Gıda neofobisi, bireylerin yeni ve farklı gıdaları denemekten kaçınma eğilimini ifade etmektedir. Bu durum, turizm ve gastronomi sektörlerinde önemli bir faktör olarak karşımıza çıkabilmektedir. Turistler, seyahat ettikleri destinasyonlarda yerel lezzetleri denemek istese de, gıda neofobisi bazen bu deneyimi engelleyebilir. Bu çalışma yayın başlıklarında gıda ve neofobi kelimelerini içeren çalışmaların bibliyometrik bir analizini yapmayı, gıda ve neofobi arasındaki ilişkiyi anlamayı amaçlamaktadır. WoS veri tabanından elde edilen yayın başlıklarında gıda ve neofobi kelimeleri geçen yayınlara ilişkin 380 yayın VOSviewer yazılımı aracılığıyla analiz edilmiştir. Elde edilen çalışmalar, yıllara göre yayın sayısı, anahtar kelime, yazar, en fazla yayın yapan dergi, alıntı ve coğrafi bölge yoğunlukları bakımından incelenmiştir. Bulgular, gıda korkusu konusunun son beş yılda daha yoğun olarak çalışıldığını ve yayınların belirli dergilerde ve coğrafi bölgelerde yoğunlaştığını göstermektedir.
Food neophobia refers to individuals' tendency to avoid trying new and different foods. This can emerge as a significant factor in the tourism and gastronomy sectors. While tourists may desire to sample local flavors at destinations they visit, food neophobia can sometimes hinder this experience. This study aims to conduct a bibliometric analysis of publications containing the words "food" and "neophobia" in their titles to understand the relationship between food and neophobia. A total of 380 publications obtained from the WoS database were analyzed using VOSviewer software. The collected studies were examined in terms of the number of publications over the years, keywords, authors, journals with the most publications, citations, and geographical region. The findings indicate that the topic of food neophobia has been studied more intensively in the last five years, and publications tend to concentrate in specific journals and geographical regions.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gastronomi Turizmi, Gıda Tüketimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 26 Haziran 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 26 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 22 Nisan 2024 |
Kabul Tarihi | 29 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 5 Sayı: 1 |