IIntroduction and Aim: Obesity is an important public health problem causing morbidity and mortality in both developed and developing countries, which can be caused by excessive fat deposition in the body. This study was planned to determine the prevalence of obesity and risk factors affecting obesity among high school students in Erzincan city center
Material and Methods: In 2015,there are 9901 students in education in these schools. Obesity prevalence was estimated to be 10% in the case that the sample size was known and it was calculated as 796 with 95% confidence interval and 2% error margin. A questionnaire form questioning sociodemographic information, nutritional habits, physical activity status of the students was prepared. Body mass index (BMI) was defined as overweight between the 85th and 95th percentile and obese in the 95th percentile.
Findings: 10.5% of the students were obese. When the risk factors leading to an increase in BMI were examined, it was seen that overweighting and obesity were more frequent among the students living in the province/district than the students living in the village. The frequency of overweighting and obesity was found to be higher in students whose mothers were housewives, who had overweight individuals in their families, who had fast eating habits, who come to school by vehicle and do not walk regularly.
Conclusion and Recommendations. Education should be provided for families to develop conscious behaviors about balanced and regular nutrition. Students should be able to establish eating and regular walking habits.
Özet
Giriş ve Amaç: Obezite, vücutta aşırı yağ depolanmasıyla ortaya çıkan, morbidite ve mortaliteye neden olabilen, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu çalışma Erzincan il merkezinde öğrenim gören lise öğrencilerinde obezite sıklığını tespit etmek ve obeziteye etki eden risk faktörlerini saptamak amacıyla planlanmıştır
Gereç ve Yöntem: Erzincan il merkezinde toplam 9901 öğrencinin öğrenim görmektedir. Örneklem büyüklüğü evrenin bilindiği durumda obezite prevalansının %10 olduğu tahmin edilerek %95 güven aralığında ve % 2 hata payı ile hesaplanarak 796 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin sosyodemografik bilgileri, beslenme alışkanlıkları, fizik aktivite durumlarını sorgulayan anket formu hazırlanmıştır. Öğrencilerin tartı ve boy ölçümleri sonrası VKİ( Vücut Kitle İndeksi)’leri hesaplanmıştır. Yaş ve cinsiyete göre belirlenmiş çizelgelerde VKİ değeri 85. ile 95. persentil arası fazla tartılı, 95. persentil ve üzeri şişman olarak tanımlanmıştır.
Bulgular: Öğrencilerin %10,5’ i obez bulundu. Vücut kitle indeksinde artışa yol açan risk etmenleri incelendiğinde il/ilçede oturan öğrencilerde fazla tartı ve obezite sıklığı köyde yaşayan öğrencilere göre daha fazla olduğu görüldü. Anneleri ev hanımı olan öğrencilerde obezite sıklığı daha fazla idi. Ailesinde fazla kilolu birey olan öğrencilerde fazla tartı ve obezite sıklığı daha fazla bulunmuştur. Hızlı yemek yeme alışkanlığı olan, okula vasıtayla gelen ve düzenli yürüyüş yapmayan öğrencilerde obezite sıklığı daha fazla bulunmuştur.
Sonuç ve Öneriler: Ailelerin dengeli ve düzenli beslenme konusunda bilinçli davranışlar geliştirmek için eğitimler verilmelidir. Öğrencilere yemek yeme alışkanlıkların oluşturulabilmeli düzenli yürüyüş alışkanlıkları edinilmesi sağlanmalıdır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Orjinal Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Mayıs 2021 |
Kabul Tarihi | 20 Mart 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 11 Sayı: 3 |