The present paper discusses the effect of the Student Teaching Enhancement Program (STEP) provided to science preservice teachers in a teacher education institute on their teaching efficacy. The STEP is a program that is designed to impact the areas that influence preservice teachers’ teaching efficacy. Teaching efficacy is an important construct that should be enriched among teachers since the teachers’ belief on their ability to teach significantly affects their performance in the classroom. The STEP has been conducted for a semester and a program evaluation came after. To determine the level of teaching efficacy of the participants they were asked to answer a teaching efficacy survey adopted from the Ohio State Teacher Efficacy Scale developed by Moran and Hoy (2001). The data collected has been subjected to descriptive statistical measures to determine the effect of STEP. Also, an inferential measure was done to compare if the said effects vary by gender and major. Implications of STEP on teacher education program were also discussed.
Key words: Student Teaching Enhancement Program (STEP), Innovation in Teacher Education, Teaching Efficacy, K12 Teacher Preparation
Bu kurumunda fen bilgisi bölümündeki öğretmen adaylarına sağlanan Öğrenci Öğretim Geliştirme Programının (ÖÖGP), söz konusu öğretmen adaylarının öğretme yeterliğine olan etkisi ele alınmıştır. ÖÖGP, öğretmen adaylarının öğretme yeterliğini etkileyen alanlara yönelik olarak tasarlanmış bir programdır. Öğretmenlerin öğretme kabiliyetlerine olan inançları sınıftaki performanslarını önemli oranda etkilediği için öğretme güçlendirilmesi gereken önemli bir yapıdır. ÖÖGP uygulanmıştır, ve sonrasında da program değerlendirme gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların öğretme yeterlik düzeylerini belirlemek amacıyla, Moran ve Hoy (2001) tarafından geliştirilen Ohio Eyaleti Öğretmen Yeterlik Ölçeği’nden uyarlanan öğretme uygulanmıştır. Elde edilen veriler, ÖÖGP’nin etkisini istatistiksel analizlere tabi tutulmuştur. Ayrıca, söz konusu etkilerin cinsiyete ve bölüme göre değişiklik gösterip göstermediğini görebilmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. programına yönelik ÖÖGP’den elde edilen çıkarımlar da çalışmada tartışılmştır
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Haziran 2015 |
Gönderilme Tarihi | 24 Mayıs 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 5 |
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Değerli Yazarlar,
JCER dergisi 2018 yılından itibaren yayımlanacak sayılarda yazarlarından ORCID bilgilerini isteyecektir. Bu konuda hassasiyet göstermeniz önemle rica olunur.
Önemli: "Yazar adından yapılan yayın/atıf taramalarında isim benzerlikleri, soyadı değişikliği, Türkçe harf içeren isimler, farklı yazımlar, kurum değişiklikleri gibi durumlar sorun oluşturabilmektedir. Bu nedenle araştırmacıların tanımlayıcı kimlik/numara (ID) edinmeleri önem taşımaktadır. ULAKBİM TR Dizin sistemlerinde tanımlayıcı ID bilgilerine yer verilecektir.
Standardizasyonun sağlanabilmesi ve YÖK ile birlikte yürütülecek ortak çalışmalarda ORCID kullanılacağı için, TR Dizin’de yer alan veya yer almak üzere başvuran dergilerin, yazarlardan ORCID bilgilerini talep etmeleri ve dergide/makalelerde bu bilgiye yer vermeleri tavsiye edilmektedir. ORCID, Open Researcher ve Contributor ID'nin kısaltmasıdır. ORCID, Uluslararası Standart Ad Tanımlayıcı (ISNI) olarak da bilinen ISO Standardı (ISO 27729) ile uyumlu 16 haneli bir numaralı bir URI'dir. http://orcid.org adresinden bireysel ORCID için ücretsiz kayıt oluşturabilirsiniz. "