Araştırma Makalesi

TURİZM SEKTÖRÜNDEKİ KADIN YÖNETİCİLERE YÖNELİK NİTEL BİR ARAŞTIRMA: FIRSATLAR VE ZORLUKLAR

Cilt: 4 Sayı: 1 3 Temmuz 2023
PDF İndir
TR EN

TURİZM SEKTÖRÜNDEKİ KADIN YÖNETİCİLERE YÖNELİK NİTEL BİR ARAŞTIRMA: FIRSATLAR VE ZORLUKLAR

Öz

Bu çalışmanın temel amacı; turizm sektöründeki konaklama işletmelerinde çeşitli yönetim departmanlarında çalışan kadın yöneticilerin cinsiyet temelli yaşadıkları zorlukları ve karşılaştıkları fırsatları ortaya koymak amaçlanmaktadır. Bu nedenle bu çalışma kadın yöneticilerin deneyimleri ve bakış açıları araştırılırken konuya derinlemesine bir perspektif kazandırabileceği düşünülen nitel araştırma modelinden karşılaştırmalı vaka incelemesi yaklaşımı da dahil olmak üzere eleştirel bir perspektif ile kadın yöneticiler üzerine odaklanarak durum tespiti yapılmaktadır. İzmir ve Van’daki konaklama işletmelerinde farklı departmanlarda çalışan 20 kadın yönetici ile yarı yapılandırılmış yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın amacına göre görüşme formu hazırlanmıştır. Görüşme formunda beş adet soru bulunmaktadır. Toplanan verilerin yorumlanmasında betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda kadın yöneticinin otel yönetimini daha iyi yönetebileceği ve bunun farkında olan işverenin de kadınların ön planda olduğu bir yönetim anlayışı benimsediği ortaya çıkmıştır. Görüşme yapılan kadın yöneticiler, toplumun kadınlara karşı önyargılı olduğunu düşünmektedir. Kadın yöneticilerin fırsatları doğru değerlendirebilmeleri için operasyon departmanlarında çalışmalarının gerekli olduğu ortaya çıkmıştır. Her iki ilde de yapılan görüşmelerde yöneticiler, son yıllarda turizmde çalışan kadın yönetici sayısının arttığını ifade etmektedirler. İzmir ve Van’da turizmde çalışan her kadın yöneticinin işini her şartta, her durumda sevmesi, kendini sürekli yenileme ve geliştirme, kariyer fırsatı sunduklarını belirtmişlerdir. İş hayatında kadın yöneticilerin beşeri ilişkilerde çok yönlü düşünerek çözüm odaklı oldukları ortaya çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adams, P. F., Dey, A. N., ve Vickerie, J. L. (2007). Summary Health Statistics for the US Population; National Health Interview Survey, 2katt005.
  2. Alaeddinoğlu, F., ve Aliağaoğlu, A. (2005). Turizmde Plânlama ve Türkiye'de Turizm Plânlaması: Turizm Plânlarının Etkinliği ve Başarılarına İlişkin Bir Değerlendirme. Erdem, 15(43), 87-118.
  3. Albayrak, A. (2019). Gender Discrimination in Tourism Industry. In Contemporary Human Resources Management in the Tourism Industry, (104-129).
  4. Arıkan, S. (1999). “Yönetsel Kademelerde Kadın Yöneticilerin Karşılaştıkları Güçlükler”, Polis Bilimleri Dergisi, 1(4), 147-154.
  5. Başkale, H. (2016). Nitel Araştırmalarda Geçerlik, Güvenirlik ve Örneklem b-Büyüklüğünün Belirlenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi, 9(1), 23-28.
  6. Catherine W. Pay Pine,“Women in Man in Hotel Management in Hong Kong: Perceptions of Gender and Career Development Issues”,Hospitality Management (Sayı:22,2003), s.85-102.
  7. Catherine, W., ve Pine, R. (2003). Women and Men in Hotel Management in Hong Kong: Perceptions of Gender and Career Development İssues. International Journal of Hospitality Management, 22(1), 85-102.
  8. Cave, P., ve Kilic, S. (2010). The role of women in tourism employment with special reference to Antalya, Turkey. Journal of Hospitality Marketing Management, 19(3), 280–292.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Turizm (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

3 Temmuz 2023

Gönderilme Tarihi

8 Aralık 2022

Kabul Tarihi

24 Mart 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Zengin, M. (2023). TURİZM SEKTÖRÜNDEKİ KADIN YÖNETİCİLERE YÖNELİK NİTEL BİR ARAŞTIRMA: FIRSATLAR VE ZORLUKLAR. Journal of Applied Tourism Research, 4(1), 15-30. https://izlik.org/JA32JN78HL
AMA
1.Zengin M. TURİZM SEKTÖRÜNDEKİ KADIN YÖNETİCİLERE YÖNELİK NİTEL BİR ARAŞTIRMA: FIRSATLAR VE ZORLUKLAR. JATOR. 2023;4(1):15-30. https://izlik.org/JA32JN78HL
Chicago
Zengin, Merve. 2023. “TURİZM SEKTÖRÜNDEKİ KADIN YÖNETİCİLERE YÖNELİK NİTEL BİR ARAŞTIRMA: FIRSATLAR VE ZORLUKLAR”. Journal of Applied Tourism Research 4 (1): 15-30. https://izlik.org/JA32JN78HL.
EndNote
Zengin M (01 Temmuz 2023) TURİZM SEKTÖRÜNDEKİ KADIN YÖNETİCİLERE YÖNELİK NİTEL BİR ARAŞTIRMA: FIRSATLAR VE ZORLUKLAR. Journal of Applied Tourism Research 4 1 15–30.
IEEE
[1]M. Zengin, “TURİZM SEKTÖRÜNDEKİ KADIN YÖNETİCİLERE YÖNELİK NİTEL BİR ARAŞTIRMA: FIRSATLAR VE ZORLUKLAR”, JATOR, c. 4, sy 1, ss. 15–30, Tem. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32JN78HL
ISNAD
Zengin, Merve. “TURİZM SEKTÖRÜNDEKİ KADIN YÖNETİCİLERE YÖNELİK NİTEL BİR ARAŞTIRMA: FIRSATLAR VE ZORLUKLAR”. Journal of Applied Tourism Research 4/1 (01 Temmuz 2023): 15-30. https://izlik.org/JA32JN78HL.
JAMA
1.Zengin M. TURİZM SEKTÖRÜNDEKİ KADIN YÖNETİCİLERE YÖNELİK NİTEL BİR ARAŞTIRMA: FIRSATLAR VE ZORLUKLAR. JATOR. 2023;4:15–30.
MLA
Zengin, Merve. “TURİZM SEKTÖRÜNDEKİ KADIN YÖNETİCİLERE YÖNELİK NİTEL BİR ARAŞTIRMA: FIRSATLAR VE ZORLUKLAR”. Journal of Applied Tourism Research, c. 4, sy 1, Temmuz 2023, ss. 15-30, https://izlik.org/JA32JN78HL.
Vancouver
1.Merve Zengin. TURİZM SEKTÖRÜNDEKİ KADIN YÖNETİCİLERE YÖNELİK NİTEL BİR ARAŞTIRMA: FIRSATLAR VE ZORLUKLAR. JATOR [Internet]. 01 Temmuz 2023;4(1):15-30. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32JN78HL
Geçmiş sayı yazarlarının dikkatine, tüm makaleler için Zenodo ile doi numarası alınmıştır. Makalelerin Doi numaralarına Zenodo linkinden erişebilirsiniz.

34408