Amaç: Bu çalışma bir kamu hastanesinin çocuk kliniklerinde çalışan ebe ve hemşirelerin merhamet yorgunluğu ve psikolojik iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacı ile yürütülmüştür.
Gereç ve yöntem: Çalışmanın örneklemini İstanbul’da bir kamu hastanesi çocuk kliniklerinde aktif görev yapan ebe ve hemşireler oluşturmuştur (Katılım Oranı: %91,66). Veriler; “Tanıtıcı Bilgi Formu”, “Merhamet Yorgunluğu Kısa Ölçeği (MYKÖ)” ve “Psikolojik İyi Oluş Ölçeği (PİOÖ)” ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Mann Whitney U ve Kruskal Wallis Testi kullanılmıştır.
Bulgular: Çalışmaya katılan ebe ve hemşirelerin yaş ortalaması 26,92+3,96 olarak saptandı. Ebe ve hemşirelerin; %62,7’sinin 1-3 yıldır pediatri kliniğinde çalıştığı, %52,7’inin çalıştığı klinikten kısmen memnun olduğu ve %79,1’sinin ise bakım verdikleri hastanın klinik durumunun çalışma motivasyonlarını etkilediği belirlendi. Katılımcıların MYKÖ puan ortalaması 70,41+18,00 iken, PİOÖ puan ortalaması 42,51+6,47 olarak bulundu. Çalışmada ebe ve hemşirelerin gelir durumu ve mesleki deneyim sürelerinin psikolojik iyi oluş durumlarını, mesleği isteyerek tercih etme durumu ve çalışma şekilleri ise merhamet yorgunluğu ve psikolojik iyi oluş düzeylerini anlamlı olarak etkilediği belirlendi. Çalışanların bir vardiyada baktıkları hasta sayısının merhamet yorgunluğu düzeyini anlamlı olarak farklılaştırdığı saptandı. Çocuk kliniğinde ebe ve hemşirelerin merhamet yoğunluğu düzeyleri ile psikolojik iyi oluş durumları arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı.
Sonuç: Çalışma bulguları doğrultusunda, katılımcıların merhamet yorgunluğu ve psikolojik iyi oluş düzeylerinin çalışma koşullarına ait pek çok değişken tarafından farklılaştığı saptanmıştır. Çocuk kliniklerinde çalışan ebe ve hemşirelerin periyodik olarak merhamet yorgunluğunun değerlendirilmesi, merhamet yorgunluğu düzeyinin nedenleri ve baş etme stratejilerinin belirlenmesi için ise nitel ve nicel desende çalışmalar yapılması önerilmektedir.
Çocuk kliniği Ebe Hemşire Merhamet Yorgunluğu Psikolojik İyi Oluş
Aim: This study was conducted to examine the relationship between compassion fatigue and psychological well-being levels of midwives and nurses working in pediatric clinics of a public hospital.
Materials and methods: The sample of the study consisted of midwives and nurses actively working in pediatric clinics of a public hospital in Istanbul (Participation Rate: 91.66%). Data were collected with the "Introductory Information Form", "Compassion Fatigue Brief Scale (CFBS)" and "Psychological Well-Being Scale (PWBS)". Descriptive statistics, Mann Whitney U and Kruskal Wallis Test were used to evaluate the data.
Results: The mean age of the midwives and nurses who participated in the study was 26.92+3.96 years. It was determined that 62.7% of the midwives and nurses had been working in the pediatric clinic for 1-3 years, 52.7% of them were partially satisfied with the clinic where they worked, and 79.1% of them were affected by the clinical condition of the patient they cared for. The mean CFBS score of the participants was 70.41+18.00, while the mean PWBS score was 42.51+6.47. In the study, it was determined that the income status and duration of professional experience of midwives and nurses significantly affected their psychological well-being, and their willingness to choose the profession and the way they work significantly affected their levels of compassion fatigue and psychological well-being. It was determined that the number of patients cared by the employees in a shift significantly differentiated the level of compassion fatigue. There was no significant relationship between the levels of compassion fatigue and psychological well-being of midwives and nurses in the pediatric clinic.
Conclusion: In line with the findings of the study, it was determined that the levels of compassion fatigue and psychological well-being of the participants were differentiated by many variables related to working conditions. It is recommended that qualitative and quantitative studies should be conducted to periodically evaluate the compassion fatigue of midwives and nurses working in pediatric clinics and to determine the causes of compassion fatigue and coping strategies.
Pediatric clinic Midwife Nurse Compassion Fatigue Psychological Well-Being
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Stres, Travma Psikolojisi, Sağlık Hizmetleri ve Sistemleri (Diğer) |
Bölüm | Orjinal Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2023 |
Gönderilme Tarihi | 11 Ekim 2023 |
Kabul Tarihi | 30 Kasım 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 13 Sayı: 6 |