This study was carried out for comparison of fattening performance and some carcass characteristics of Kıvırcık, MeriosxWhite Karaman Corssbreds and Awassi sheep each of which are breeds of different regions. Hatay region. The animal material of the study were consisted of 12 lambs of each breed. Lamb fattening ration was consumed individually and ad libitum by the lambs. The fattening lasted for 63 days. At the end of fattening, in order to determine the carcass composition and carcass characteristics of the groups, 3 lambs in each group close to the average of live weight were slaughtered. In the study, daily weight gain values for Kıvırcık, Merino crossbreds and Awassi lambs were determined as 240.5 ± 8.32 g, 246.9 ± 8.60 g and 269.8 ± 9.19 g, respectively. At the end of study, it was stated that Kıvırcık which is the best native sheep breed in terms of meat quailty and the Merino crossbred lambs which have higher muscle proportion in carcass could be recommended to breeders in Amik plain for fattening in addition to Awassi lambs.
Research Foundation of Mustafa Kemal University
06 M 1202
Bu çalışma
farklı bölgelerde yetiştirilen Kıvırcık, MerinosxAkkaraman melezleri ve İvesi
koyunlarının bazı besi ve karkas özelliklerinin karşılaştırılması için
yapılmıştır. Çalışmanın hayvan materyalini her ırktan 12 baş kuzu
oluşturmuştur. Kuzular bireysel bölmelerde ve ad libitum olarak kuzu besi yemi
ile beslenmişlerdir. Besi 63 gün sürmüştür. Besi sonunda grupların karkas
kompozisyonu ve karkas özelliklerinin belirlenmesi için her gruptan ortalama
canlı ağırlığı temsil eden üçer baş kuzu kesilmiştir. Çalışmada, Kıvırcık,
Merinos melezi ve İvesi kuzular için günlük canlı ağırlık artışı, sırası ile 240.5
± 8.32 g, 246.9 ± 8.60 g ve 269.8 ± 9.19 g olarak belirlenmiştir. Çalışma
sonunda et kalitesi en iyi yerli koyun ırkı olan Kıvırcık ve karkasta yüksek
kas oranına sahip olan Merinos melezlerinin, İvesi koyununun yetiştirilme alanı
olan Amik ovasındaki yetiştiricilere tavsiye edilebileceği belirtilmiştir.
06 M 1202
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 06 M 1202 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 1 |
Tarandığı indeksler: