Araştırma Makalesi

Acil serviste yapılan bilgisayarlı tomografi görüntüleme istemleri ne kadar etkin?

Cilt: 9 Sayı: 3 30 Eylül 2019
PDF İndir
TR EN

Acil serviste yapılan bilgisayarlı tomografi görüntüleme istemleri ne kadar etkin?

Öz

Amaç: Son yıllarda giderek gelişen radyolojik görüntüleme yöntemleri tanısal süreçte önemli bir araç haline gelmiştir. Kolay ulaşılabilir olmaları nedeniyle görüntüleme yöntemleri acil servislerde hasta değerlendirmede anamnez ve fizik muayenenin önüne geçmiş fakat uygun endikasyon konulmamış, gereksiz tetkik istemleri sayısında artışı beraberinde getirmiştir. Özellikle bilgisayarlı tomografinin fazla miktarda, endikasyon dışı istenmesi günümüzde sağlık harcamalarını giderek arttırmış, bu da bedel-etkinlik konusunu gündeme getirmiştir. Çalışmamızda amaç acil serviste bilgisayarlı tomografi istemi yapılan hastaların istem gerekçelerini ve saptanan mevcut patolojileri değerlendirerek, tetkiklerin uygunluğunu saptamaktır.

Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil servisine altı aylık sürede başvuran ve tanısal test olarak Bilgisayarlı tomografi görüntüleme istenen 1700 hasta dahil edildi. Bu hastaların kayıtları hastane otomasyonu ve hasta dosyaları kullanılarak retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş grupları, cinsiyeti, travma öyküsü, ön tanıları kaydedildi. Görüntüleme ile saptanan patolojiler kaydedilerek istem gerekçesindeki ön tanılar ile karşılaştırıldı.

Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların tanı gruplarına göre sınıflandırılmasında; travma nedeniyle görüntülemeye başvurulan hastaların oranı  %42.9 olarak saptanırken travma nedeniyle maksillofasial BT çekilen olguların %81’ inde omurga BT çekilen olguların %91’ inde patoloji saptandı. Çocukluk yaş döneminde travma nedeniyle yapılan kranial görüntülemelerin %98.5’ inde ise patoloji saptanmadı. Cinsiyete göre abdominopelvik BT sonuçları incelendiğinde erkeklerin %68.6’ sının kadınların ise %63.9’unun acil patoloji saptanmadığı görüldü.

Sonuç: Görüntüleme sonuçları incelendiğinde normal görüntüleme sayısı oldukça yüksekti. Hastalarda tomografi istem gerekçeleri iyi irdelenmeli ve klinik karar verme kılavuzları eşliğinde doğru endikasyonlar ile görüntüleme yapılmalıdır. Bu sayede mevcut yüksek çekim oranları, maliyet ve hastaların radyasyon maruziyeti azaltılabilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Hendee WR, Becker GJ, Borgstede JP, Bosma J, Casarella WJ, Erickson BA, et al. Addressing overutilization in medical imaging. Radiology. 2010;257(1):240-5.
  2. 2. Carnevale TJ, Meng D, Wang JJ, Littlewood M. Impact of an emergency medicine decision support and risk education system on computed tomography and magnetic resonance imaging use. J Emerg Med. 2015;48(1):53-7. 4.
  3. 3. Griffey RT, Jeffe DB, Bailey T. Emergency physicians' attitudes and preferences regarding computed tomography, radiation exposure, and imaging decision support. Acad Emerg Med. 2014;21(7):768-77.
  4. 4. Erkoç MF, İmamoğlu H, Dostbil AB, Okur. A Is cranial CT really required in the emergency department for each patient with headache? Ortadoğu Tıp Dergisi.2012,4(3):114-116
  5. 5. Freid VM, Bernstein AB. Health care utilization among adults aged 55-64 years: how has it changed over the past 10 years? NCHS data brief. 2010(32):1-8.
  6. 6. Dağlar B, Delİalİoğlu ÖM, Ceyhan E ve ark. Acil ortopedi ve travmatoloji polikliniğinde omurga ve pelvis değerlendirmesi için gereksiz bilgisayarlı tomografi kullanımı Acta Orthop Traumatol Turc 2008;42(1):59-63
  7. 7. Köse A, Köse B, Öncü MR, Tuğrul F. Bir devlet hastanesi acil servisine başvuran hastaların profili ve başvurunun uygunluğu Gaziantep Tıp Derg 2011;17(2): 57-62
  8. 8. Aydın T, Akköse Aydın Ş, Köksal Ö, Özdemir F, Kulaç S, Bulut M. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisine Başvuran Hastaların Özelliklerinin ve Acil Servis Çalışmalarının Değerlendirilmesi JAEM 2010: 163-8.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sağlık Kurumları Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Eylül 2019

Gönderilme Tarihi

4 Kasım 2018

Kabul Tarihi

25 Temmuz 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 9 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Özkan Yıldız, Ö., Eraybar, S., Kaya, H., & Armağan, E. (2019). Acil serviste yapılan bilgisayarlı tomografi görüntüleme istemleri ne kadar etkin? Journal of Contemporary Medicine, 9(3), 249-254. https://doi.org/10.16899/jcm.596718
AMA
1.Özkan Yıldız Ö, Eraybar S, Kaya H, Armağan E. Acil serviste yapılan bilgisayarlı tomografi görüntüleme istemleri ne kadar etkin? Journal of Contemporary Medicine. 2019;9(3):249-254. doi:10.16899/jcm.596718
Chicago
Özkan Yıldız, Özge, Suna Eraybar, Halil Kaya, ve Erol Armağan. 2019. “Acil serviste yapılan bilgisayarlı tomografi görüntüleme istemleri ne kadar etkin?”. Journal of Contemporary Medicine 9 (3): 249-54. https://doi.org/10.16899/jcm.596718.
EndNote
Özkan Yıldız Ö, Eraybar S, Kaya H, Armağan E (01 Eylül 2019) Acil serviste yapılan bilgisayarlı tomografi görüntüleme istemleri ne kadar etkin? Journal of Contemporary Medicine 9 3 249–254.
IEEE
[1]Ö. Özkan Yıldız, S. Eraybar, H. Kaya, ve E. Armağan, “Acil serviste yapılan bilgisayarlı tomografi görüntüleme istemleri ne kadar etkin?”, Journal of Contemporary Medicine, c. 9, sy 3, ss. 249–254, Eyl. 2019, doi: 10.16899/jcm.596718.
ISNAD
Özkan Yıldız, Özge - Eraybar, Suna - Kaya, Halil - Armağan, Erol. “Acil serviste yapılan bilgisayarlı tomografi görüntüleme istemleri ne kadar etkin?”. Journal of Contemporary Medicine 9/3 (01 Eylül 2019): 249-254. https://doi.org/10.16899/jcm.596718.
JAMA
1.Özkan Yıldız Ö, Eraybar S, Kaya H, Armağan E. Acil serviste yapılan bilgisayarlı tomografi görüntüleme istemleri ne kadar etkin? Journal of Contemporary Medicine. 2019;9:249–254.
MLA
Özkan Yıldız, Özge, vd. “Acil serviste yapılan bilgisayarlı tomografi görüntüleme istemleri ne kadar etkin?”. Journal of Contemporary Medicine, c. 9, sy 3, Eylül 2019, ss. 249-54, doi:10.16899/jcm.596718.
Vancouver
1.Özge Özkan Yıldız, Suna Eraybar, Halil Kaya, Erol Armağan. Acil serviste yapılan bilgisayarlı tomografi görüntüleme istemleri ne kadar etkin? Journal of Contemporary Medicine. 01 Eylül 2019;9(3):249-54. doi:10.16899/jcm.596718

Cited By