BibTex RIS Kaynak Göster

Asthma exacerbation related with inhalation of hot peppers extract (capsaicin)

Yıl 2013, Cilt: 4 Sayı: 3, 331 - 334, 01.09.2013
https://doi.org/10.5799/ahinjs.01.2013.03.0295

Öz

Objectives: In this study we aimed to prospectively investigate, asthma provoking factors and among these factors the place of Hot pepper (Isot) during August-September months which are time period for processing isot. Methods: In this study, 73 female patients with exacerbation of asthma who applied to Chest Diseases Outpatient Clinic and emergency department in the period of August-September (2010) were evaluated prospectively. Results: Seventy-three asthmatic female patients, means age 34.7±6.1 (22-43) years were included. Patients with exacerbation of asthma provoking factors are; inhalation of isot pepper 28.8%, infections 23.3%, irregular use of drugs 16.4%, exposure to biomass and cigarette smoke 13.7%, allergens 9.6%, emotional factors 5%, and gastroesophageal reflux 2.7%, physical exercise 1.4%. Conclusion: We observed that the most important asthma provoking factor was the inhalation of isot extract in asthmatic female patients in August-September (2010) period in Sanliurfa. J Clin Exp Invest 2013; 4 (3): 331-334

Kaynakça

  • Perucka I. Materska M. Phenylalanine ammonia-lyase and antioxidant activities of lipophilic fraction of fresh pepper fruits capsicum annuum l. Innovative food Science&Emerging Technologies 2001;2:189-192.
  • Duke, J.A. Editor. Handbook of medicinal herbs, 3rd ed., CRC Pres: 1986.98-99.
  • Beis, S.H. Kırmızı biber’den gıda boyası eldesi. Ana- dolu üniversitesi yüksek lisans tezi. Eskişehir. 1990; 1927.
  • Maoka T, Mochida K, Kozuka M, et al. Cancer che- mopreventive activity of carotenoids in the fruits of red paprika capsicum annuum l. Cancer letters, 172:2001;103-109.
  • Fuller RW, Dixon CM, Barnes PJ. Bronchoconsric- tor response to inhaled capsaicin in humans. J Appl Physiol 1985;58:1080-1084.
  • Ekstrand Y, Ternesten-Hasséus E, Arvidsson M, et al. Sensitivity to environmental irritants and capsaicin cough reaction in patients with a positive methacho- line provocation test before and after treatment with inhaled corticosteroids. J Asthma 2011;48:482-489.
  • Holst H, Arendt-Nielsen L, Mosbech H, et al. The cap- saicin cough reflex in patients with symptoms elicit- ed by odorous chemicals. Int J Hyg Environ Health 2010;213:66-71.
  • Umut S, Saryal SB(Ed).Türk Toraks Derneği Astım Tanı ve Tedavi Rehberi. Türk Toraks Dergisi 2010;11:1-15.
  • American Thoracic Society. Standardization of spirom- etry. Am Rev Respir Dis 1987;136:1286-1298.
  • Ceylan E, Gencer M. The aeroallergen sensitiv- ity of asthmatic patients in Sanliurfa. Turk Respir J 2006;7:48-51
  • Sanico AM, Atsuta S, Proud D, et al. Dose-dependent effects of capsaicin nasal challenge: in vivo evidence of human airway neurogenic inflammation. J Allergy Clin Immunol 1997;100:632-641.
  • Johansson EL, Ternesten-Hasséus E, Olsén MF, et al. Respiratory movement and pain thresholds in airway environmental sensitivity, asthma and COPD. Respir Med 2012;106:1006-1013.
  • Nam YH, Jin HJ, Hwang EK, et al. Occupational rhini- tis induced by capsaicin. Allergy Asthma Immunol Res 2012;4:104-106.
  • Takemura M, Niimi A, Matsumoto H, et al. Clinical, physiological and anti-inflammatory effect of monte- lukast in patients with cough variant asthma. Respira- tion 2012;83:308-315.
  • Dikensoy O, Bayram NG, Filiz A. Severe asthma at- tack in a patient with premenstrual asthma: hot pep- per is the possible trigger. Respiration 2001;68:227.
  • Ceylan E. Şanlıurfa’da bronş astımlı olguların klinik özellikleri. Solunum 2003;6:513-515.

İsot biberi özü (kapsaisin) inhalasyonuna bağlı gelişen astım atakları

Yıl 2013, Cilt: 4 Sayı: 3, 331 - 334, 01.09.2013
https://doi.org/10.5799/ahinjs.01.2013.03.0295

Öz

Amaç: Çalışmamızda Şanlıurfa\'da isot biberinin hasat, kurutma ve salça yapım zamanı olan Ağustos-Eylül aylarında astımlı kadınların astımlarını provoke eden nedenler ve bu nedenler içinde isot biberinin yeri prospektif olarak araştırıldı. Yöntemler: Bu çalışmada Göğüs Hastalıkları ve Acil Polikliniğine 2010 Ağustos-Eylül ayları arasında başvuran 73 astım akut ataklı kadın olgu prospektif değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya yaş ortalamaları 34,7±6,1(22-43) yıl olan 73 kadın olgu alındı. Olgularda astım atağını provoke eden nedenler değerlendirildiğinde; %28,8 ile ilk sırada isot biberi inhalasyonu gelirken %23,3 ile enfeksiyonlar, %16,4 düzensiz ilaç kullanımı, %13,7 sigara-tandır dumanına maruziyet, %9,6 allerjenler, %5 emosyonel faktörler, %.2,7 gastroösefagial reflü ve %1,4 ile egzersiz gelmekte idi. Sonuç: Sonuç olarak, Şanlıurfa\'da 2010 yılı Ağustos-Eylül aylarında astımlı kadınların astımlarını provoke eden en önemli nedenin isot biberi özü inhalasyonu olduğu gözlenmiştir.

Kaynakça

  • Perucka I. Materska M. Phenylalanine ammonia-lyase and antioxidant activities of lipophilic fraction of fresh pepper fruits capsicum annuum l. Innovative food Science&Emerging Technologies 2001;2:189-192.
  • Duke, J.A. Editor. Handbook of medicinal herbs, 3rd ed., CRC Pres: 1986.98-99.
  • Beis, S.H. Kırmızı biber’den gıda boyası eldesi. Ana- dolu üniversitesi yüksek lisans tezi. Eskişehir. 1990; 1927.
  • Maoka T, Mochida K, Kozuka M, et al. Cancer che- mopreventive activity of carotenoids in the fruits of red paprika capsicum annuum l. Cancer letters, 172:2001;103-109.
  • Fuller RW, Dixon CM, Barnes PJ. Bronchoconsric- tor response to inhaled capsaicin in humans. J Appl Physiol 1985;58:1080-1084.
  • Ekstrand Y, Ternesten-Hasséus E, Arvidsson M, et al. Sensitivity to environmental irritants and capsaicin cough reaction in patients with a positive methacho- line provocation test before and after treatment with inhaled corticosteroids. J Asthma 2011;48:482-489.
  • Holst H, Arendt-Nielsen L, Mosbech H, et al. The cap- saicin cough reflex in patients with symptoms elicit- ed by odorous chemicals. Int J Hyg Environ Health 2010;213:66-71.
  • Umut S, Saryal SB(Ed).Türk Toraks Derneği Astım Tanı ve Tedavi Rehberi. Türk Toraks Dergisi 2010;11:1-15.
  • American Thoracic Society. Standardization of spirom- etry. Am Rev Respir Dis 1987;136:1286-1298.
  • Ceylan E, Gencer M. The aeroallergen sensitiv- ity of asthmatic patients in Sanliurfa. Turk Respir J 2006;7:48-51
  • Sanico AM, Atsuta S, Proud D, et al. Dose-dependent effects of capsaicin nasal challenge: in vivo evidence of human airway neurogenic inflammation. J Allergy Clin Immunol 1997;100:632-641.
  • Johansson EL, Ternesten-Hasséus E, Olsén MF, et al. Respiratory movement and pain thresholds in airway environmental sensitivity, asthma and COPD. Respir Med 2012;106:1006-1013.
  • Nam YH, Jin HJ, Hwang EK, et al. Occupational rhini- tis induced by capsaicin. Allergy Asthma Immunol Res 2012;4:104-106.
  • Takemura M, Niimi A, Matsumoto H, et al. Clinical, physiological and anti-inflammatory effect of monte- lukast in patients with cough variant asthma. Respira- tion 2012;83:308-315.
  • Dikensoy O, Bayram NG, Filiz A. Severe asthma at- tack in a patient with premenstrual asthma: hot pep- per is the possible trigger. Respiration 2001;68:227.
  • Ceylan E. Şanlıurfa’da bronş astımlı olguların klinik özellikleri. Solunum 2003;6:513-515.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Yazısı
Yazarlar

Erkan Ceylan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 4 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Ceylan, E. (2013). İsot biberi özü (kapsaisin) inhalasyonuna bağlı gelişen astım atakları. Journal of Clinical and Experimental Investigations, 4(3), 331-334. https://doi.org/10.5799/ahinjs.01.2013.03.0295
AMA Ceylan E. İsot biberi özü (kapsaisin) inhalasyonuna bağlı gelişen astım atakları. J Clin Exp Invest. Eylül 2013;4(3):331-334. doi:10.5799/ahinjs.01.2013.03.0295
Chicago Ceylan, Erkan. “İsot Biberi özü (kapsaisin) Inhalasyonuna bağlı gelişen astım Atakları”. Journal of Clinical and Experimental Investigations 4, sy. 3 (Eylül 2013): 331-34. https://doi.org/10.5799/ahinjs.01.2013.03.0295.
EndNote Ceylan E (01 Eylül 2013) İsot biberi özü (kapsaisin) inhalasyonuna bağlı gelişen astım atakları. Journal of Clinical and Experimental Investigations 4 3 331–334.
IEEE E. Ceylan, “İsot biberi özü (kapsaisin) inhalasyonuna bağlı gelişen astım atakları”, J Clin Exp Invest, c. 4, sy. 3, ss. 331–334, 2013, doi: 10.5799/ahinjs.01.2013.03.0295.
ISNAD Ceylan, Erkan. “İsot Biberi özü (kapsaisin) Inhalasyonuna bağlı gelişen astım Atakları”. Journal of Clinical and Experimental Investigations 4/3 (Eylül 2013), 331-334. https://doi.org/10.5799/ahinjs.01.2013.03.0295.
JAMA Ceylan E. İsot biberi özü (kapsaisin) inhalasyonuna bağlı gelişen astım atakları. J Clin Exp Invest. 2013;4:331–334.
MLA Ceylan, Erkan. “İsot Biberi özü (kapsaisin) Inhalasyonuna bağlı gelişen astım Atakları”. Journal of Clinical and Experimental Investigations, c. 4, sy. 3, 2013, ss. 331-4, doi:10.5799/ahinjs.01.2013.03.0295.
Vancouver Ceylan E. İsot biberi özü (kapsaisin) inhalasyonuna bağlı gelişen astım atakları. J Clin Exp Invest. 2013;4(3):331-4.