Amaç: Bu çalışmada aralıklı beslenmenin net etkisini görebilmek için değerlerin düşmesi veya yükselmesine neden olabilecek herhangi bir uygulama yaptırılmadan standart diyetle beslenme uygulanan ratlarda aralıklı beslenmenin büyüme hormonu (GH) ve ghrelin üzerine etkisi incelendi.
Gereç ve Yöntem: 12 adet Wistar albino ırkı erkek rat 1. Kontrol (standart beslenme % 2.8 ham yağ. % 23.1 ham protein. % 5 ham selüloz. % 7.1 ham kül. ve % 12.8 nem) 2. grubumuz ise standart diyet ile birlikte aralıklı beslenme (haftada 2 gün ardışık olmayan diyet verilmesine 24 saat ara verilip su hariç tüm besin kısıtlaması) grubu olarak belirlendi.
Bulgular: Yapılan analizler sonucunda standart diyet ile birlikte aralıklı diyet uygulanan gruptaki büyüme hormonu kontrol grubuna göre artma eğiliminde olurken bu değer farkı istatsitiki önemde bulunmazken, ghrelin seviyesinin ise kontrol grubuna göre istatiktiki önemde düşük olduğu bulundu.
Öneri: Sonuç olarak aralıklı beslenme uygulamasının büyüme hormonu seviyesini arttırma eğiliminde, ghrelin seviyesi üzerinde ise düşürücü yönde etkisinin olduğu görülmüş olup, obezitenin tedavisinde ve oluşumunu önlemede kullanılacak yöntemler arasında değerlendirilebileceği kanısına varılmıştır.
Aim: In this study, the effect of intermittent fasting on growth hormone (GH) and ghrelin was examined in rats that fed on a standard diet without any application that may cause the values to decrease or increase in order to see the net effect of intermittent fasting.
Materials and Methods: 12 Wistar albino male rats were divided into the 1st group as Control (standard diet 2.8% crude fat. 23.1% crude protein. 5% crude fiber. 7.1% crude ash and 12.8% moisture) and the 2nd group as the intermittent fasting together with the diet group (with a 24-hour break from the non-consecutive diet for 2 days a week and all food restricted except water).
Results: As a result of the analysis, it was found that the growth hormone in the intermittent fasting together with the standard diet group tended to increase compared to the control group, and while this value difference was not statistically significant, the ghrelin level was found to be statistically lower than the control group.
Conclusion: As a result, it was found that intermittent fasting tends to increase the level of growth hormone, and to have a decreasing effect on ghrelin level, and it was concluded that it can be considered among the methods to be used to treat obesity and prevent its occurrence.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Orjinal Araştırma |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 1 Haziran 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Temmuz 2022 |
Kabul Tarihi | 20 Haziran 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 12 Sayı: 4 |