Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Comparison of Fattening and Carcass Characteristics of Different Sheep Breeds under the Conditions of Eastern Mediterranean Region

Yıl 2020, Cilt: 3 Sayı: 1, 7 - 12, 30.06.2020

Öz

This study was carried out for comparison of fattening performance and some carcass characteristics of Kıvırcık, MeriosxWhite Karaman Corssbreds and Awassi sheep each of which are breeds of different regions. Hatay region. The animal material of the study were consisted of 12 lambs of each breed. Lamb fattening ration was consumed individually and ad libitum by the lambs. The fattening lasted for 63 days. At the end of fattening, in order to determine the carcass composition and carcass characteristics of the groups, 3 lambs in each group close to the average of live weight were slaughtered. In the study, daily weight gain values for Kıvırcık, Merino crossbreds and Awassi lambs were determined as 240.5 ± 8.32 g, 246.9 ± 8.60 g and 269.8 ± 9.19 g, respectively. At the end of study, it was stated that Kıvırcık which is the best native sheep breed in terms of meat quailty and the Merino crossbred lambs which have higher muscle proportion in carcass could be recommended to breeders in Amik plain for fattening in addition to Awassi lambs.

Destekleyen Kurum

Research Foundation of Mustafa Kemal University

Proje Numarası

06 M 1202

Kaynakça

  • Akgündüz, V., AK, İ., Delizoğlu, F., Karabulut, A., Filya, İ. 1993. Entansif Besiye Alınan Merinos Erkek Kuzularında Değişik Protein Kaynaklarının Besi Performansı ve Karkas Özelliklerine Etkisi. Lalahan Hay. Aras. Enst. Derg. 33: (1-2), Ankara, s. 28-48.
  • Altın, T., Karaca, O., Cemal, İ., Yılmaz, M. ve Yılmaz, O. 2005. Kıvırcık ve Karya kuzularda besi ve karkas özellikleri. Hayvansal Üretim 46(1) 19-29.
  • Biçer, O., Keskin, M., Gül, S., Gündüz, Z., Oflaz, N.Z., Behrem, S. 2019. Kahverengi ve siyah başlı İvesi koyunlarının verim özellikleri yönünden karşılaştırılması. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 24 (1):58-61.
  • Demir, H. 2001. Kıvırcık kuzu karkasları ile karkas parçalarındaki toplam et, yağ ve kemik miktarları arasındaki fenotipik korelasyonlar. Vet. Bil. Dergisi 17(1), 67-72.
  • Eliçin, A., Cangir, S., Karabulut, A., Sabaz, S., Ankaralı, B. ve Öztürk, H. 1984. Entansif Besiye Alınan Anadolu Merinosu, Ile de France x Anadolu Merinosu (F1), Akkaraman, Ile de France x Akkaraman (F1) , Malya Erkek Kuzularının Besi Gücü ve Karkas Özellikleri. Ankara Çayır Mer’a ve Zootekni Araştırma Ens. Yayınları, 99, 33s, Ankara.
  • Gül, S., Keskin, M. 2010. Reproductive characteristics of Awassi ewes under cornell alternate month accelerated lambing system. Ital. J. Anim. Sci. 9: 255-259.
  • Güney, O., ve Özcan, L. 1982. İvesi ve Sakız x İvesi (F1) Erkek kuzularının besi gücü ve karkas özellikleri üzerinde Bir araştırma. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı 13, Sayı 3-4, Adana.
  • Güney, O. ve Biçer. O. 1985. Saf ve melez İvesi erkek kuzularında besi performansı ve karkas özellikleri üzerine bir araştırma. Doğa Veterinerlik ve Hayvancılık Dergisi (10):3, 251-259.
  • Güney, O., Pekel, E. ve Biçer, O. 1990. Alman Alaca ve Yerli Kıl Keçi Irkları Arasındaki Melezlemelerden Elde Edilen Birinci Geriye Melez Oğlakların Besi Gücü ve Karkas Özellikleri. Doğa Bilim Dergisi, 14: 3, 352-362.
  • Keskin M., Gül, S., Şahin, A., Kaya, Ş., Duru, M., Görgülü, Ö., Şahinler, S., Biçer, O. 2007. Effects of feed refreshing frequency on growth and carcass characteristics of Awassi lambs. South African Journal of Animal Science. 37 (4); 248-255.
  • Özcan, L. 1989. Küçükbaş Hayvan Yetiştirme II (Koyun ve Yapağı Üretimi), Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ders Kitabı No: 106, Adana, 376 s.
  • Şahin, A., Keskin, M., Biçer, O. and Gül, S. 2003. Diet Selection by Awassi Lambs Fed Individually in Cafeteria Feeding System. Livestock Production Science, 82 (2-3); 163-170.
  • Torun, O., Gürsoy, O., Özcan, L., Pekel, E. 1992. Ceylanpınar Tarım İşletmesinde Farklı İki Rasyonla Beslenen İvesi Kuzularında Besi Performanslarının Karşılaştırması. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 7 (2): 103-114.
  • Yavuz, C., Keskin, M., Gül, S. 2019. Doğu Akdeniz bölgesi koşullarında farklı koyun ırklarının bazı adaptasyon özelliklerinin karşılaştırılması. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 24 (2):140-145.

Comparison of Fattening and Carcass Characteristics of Different Sheep Breeds under the Conditions of Eastern Mediterranean Region

Yıl 2020, Cilt: 3 Sayı: 1, 7 - 12, 30.06.2020

Öz

Bu çalışma
farklı bölgelerde yetiştirilen Kıvırcık, MerinosxAkkaraman melezleri ve İvesi
koyunlarının bazı besi ve karkas özelliklerinin karşılaştırılması için
yapılmıştır. Çalışmanın hayvan materyalini her ırktan 12 baş kuzu
oluşturmuştur. Kuzular bireysel bölmelerde ve ad libitum olarak kuzu besi yemi
ile beslenmişlerdir. Besi 63 gün sürmüştür. Besi sonunda grupların karkas
kompozisyonu ve karkas özelliklerinin belirlenmesi için her gruptan ortalama
canlı ağırlığı temsil eden üçer baş kuzu kesilmiştir. Çalışmada, Kıvırcık,
Merinos melezi ve İvesi kuzular için günlük canlı ağırlık artışı, sırası ile 240.5
± 8.32 g, 246.9 ± 8.60 g ve 269.8 ± 9.19 g olarak belirlenmiştir. Çalışma
sonunda et kalitesi en iyi yerli koyun ırkı olan Kıvırcık ve karkasta yüksek
kas oranına sahip olan Merinos melezlerinin, İvesi koyununun yetiştirilme alanı
olan Amik ovasındaki yetiştiricilere tavsiye edilebileceği belirtilmiştir. 

Proje Numarası

06 M 1202

Kaynakça

  • Akgündüz, V., AK, İ., Delizoğlu, F., Karabulut, A., Filya, İ. 1993. Entansif Besiye Alınan Merinos Erkek Kuzularında Değişik Protein Kaynaklarının Besi Performansı ve Karkas Özelliklerine Etkisi. Lalahan Hay. Aras. Enst. Derg. 33: (1-2), Ankara, s. 28-48.
  • Altın, T., Karaca, O., Cemal, İ., Yılmaz, M. ve Yılmaz, O. 2005. Kıvırcık ve Karya kuzularda besi ve karkas özellikleri. Hayvansal Üretim 46(1) 19-29.
  • Biçer, O., Keskin, M., Gül, S., Gündüz, Z., Oflaz, N.Z., Behrem, S. 2019. Kahverengi ve siyah başlı İvesi koyunlarının verim özellikleri yönünden karşılaştırılması. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 24 (1):58-61.
  • Demir, H. 2001. Kıvırcık kuzu karkasları ile karkas parçalarındaki toplam et, yağ ve kemik miktarları arasındaki fenotipik korelasyonlar. Vet. Bil. Dergisi 17(1), 67-72.
  • Eliçin, A., Cangir, S., Karabulut, A., Sabaz, S., Ankaralı, B. ve Öztürk, H. 1984. Entansif Besiye Alınan Anadolu Merinosu, Ile de France x Anadolu Merinosu (F1), Akkaraman, Ile de France x Akkaraman (F1) , Malya Erkek Kuzularının Besi Gücü ve Karkas Özellikleri. Ankara Çayır Mer’a ve Zootekni Araştırma Ens. Yayınları, 99, 33s, Ankara.
  • Gül, S., Keskin, M. 2010. Reproductive characteristics of Awassi ewes under cornell alternate month accelerated lambing system. Ital. J. Anim. Sci. 9: 255-259.
  • Güney, O., ve Özcan, L. 1982. İvesi ve Sakız x İvesi (F1) Erkek kuzularının besi gücü ve karkas özellikleri üzerinde Bir araştırma. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı 13, Sayı 3-4, Adana.
  • Güney, O. ve Biçer. O. 1985. Saf ve melez İvesi erkek kuzularında besi performansı ve karkas özellikleri üzerine bir araştırma. Doğa Veterinerlik ve Hayvancılık Dergisi (10):3, 251-259.
  • Güney, O., Pekel, E. ve Biçer, O. 1990. Alman Alaca ve Yerli Kıl Keçi Irkları Arasındaki Melezlemelerden Elde Edilen Birinci Geriye Melez Oğlakların Besi Gücü ve Karkas Özellikleri. Doğa Bilim Dergisi, 14: 3, 352-362.
  • Keskin M., Gül, S., Şahin, A., Kaya, Ş., Duru, M., Görgülü, Ö., Şahinler, S., Biçer, O. 2007. Effects of feed refreshing frequency on growth and carcass characteristics of Awassi lambs. South African Journal of Animal Science. 37 (4); 248-255.
  • Özcan, L. 1989. Küçükbaş Hayvan Yetiştirme II (Koyun ve Yapağı Üretimi), Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ders Kitabı No: 106, Adana, 376 s.
  • Şahin, A., Keskin, M., Biçer, O. and Gül, S. 2003. Diet Selection by Awassi Lambs Fed Individually in Cafeteria Feeding System. Livestock Production Science, 82 (2-3); 163-170.
  • Torun, O., Gürsoy, O., Özcan, L., Pekel, E. 1992. Ceylanpınar Tarım İşletmesinde Farklı İki Rasyonla Beslenen İvesi Kuzularında Besi Performanslarının Karşılaştırması. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 7 (2): 103-114.
  • Yavuz, C., Keskin, M., Gül, S. 2019. Doğu Akdeniz bölgesi koşullarında farklı koyun ırklarının bazı adaptasyon özelliklerinin karşılaştırılması. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 24 (2):140-145.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Cüneyt Yavuz Bu kişi benim 0000-0002-9196-5283

Mahmut Keskin 0000-0002-8147-2477

Sabri Gül 0000-0001-6787-8190

Proje Numarası 06 M 1202
Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yavuz, C., Keskin, M., & Gül, S. (2020). Comparison of Fattening and Carcass Characteristics of Different Sheep Breeds under the Conditions of Eastern Mediterranean Region. Hayvan Bilimi Ve Ürünleri Dergisi, 3(1), 7-12.


Tarandığı indeksler:

Google Scholar        Directory of Research Journals Indexing        iealonline        19413        BASE (Bielefeld Academic Search Engine)        

Index Copernicus        Cite Factor        JournalTOCs

InfoBase Index        SIS Scientific Group        Food and Agriculture Organization of the United Nations

Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır (The journal doesn’t have APC or any submission charges).
Uluslararası Hakemli Dergi ( International Peer Reviewed Journal)

Creative Commons Lisansı