J-CUBE’de Türkçe veya İngilizce yazılmış makaleler yayınlanabilir.
Yazar(lar), J-CUBE’e ilettikleri yazıların başka bir yayın organında daha önceden yayınlanmamış olduğunu veya bir başka yayın organına, eş zamanlı olarak, yayınlanmak üzere sunulmadığını, yayına kabul edilmesi durumunda yazıya ait her hakkın J-CUBE’e devredileceğini, dergiden izin alınmaksızın çalışmanın başka bir dilde ya da yerde yayınlamayacağını kabul eder(ler). Bu konuda birincil sorumluluk yazar(lar)a ait olmakla birlikte yazarlar başvuru esnasına Telif Sözleşmesi Formu’nu imzalayarak sisteme yüklemelilerdir.
Dergimizde yayınlanan eserlerin te'lif hakları (iyeliği / eser sahipliği) yazarlarına ait olsa da bu eserler J-CUBE’da yayınlandıktan sonra bu hak, yazarlara yazılarının yayından kaldırılmasını veya silinmesini talep etme hakkını vermez. Yayınlanmış yazılar/makaleler hukuksal zorunluluk harici hiçbir gerekçe ile yayından kaldırılamaz. Yazarlarımız mahkeme kararı olmaksızın yayınlanan yazılarının yayından kaldırılmasını talep edemezler.
Dergi editörleri, yayın kurulu ve hakem kurulu, yayınlanan yazılarda yer alan görüş ve düşüncelerden sorumlu değildir. Bu konuda birincil sorumluluk yazar(lar)a aittir.
Bilimsel toplantılarda sunulan bildiriler, ilgili toplantının bildiriler kitabında yayınlanmamış olmak koşuluyla,
J-CUBE’de yayınlanmak üzere teklif edilebilir. Makale daha önce bildiri, tez vb. olarak herhangi bir yerde sunulmuşsa “Başlık” bölümünde
* işaretinin yer aldığı dipnotta belirtilmelidir. Ayrıca, yazıya temel olan araştırma ve çalışmalar kişi ve kurumlarca desteklenmiş ya da proje/araştırma desteğinden yararlanılarak hazırlanmışsa bu durumu açıklayan bilgi “
Teşekkürler” bölümünde yer almalıdır. Bu konuda da birincil sorumluluk yazar(lar)a aittir.
Dergiye yayımlanmak için gönderilen makalelerden herhangi bir değerlendirme ve başvuru ücreti alınmamaktadır ve bir yayımlama ücreti yoktur. Açık erişimli derginin web sayfası üzerinden makaleler görüntülenebilir ve pdf formatında indirilebilir ve çıktısı alınabilir.
Dergide yayınlanacak her makale hem Türkçe hem İngilizce 150-250 kelime arasında özet / abstract içermelidir. Özgün bir araştırma makalesi ile kuramsal ya da derleme türündeki makaleler en az 4000, en fazla 7000 kelime (başlık sayfası, özetler, kaynaklar, tablolar ve şekil açıklamaları dâhil olmak üzere, her şekil ve tablo 250 kelime olarak hesaplanmalıdır) olmalıdır. Her makalenin en az 3, en fazla 5 anahtar kelime içermesi beklenmektedir.
Görseller ve Tablolar için telif hakkı izni almaya gerek olduğu durumlar yazarın sorumluluğundadır. Makalede kullanılan görsel ya da tablonun bir başka versiyonu daha önce yayınlanmış ise bu kaynağa ilişkin bilgiler metin içinde ve Kaynakça’da verilmelidir. Makaleye eklenecek çizimler, resimler, fotoğraflar, şekiller, vb. içerikte sistematik olarak numaralandırılmalıdır. Sıralama sistemi, APA 7.0 sistemine göredir.
Yüklenecek olan 'İsimsizMakale.doc' dosyası ve onun taratılmasıyla oluşturulacak olan ‘İntihalTaramaSonucRaporu.pdf’ dosyası da hiçbir şekilde yazar(lar)ın kimlik bilgilerini içermemelidir. ‘İntihalTaramaSonucRaporu.pdf’ isimli dosya sisteme yüklenirken dosya türü olarak Benzerlik Raporu seçeneği seçilmelidir. Değerlendirmeye gönderilecek makalelerdeki benzerlik oranının %15’i geçmemesi gereklidir.
Değerlendirme Süreci:
- J-CUBE’de İntihal Tarama Sonuç Raporu (Itenticate ve Turnitin gibi), Telif Hakkı Devir Formu ile birlikte sunulan taslak makalelerin öncelikle makale hazırlama kılavuzuna ve makale şablonuna uygunluğu değerlendirilir, anılan kurallara uymayan taslak makale başvuru sahiplerine geri iletilir.
- Değerlendirme sonucunda “Kurallara uygun” bulunan taslak makaleler ikinci aşamada, makalenin konusunun dergi amaç ve kapsamına uygunluğu ve yazım dilinin akademik yetkinliği açısından değerlendirilir ve uygun bulunmayan taslak makaleler başvuru sahiplerine geri iletilirken, uygun bulunanlara ise hakem ataması yapılır. Bu aşamada çift taraflı kör hakemlik politikamız gereğince, yazar isim(ler)i hakemlerden ve hakemlerin isimleri de yazar(lar)dan gizlenir.
- Yüklenecek olan ‘İsimsizMakale.doc’ dosyası ve onun taratılmasıyla oluşturulacak olan ‘İntihalTaramaSonucRaporu.pdf’ dosyası da hiçbir şekilde yazar(lar)ın kimlik bilgilerini içermemelidir. ‘İntihalTaramaSonucRaporu.pdf’ adlı dosya türü olarak "Benzerlik Raporu" seçeneği (ek dosya değil) seçilmelidir.
- Yüklenecek makalelerin kapsamı gereği varsa “Etik Kurul Onayı” sisteme eklenmelidir. J-CUBE, hayvan veya insan deneklerin katılımını içeren her araştırmadan etik kurul onayı ister.
- Hakemlerden yazıların özgünlüğü, alanına katkısı, güncel ve ilişkili yazının kaynak gösterilmesi, kullanılan yöntemin uygunluğu, dilin ve üslubun anlaşılırlığı ve açıklığı konularıyla ilgili bir değerlendirme yapmaları beklenir. Bu değerlendirmelere bağlı olarak hakemlerin sonuç kararını dört sınıftan birini seçerek belirtmesi istenir: (1) Taslak makale olduğu gibi basılabilir, (2) Taslak makale kısmi düzeltmelerle basılabilir, (3) Taslak makale sunulduğu haliyle basılamaz; kapsamlı düzeltme yapıldıktan sonra hakem değerlendirmesine girmek üzere yeniden sunulabilir, (4) Taslak makale basılamaz.
- Üretken yapay zekayı kullanırken bilimsel etiği uygulamak önemlidir. Çeviri veya dil kontrolünde kullanılabilir, ancak ortaya çıkan metnin bilimsel doğruluğu, tutarlılığı ve tarafsızlığı konusundaki nihai sorumluluk yazar(lar)a aittir. Yazarlar, bu koşulların yerine getirilmesi kaydıyla üretken yapay zeka araçlarını kullanabilirler, ancak hangi aracın ve versiyonun ne amaçla kullanıldığına dair yazılı bir beyan ile bildirilmelidir.