Cilt: 3 Sayı: 1, 28.08.2022

Yıl: 2022

Havacılık ve Uzay Çalışmaları Dergisi, havacılık alanındaki birikimini üniversite kurarak nesillere aktarma amacı taşıyan Türk Hava Kurumu’nun üniversitesinin çıkarmakta olduğu hakemli bir dergidir. Havacılık alanında disiplinlerarası çalışma yapmayı hedefleyen ilk dergi olan JASS’ın temel amacı; havacılık ile ilgili çalışmaları disiplinlerarası bir platformda konunun ilgililerine ulaştırmaktır. Bu amacı gerçekleştirmek için başta uzmanlık alanı havacılık ve uzay bilimleri ile ilgili olmak üzere mühendislik bilimlerinin, temel bilimlerin ve sosyal bilimlerin havacılık sektörü odaklı çalışmaları derginin kapsamında yer almaktadır. 

Dergimiz açık erişim bir dergi olmakla birlikte elektronik olarak yayımlanmaktadır. Yazarlardan veya okuyuculardan herhangi bir

ücret talep edilmemektedir. Çift kör hakemli sistemin uygulandığı dergimiz yayın şeffaflığı ve yayın etiği için en yüksek standartları

benimsemiştir.


Dergimize; özgün araştırma makalesi veya derleme makaleler kabul edilmektedir. 


Yazım Kuralları dosyasına erişmek için lütfen tıklayınız.


Makale şablonu indirmek için lütfen tıklayınız.


Dergi Yayın Etiği İlkeleri dosyasını indirmek için lütfen tıklayınız.



Dergimiz Yayın Etiği İlkeleri gereği intihal önleme yazılımı taramasında

benzerlik oranı kaynakça dahil yüzde 20’den yüksek

çıkan makaleler yazarlara iade edilecektir.


Yayın Etiği İlkeleri

Havacılık ve Uzay Çalışmaları Dergisi, yayın etiğine ve şeffaflığa yüksek önem atfetmektedir. Bu açıdan, Yayın Etiği Komitesi (COPE) ve Açık Erişim Dergiler Dizini (DOAJ) gibi kuruluşlar tarafından belirlenmiş Akademik Yayıncılıkta Şeffaflık ve Örnek Uygulama İlkeleri’ne ve Yüksek Öğretim Kurumu’nun Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi ilgili maddelerine bağlı kalarak, burada belirlenmiş akademik ve etik standartlarla uyumlu bir şekilde tüm paydaşların etik sorumlulukları taşıması beklenmektedir.

Dergi açık ve ücretsiz akademik yayıncılık ilkesine bağlı olduğundan, yazarlardan makale işleme ve gönderme ücretleri talep edilmez.

Tüm içeriğe Dergipark üzerinden herhangi bir kısıtlama ve gecikme olmaksızın yayın tarihinden itibaren tam metin olarak erişilebilir.

Yazarlar makalelerini göndermeden önce aşağıdaki ilkeleri ve Havacılık ve Uzay Çalışmaları Dergisi Yazım Kuralları dosyasını dikkatli bir şekilde okumalıdır. Bu ilke ve kurallara uymayan ve iThenticate intihal önleme yazılımı taramasında benzerlik oranı kaynakça dahil yüzde 20’den yüksek çıkan makaleler yazarlara iade edilecektir.

Yazarların Etik Sorumlulukları

Yazarların gönderdikleri çalışmaların özgün olması, yazarların başka çalışmalardan yararlanmaları veya başka çalışmaları kullanmaları durumunda eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gerekmektedir.
Yazarlardan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir, böyle bir durumda yazarlar beklenen veri ve bilgileri editörler kurulu ve bilim kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.
Yazarlar kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını veya deney yapılan deneklere yönelik izin prosedürlerini gerçekleştirdiğini gösteren belgeye sahip olmalıdır.
Yazarların yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru, değerlendirme ve yayın sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir. Başka bir dergide yayınlanmış çalışma Havacılık ve Uzay Çalışmaları Dergisi'ne gönderilemez.
Değerlendirme süreci başlamış bir çalışmanın yazar sorumluluklarının değiştirilmesi (Yazar ekleme, yazar sırası değiştirme, yazar çıkartma gibi) teklif edilemez.

Editörlerin Etik Görev ve Sorumlulukları

Havacılık ve Uzay Çalışmaları Dergisi’nin editörü ve alan editörleri, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan “COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors” ve “COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors” rehberleri temelinde yer alan etik görev ve sorumluluklara sahip olmalıdır.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları

Havacılık ve Uzay Çalışmaları Dergisi değerlendirme süreci çift taraflı kör hakemlik ilkesiyle yürütülür. Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişime geçemez, değerlendirme ve yorumlar dergi yönetim sistemi aracılığıyla iletilir. Bu süreçte değerlendirme formları ve tam metinler üzerindeki hakem yorumları editör aracılığıyla yazarlara iletilir. Hakemler;
Sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışma değerlendirmeyi kabul etmelidir.
Tarafsızlık ve gizlilik içerisinde değerlendirme yapmalıdır.
Değerlendirme sürecinde çıkar çatışması ile karşı karşıya olduğunu düşünürse, çalışmayı incelemeyi reddederek, dergi editörünü bilgilendirmelidir.
Gizlilik ilkesi gereği inceledikleri çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra imha etmelidir. İnceledikleri çalışmaların sadece nihai versiyonlarını ancak yayınlandıktan sonra kullanabilir.
Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermemelidir.
Değerlendirmeyi yapıcı ve nazik bir dille yapmalıdır. Düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmamalıdır.
Değerlendirmeyi kabul ettikleri çalışmayı zamanında ve yukarıdaki etik sorumluluklarda gerçekleştirmelidir.

Etik Olmayan Bir Durumla Karşılaşmanız Durumunda

Havacılık ve Uzay Çalışmaları Dergisi’nde yukarıda bahsedilen etik sorumluluklar dışında etik olmayan bir davranış veya içerikle karşılaşırsanız lütfen jass@thk.edu.tr 
adresine e-posta yoluyla bildiriniz. Bildirilen durumlar yayın kurulu tarafından incelenir ve yayın kurulu ilgili etik kurullara bilgilendirme yapma hakkına sahiptir.

Dergimiz açık erişim bir dergi olmakla birlikte elektronik olarak yayımlanmaktadır. Yazarlardan veya okuyuculardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir.