kası (Musculus longissimus dorsi) Özellikleri, Canlı Ağırlık ve Karkas Ağırlıkları Arasındaki İlişkiler. Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi, 1(1), 59-66. https://izlik.org/JA23XU97HL
AMA
1.Duman E, Ulutaş Z. Karayaka Kuzularında Kesim Öncesi ve Kesim Sonrası Göz Kası (Musculus longissimus dorsi) Özellikleri, Canlı Ağırlık ve Karkas Ağırlıkları Arasındaki İlişkiler. HBÜD. 2018;1(1):59-66. https://izlik.org/JA23XU97HL
Chicago
Duman, Esra, ve Zafer Ulutaş. 2018. “Karayaka Kuzularında Kesim Öncesi ve Kesim Sonrası Göz Kası (Musculus longissimus dorsi) Özellikleri, Canlı Ağırlık ve Karkas Ağırlıkları Arasındaki İlişkiler”. Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi 1 (1): 59-66. https://izlik.org/JA23XU97HL.
EndNote
Duman E, Ulutaş Z (01 Aralık 2018) Karayaka Kuzularında Kesim Öncesi ve Kesim Sonrası Göz Kası (Musculus longissimus dorsi) Özellikleri, Canlı Ağırlık ve Karkas Ağırlıkları Arasındaki İlişkiler. Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi 1 1 59–66.
IEEE
[1]E. Duman ve Z. Ulutaş, “Karayaka Kuzularında Kesim Öncesi ve Kesim Sonrası Göz Kası (Musculus longissimus dorsi) Özellikleri, Canlı Ağırlık ve Karkas Ağırlıkları Arasındaki İlişkiler”, HBÜD, c. 1, sy 1, ss. 59–66, Ara. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA23XU97HL
ISNAD
Duman, Esra - Ulutaş, Zafer. “Karayaka Kuzularında Kesim Öncesi ve Kesim Sonrası Göz Kası (Musculus longissimus dorsi) Özellikleri, Canlı Ağırlık ve Karkas Ağırlıkları Arasındaki İlişkiler”. Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi 1/1 (01 Aralık 2018): 59-66. https://izlik.org/JA23XU97HL.
JAMA
1.Duman E, Ulutaş Z. Karayaka Kuzularında Kesim Öncesi ve Kesim Sonrası Göz Kası (Musculus longissimus dorsi) Özellikleri, Canlı Ağırlık ve Karkas Ağırlıkları Arasındaki İlişkiler. HBÜD. 2018;1:59–66.
MLA
Duman, Esra, ve Zafer Ulutaş. “Karayaka Kuzularında Kesim Öncesi ve Kesim Sonrası Göz Kası (Musculus longissimus dorsi) Özellikleri, Canlı Ağırlık ve Karkas Ağırlıkları Arasındaki İlişkiler”. Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi, c. 1, sy 1, Aralık 2018, ss. 59-66, https://izlik.org/JA23XU97HL.
Vancouver
1.Esra Duman, Zafer Ulutaş. Karayaka Kuzularında Kesim Öncesi ve Kesim Sonrası Göz Kası (Musculus longissimus dorsi) Özellikleri, Canlı Ağırlık ve Karkas Ağırlıkları Arasındaki İlişkiler. HBÜD [Internet]. 01 Aralık 2018;1(1):59-66. Erişim adresi: https://izlik.org/JA23XU97HL


Tarandığı indeksler:

Google Scholar        Directory of Research Journals Indexing        iealonline        19413        BASE (Bielefeld Academic Search Engine)        

Index Copernicus        Cite Factor        JournalTOCs

InfoBase Index        SIS Scientific Group        Food and Agriculture Organization of the United Nations

Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır (The journal doesn’t have APC or any submission charges).
Uluslararası Hakemli Dergi ( International Peer Reviewed Journal)

Creative Commons Lisansı