Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Dünya ve Türkiye Süt ve Süt Ürünleri Dış Ticareti

Yıl 2019, Cilt: 2 Sayı: 1, 67 - 83, 27.12.2019

Öz

Dünyada demografik ve ekonomik yapıdaki değişimler
ve sürdürülebilirlik süt ürünlerinin geleceğini etkilemektedir. BM’e göre dünya
nüfusunun 2050’li yıllarda 10 milyara ulaşacağı, 2/3 daha fazla hayvansal
protein tüketimi gerçekleşeceği, 
gelişen
ülkelerde kişi başına hayvansal protein tüketiminde artış olacağı, gelecek 20
yılda hayvansal ürün talebinin 2 kat artacağı ve 2050’de küresel süt
tüketiminde %58 artış olacağı öngörülmektedir. Türkiye süt üretimi, 2018
yılında 22 milyon ton olmuştur. Yaklaşık 850 milyon ton olan dünya süt
üretiminin % 2,5’ini Türkiye karşılamaktadır. Türkiye, 206 milyar ABD doları
olan dünya çiğ inek sütü üretim değerine, 5,2 milyar dolar (% 2,5) katkı
sağlamaktadır. Çiğ sütün sanayiye gitme oranı ise Türkiye’de %50,
  Dünyada % 64, AB’de % 94, ABD’de %100’dür.
Diğer yandan, Türkiye, bulunduğu coğrafya itibariyle GSYH’ları 25 milyar doları
bulan 1,5 milyar müşteriye kolayca erişim imkânı sunmaktadır. Küresel büyüklüğü
75 milyon ton ve 86 milyar dolar olan dünya süt ürünleri pazarına Türkiye 195
bin ton ve 328 milyon dolar süt ve süt ürünleri ihraç etmektedir. Bu pazarda
Almanya 11 milyar dolar süt ürünü ihraç ederek ilk yer alırken, Türkiye ise 38.
sırada yer almaktadır. Türkiye bu pazardan 23 bin ton ve 98 milyon dolar
değerinde süt ürünü ithal etmektedir. Bu çalışmada ulusal ve uluslararası veri
kaynaklarından süt ve süt ürünleri ile ilgili veriler derlenmiş, Türkiye ve
dünyadaki son yıllarda yaşanan gelişim, karşılaştırmalı olarak incelenmiş, bu
çerçevede dış ticarette mevcut durum değerlendirilmiş ve bazı öneriler
sunulmuştur.

Kaynakça

  • Anonim, 2018. The Word Dairy Situation 2018, Bulletin of the International Dairy Federation 484/2018 Brussels Belgium.
  • Anonim, 2019a. Ambalajlı Süt Sanayicileri Derneği (ASÜD) kayıtları, 2019.
  • Anonim, 2019b. FAO http://fao.org Erişim Tarihi: 20.03.2019.
  • Anonim, 2019c. Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi, https://ggbs.tarim.gov.tr Erişim 25.02.2019.
  • Anonim, 2019d. Trade Map https://www.trademap.org Erişim Tarihi: 20.03.2019
  • Anonim, 2019e. Türkiye İstatistik Kurumu http://tuik.gov.tr Erişim Tarihi: 19.03.2019.

Milk and Milk Products Foreign Trade in Turkey and in the World

Yıl 2019, Cilt: 2 Sayı: 1, 67 - 83, 27.12.2019

Öz

Changes
in the demographic and economic structure in the world and sustainability
affect the future of dairy products. According to the UN, the world population
will reach 10 billion in the 2050s, 2/3 more animal protein consumption will be
realized, animal protein consumption will be increased in developing countries,
animal product demand will increase twice in the next 20 years and global milk
consumption will increase by 2050. 58% increase is foreseen.Turkey milk
production was 22 million tons in 2018. Approximately, 2.5% of the 850 million
tons of world milk production belongs to Turkey. Turkey is contributing  the world 206 billion US dollars worth of raw
cow's milk production with 5.2 billion dollars (2.5%). The ratio of the raw
milk contribution to industry is 50% in Turkey, 64% in the world, the EU, 94%,
100% in the US. On the other hand, Turkey will access easly to 1.5 billion
customers having 25 billion $ GDP with the advantage of her geography. Turkey
is exporting 195 million dollars and 328 thousand tons of milk and dairy
products to the global world market having capacity of 75 million tons and 86
billion dollars in for dairy products. Germany in the first place with  11 billion $ of exported milk products, while
Turkey ranks on 38th. Turkey imports 23 thousand tons and 98 million dollars
worth of dairy products from the market. In this study, the compiled data on
milk and milk products from national and international data sources were
reviewed. Recent development in Turkey and in the world were comparatively
analyzed, assessed the current situation in foreign trade in this framework and
some suggestions were presented.

Kaynakça

  • Anonim, 2018. The Word Dairy Situation 2018, Bulletin of the International Dairy Federation 484/2018 Brussels Belgium.
  • Anonim, 2019a. Ambalajlı Süt Sanayicileri Derneği (ASÜD) kayıtları, 2019.
  • Anonim, 2019b. FAO http://fao.org Erişim Tarihi: 20.03.2019.
  • Anonim, 2019c. Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi, https://ggbs.tarim.gov.tr Erişim 25.02.2019.
  • Anonim, 2019d. Trade Map https://www.trademap.org Erişim Tarihi: 20.03.2019
  • Anonim, 2019e. Türkiye İstatistik Kurumu http://tuik.gov.tr Erişim Tarihi: 19.03.2019.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Derleme Makalesi
Yazarlar

İsmail Mert

İlkay Dellal

Yayımlanma Tarihi 27 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Mert, İ., & Dellal, İ. (2019). Dünya ve Türkiye Süt ve Süt Ürünleri Dış Ticareti. Hayvan Bilimi Ve Ürünleri Dergisi, 2(1), 67-83.


Tarandığı indeksler:

Google Scholar        Directory of Research Journals Indexing        iealonline        19413        BASE (Bielefeld Academic Search Engine)        

Index Copernicus        Cite Factor        JournalTOCs

InfoBase Index        SIS Scientific Group        Food and Agriculture Organization of the United Nations

Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır (The journal doesn’t have APC or any submission charges).
Uluslararası Hakemli Dergi ( International Peer Reviewed Journal)

Creative Commons Lisansı