In this study, it is examined which motivation factors are more effective in the aspects of dealing with teachers among successful school headmasters in public schools. The population of this study which has qualification descriptive survey model consisted of 418 teachers who work together with 21 headmasters who is accepted successful as a result of the evaluation of the provincial directorate which has been made in the province of Siirt since the date 14.03.2014. The sample of the research consists of 258 teachers who has been chosen in an objective way with the method of simple sampling. According to the results, it is determined that school headmasters who is accepted successful use mostly the motivation tools of organizational – managerial and psycho-social to motivate teachers and ıt doesn’t show significant difference in terms of gender, branch, age and professional experience factors, but marital status and education level factors show significant differences in terms of appropriate level of successful headmasters organizational –managerial motivation tools.
school headmasters motivation organizational- managerial psychosocial
Bu çalışmada devlet okullarında başarılı görülen okul müdürlerinin öğretmenlere yaklaşımları yönüyle, hangi motivasyon faktörlerinin daha etkili olduğu incelenmiştir. Betimsel nitelikteki tarama modelinde olan bu araştırmanın çalışma evrenini, Siirt il merkezindeki devlet okullarında 14/03/2014 tarihi itibariyle yapılan müdürlük değerlendirmesinde başarılı sayılan 21 okul müdürünün beraber çalıştığı 418 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi, basit örnekleme yöntemi ile yansız olarak seçilmiş 258 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda, başarılı görülen okul müdürlerinin öğretmenlere örgütsel-yönetsel motivasyon faktörleri ile psiko- sosyal motivasyon faktörlerini çok düzeyinde kullandıkları, motive etme faktörlerini uygulama düzeyine ilişkin elde edilen sonuçlara göre ise cinsiyet, branş, yaş ve mesleki deneyim faktörü bakımından anlamlı bir fark göstermediği, medeni hal ve öğretim kademesi faktörlerinde ise başarılı okul müdürlerinin örgütsel yönetsel motivasyon faktörlerini uygulama düzeyine ilişkin anlamlı bir farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Aralık 2015 |
Gönderilme Tarihi | 30 Haziran 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 |
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Değerli Yazarlar,
JCER dergisi 2018 yılından itibaren yayımlanacak sayılarda yazarlarından ORCID bilgilerini isteyecektir. Bu konuda hassasiyet göstermeniz önemle rica olunur.
Önemli: "Yazar adından yapılan yayın/atıf taramalarında isim benzerlikleri, soyadı değişikliği, Türkçe harf içeren isimler, farklı yazımlar, kurum değişiklikleri gibi durumlar sorun oluşturabilmektedir. Bu nedenle araştırmacıların tanımlayıcı kimlik/numara (ID) edinmeleri önem taşımaktadır. ULAKBİM TR Dizin sistemlerinde tanımlayıcı ID bilgilerine yer verilecektir.
Standardizasyonun sağlanabilmesi ve YÖK ile birlikte yürütülecek ortak çalışmalarda ORCID kullanılacağı için, TR Dizin’de yer alan veya yer almak üzere başvuran dergilerin, yazarlardan ORCID bilgilerini talep etmeleri ve dergide/makalelerde bu bilgiye yer vermeleri tavsiye edilmektedir. ORCID, Open Researcher ve Contributor ID'nin kısaltmasıdır. ORCID, Uluslararası Standart Ad Tanımlayıcı (ISNI) olarak da bilinen ISO Standardı (ISO 27729) ile uyumlu 16 haneli bir numaralı bir URI'dir. http://orcid.org adresinden bireysel ORCID için ücretsiz kayıt oluşturabilirsiniz. "