Amaç: Dispepsi sindirim işleminin zorluğu anlamına gelip üst batında hissedilen şişkinlik, ağrı, yanma, erken doyma, bulantı ve geğirti semptomlarından oluşur. Dispepsi acil servislere başvurunun en önde gelen nedenlerinden bir tanesidir. Dispeptik hastaların acil serviste yönetimi hakkında halen bir uzlaşmanın olmaması nedeni ile gereğinden fazla tetkikler yapılmaktadır. Bu makalede amaç bir acil serviste dispeptik yakınma ile başvuran hastaların yönetiminde nelerin yapıldığını incelemektir.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, retrospektif dosya taraması yöntemi ile yapılmış olup; 1ocak-31 aralık 2019 tarihleri arasında acil servise dispeptik yakınma nedeni ile başvuran 2798 vaka üzerinde yapılmıştır.
Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların çoğunluğu (%58,1’i) kadın olup yaş ortalaması 39.73∓17,34 yıldır. Dahil edilen hastaların %77,8 (n=2176)’i sarı alana kabul edilerek tedavi alırken tanı kodlarına göre ise de %54,8 (n=1534) oranında K29 (gastrit) tanısı konulmuştur. Hastaların %98,5’i acil servis gözleminde günübirlik tedavi alarak taburcu olurken sadece %1,5’ine hastane yatışı yapılmıştır. Dispepsi tanı kodu ile kabul edilen ve epigastrik ağrı ile başvuran 1 vaka ex olmuştur.
Sonuç: Bu çalışma ile dispeptik yakınmalı hastaların acil servise önemli oranda başvurduğu ancak hastaların %98,5 oranında ayaktan tedaviden fayda gördüğü tesbit edilmiştir. Dispeptik yakınmalı hastalardan alınacak dikkatli bir öykü ve ayrıntılı fizik muayene gereksiz tetkiklerin önlenmesi ve tedavisinde maliyet etkin davranış sergilenmesinin milli servetin korunması açısından önemli olduğu değerlendirilmektedir.
Acil servis Dispepsi Hasta yönetimi Maliyet etkinliği Gastrit
Yok
Proje değil
Dr Yasin Ergin ve Dr Ömer Jaradat'a katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.
Aim: Dyspepsia means difficulty in the digestive process and consists of symptoms of bloating, pain, burning, early satiety, nausea and burping. Dyspepsia is one of the leading causes for applying to emergency services. Medical workups are overdone since there is still no consensus about the management of dyspeptic patients in emergency service. The aim of this article is to evaluate what is done for the management of patients with dyspeptic complaints in the emergency service.
Materials and Methods:This study was conducted by retrospective file scanning method and consisted 2798 cases who applied to the emergency service between 1 January – 31 December 2019 with dyspeptic complaints.
Results: Most of the patients who were included in the study were female (%58,1) and the average age was 39.73∓17,34. %77,8 (n=2176) of the included patients were treated by admission to the yellow area while %54,8 (n= 1534) was diagnosed with K29 (gastritis) according to the diagnostic codes. While 98.5% of the patients were discharged with outpatient treatment in the emergency observation room, only 1.5% were hospitalized. One case admitted with dyspepsia diagnostic code and presented with epigastric pain died.
Conclusion: In this study, it was determined that patients with dyspeptic complaints present to the emergency department at a significant rate, but patients benefit from outpatient treatment at a rate of %98,5. A careful history taken from and detailed physical examination of patients with dyspeptic complaints for preventing unnecessary examinations and cost-effective behavior in the treatment are considered to be important for the preservation of national wealth.
Emergency service, Dyspepsia, Patient management Cost effectiveness Gastritis
Proje değil
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Orjinal Araştırma |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Proje değil |
Yayımlanma Tarihi | 17 Eylül 2021 |
Kabul Tarihi | 1 Haziran 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 11 Sayı: 5 |