Öz
Amaç: Hemifasiyal spazm, fasiyal sinir tarafından innerve edilen kasların ilerleyici, istemsiz, düzensiz kasılması ile karakterizedir. Kafein, kas kasılmasını ve nörotransmitter salınımını artıran bir fitokimyasaldır. Bu çalışmanın amacı hemifasiyal spazmlı hastalarda kafein içeren gıda tüketiminin hastalık şiddeti ve hastalıkla ilişkili yaşam kalitesi üzerine etkilerini değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: Nöroloji polikliniğine başvuran hemifasiyal spazm hastalarında; hemifasiyal spazm yaşam kalitesi ölçeği ve hemifasiyal spazm şiddet skalası prospektif olarak değerlendirildi. Hastaların günlük yiyecek ve içeceklerle aldıkları kafein miktarları belirlendi. Ölçek sonuçları ile tüketilen kafein miktarı arasındaki ilişki analiz edildi.
Bulgular: Çalışmaya 36 kadın (%60) ve 24 erkek (%40) olmak üzere toplam 60 hasta dahil edildi. Hastaların 59'unun (%98,3) yemekle birlikte ortalama 303±144 mg/gün kafein tükettiği belirlendi. Hemifasiyal spazm yaşam kalitesi ölçeği puanı 8,5 (4-21), hemifasiyal spazm şiddeti ölçeği 3 (1-4) olarak hesaplandı. Cinsiyete göre tüketilen kafein miktarı arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı (p=0,066). Yaşa göre tüketilen kafein miktarı arasında negatif korelasyon bulundu (r=-0,291; p=0,024). Günlük kafein tüketimi ile hemifasiyal spazm yaşam kalitesi ölçeği ve hemifasiyal spazm şiddeti arasında anlamlı bir ilişki yoktu (p değerleri sırasıyla 0,297 ve 0,839). Hemifasiyal spazm yaşam kalitesi ölçeği ile hemifasiyal spazm şiddeti arasında pozitif yönde zayıf bir korelasyon vardır (r=0,291; p=0,024).
Sonuç: Hemifasiyal spazmlı hastalarda günlük yaşamda kafein içeren besinlerin tüketiminin spazm şiddetini ve yaşam kalitesini etkilemediği saptanmıştır.
Abstract
Objective: Hemifacial spasm is characterized by progressive, involuntary, irregular contraction of the muscles innervated by the facial nerve. Caffeine is a phytochemical that increases muscle contraction and neurotransmitter release. The aim of this study is to evaluate the effects of caffeine-containing food consumption on disease severity and disease-related quality of life in patients with hemifacial spasm.
Materials and Methods: In hemifacial spasm patients who applied to the neurology outpatient clinic; hemifacial spasm quality of life scale and hemifacial spasm severity scale were evaluated prospectively. The amount of caffeine taken by the patients with daily food and beverage was determined. The relationship between the results of the scales and the amount of caffeine consumed was analyzed.
Results: A total of 60 patients, 36 women (60%) and 24 men (40%), were included in the study. It was determined that 59 of the patients (98.3%) consumed an average of 303±144 mg/day of caffeine with food. The hemifacial spasm quality of life scale score was calculated as 8.5 (4-21) and the hemifacial spasm severity scale was calculated as 3 (1-4). No significant correlation was found between the amount of caffeine consumed by gender (p=0.066). A negative correlation was found between the amount of caffeine consumed by age (r=-0.291; p=0.024). There was no significant relationship between daily caffeine consumption and hemifacial spasm quality of life scale and hemifacial spasm severity (p values 0.297 and 0.839, respectively). There is a weak positive correlation between the hemifacial spasm quality of life scale and the severity of hemifacial spasm (r=0.291; p=0.024).
Conclusion: It has been determined that the consumption of foods containing caffeine in daily life does not affect the severity of spasm and quality of life in patients with hemifacial spasm.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri (Diğer) |
Bölüm | Orjinal Araştırma |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 27 Temmuz 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Temmuz 2023 |
Kabul Tarihi | 24 Temmuz 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 13 Sayı: 4 |