Araştırma Makalesi

FİYAT, BAĞLILIK VE TATMİN İLİŞKİSİ MODELİ: TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ HAVACILIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Cilt: 1 Sayı: 2 25 Şubat 2021
PDF İndir
TR EN

FİYAT, BAĞLILIK VE TATMİN İLİŞKİSİ MODELİ: TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ HAVACILIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Öz

Havacılık sektörü dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla gelişmektedir. Bu gelişmenin bir sonucu olarak gün geçtikçe sektörde yoğun bir rekabet ortamı gözlenmektedir. Sektörde oyun kurucu rolünü üstlenen havayolu firmaları çeşitli kampanyalar aracılığıyla tüketicilere hitap etmekte ve onları kendi havayollarından bilet satın almaya teşvik etmek amacıyla çalışmaktadır. Bu çalışmada, üniversite hayatına havacılık sektörünün içinde adım atmayı tercih etmiş olan, havacılık yönetimi bölümü öğrencilerinin uçak bileti satın alırken “Fiyat Adaleti”, “Müşteri Memnuniyeti”, “Müşteri Bağlılığı”, Fiyat Kabulü” gibi unsurlar arasındaki ilişkilerin oluşturulan 5 hipotez aracılığıyla açıklanması amaçlanmıştır. Araştırmanın sonucunda, algılanan “Müşteri Memnuniyeti” ve algılanan “Fiyat Kabulü” arasındaki ilişkinin üzerinde çalışılan örneklem için en yüksek anlamlılık düzeyine sahip olduğu gözlemlenmiştir. Bunu sırasıyla; algılanan “Fiyat Adaleti” ile algılanan “Müşteri Memnuniyeti” arasındaki ilişki, algılanan “Müşteri Bağlılığı” ile algılanan “Fiyat Adaleti” arasındaki ilişki, algılanan “Müşteri Memnuniyeti” ile algılanan “Müşteri Bağlılığı” arasındaki ilişki ve son olarak algılanan “Fiyat Adaleti” ile algılanan “Müşteri Bağlılığı” arasındaki ilişki takip etmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aksoy, S., Atilgan, E. and Akinci, S. (2003), “Airline services marketing by domestic and foreign firms: differences from the customers’ viewpoint”, Journal of Air Transport Management, Vol. 9, pp. 343-51.
  2. Anderson, E.W. (1996), “Customer satisfaction and prince tolerance”, Marketing Letters, Vol. 7 No. 3, pp. 265-74.
  3. Anderson, E.W. and Sullivan, M.W. (1993), “The antecedents and consequences of consumer satisfaction for firms”, Marketing Science, Vol. 12, Spring, pp. 125-43.
  4. Anderson, J.C. and Gerbing, D.W. (1988), “Structural equation modeling in practice: a review and recommended two-step approach”, Psychological Bulletin, Vol. 103 No. 3, pp. 411-23.
  5. Bei, L.T. and Chiao, Y.C. (2001), “An integrated model for the effects of perceived product, perceived service quality, and perceived price fairness on consumer satisfaction and loyalty”, Journal of Consumer Satisfaction, Dissatisfaction and Complaining Behavior, Vol. 14, pp. 125-40. Beldona, S. and Namasivayam, K. (2006), “Gender and demand-based pricing: differences in perceived (un)fairness and repatronage intentions”, Journal of Hospitality & Leisure Marketing, Vol. 14 No. 4, pp. 89-107.
  6. Bolton, L.E., Warlop, L. and Alba, J.W. (2003), “Consumer perceptions of price (un)fairness”, Journal of Consumer Research, Vol. 29, pp. 474-91.
  7. Burns, D.J. and Neisner, L. (2006), “Customer satisfaction in a retail setting: the contribution of emotion”, International Journal of Retail & Distribution Management, Vol. 34 No. 1, pp. 49-56.
  8. Campbell, M.C. (1999a), “Why did you do that? The important role of inferred motive in perceptions of price fairness”, Journal of Product & Brand Management, Vol. 8 No. 2, pp. 145-52.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İşletme

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

25 Şubat 2021

Gönderilme Tarihi

22 Aralık 2020

Kabul Tarihi

25 Şubat 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Karaman, F. (2021). FİYAT, BAĞLILIK VE TATMİN İLİŞKİSİ MODELİ: TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ HAVACILIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Havacılık ve Uzay Çalışmaları Dergisi, 1(2), 78-95. https://izlik.org/JA72HU35DJ
AMA
1.Karaman F. FİYAT, BAĞLILIK VE TATMİN İLİŞKİSİ MODELİ: TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ HAVACILIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. JASS. 2021;1(2):78-95. https://izlik.org/JA72HU35DJ
Chicago
Karaman, Furkan. 2021. “FİYAT, BAĞLILIK VE TATMİN İLİŞKİSİ MODELİ: TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ HAVACILIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Havacılık ve Uzay Çalışmaları Dergisi 1 (2): 78-95. https://izlik.org/JA72HU35DJ.
EndNote
Karaman F (01 Şubat 2021) FİYAT, BAĞLILIK VE TATMİN İLİŞKİSİ MODELİ: TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ HAVACILIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Havacılık ve Uzay Çalışmaları Dergisi 1 2 78–95.
IEEE
[1]F. Karaman, “FİYAT, BAĞLILIK VE TATMİN İLİŞKİSİ MODELİ: TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ HAVACILIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”, JASS, c. 1, sy 2, ss. 78–95, Şub. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72HU35DJ
ISNAD
Karaman, Furkan. “FİYAT, BAĞLILIK VE TATMİN İLİŞKİSİ MODELİ: TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ HAVACILIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Havacılık ve Uzay Çalışmaları Dergisi 1/2 (01 Şubat 2021): 78-95. https://izlik.org/JA72HU35DJ.
JAMA
1.Karaman F. FİYAT, BAĞLILIK VE TATMİN İLİŞKİSİ MODELİ: TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ HAVACILIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. JASS. 2021;1:78–95.
MLA
Karaman, Furkan. “FİYAT, BAĞLILIK VE TATMİN İLİŞKİSİ MODELİ: TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ HAVACILIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Havacılık ve Uzay Çalışmaları Dergisi, c. 1, sy 2, Şubat 2021, ss. 78-95, https://izlik.org/JA72HU35DJ.
Vancouver
1.Furkan Karaman. FİYAT, BAĞLILIK VE TATMİN İLİŞKİSİ MODELİ: TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ HAVACILIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. JASS [Internet]. 01 Şubat 2021;1(2):78-95. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72HU35DJ