Derleme

Neoliberalleşme ve Küreselleşme Bağlamında Eski Sanayi Alanlarının Yenilenmesi: Londra Docklands ve Hamburg Hafencity Örnekleri

Cilt: 5 Sayı: 1 1 Mayıs 2023
PDF İndir
TR EN

Neoliberalleşme ve Küreselleşme Bağlamında Eski Sanayi Alanlarının Yenilenmesi: Londra Docklands ve Hamburg Hafencity Örnekleri

Öz

20.yy’ın sonlarına doğru kent merkezleri hizmet sektörünün gözde noktalarına dönmüş, ağır sanayi ise üretim sisteminin değişimine, kentlerde yaşanan çevresel problemlere ve işçi maaşlarının yüksekliğine bağlı olarak kent merkezlerinden taşınmıştır. Ortaya çıkan eski sanayi alanlarının nasıl yenileneceği ise yeni bir uğraş konusu olmuştur. 1980’lerde neoliberal ekonomik düzenle, postfordist üretim tarzıyla ve yeni teknolojilerle büyüyen küreselleşme, küresel kentleri yaratmıştır. Kentsel yenileme ise bu yeni küresel kent yaklaşımıyla paralel bir minvale girmiştir. Bu çalışmanın amacı da 1970’lere kadar ticarete kattıkları güçle kilit yerler olan sanayi alanlarının âtıl hale gelmesine etken olan faktörleri ve söz konusu bu sanayi alanlarında gerçekleştirilen yenileme projelerindeki politikaları ortaya koymaktır. Çalışmada öncelikle kentsel yenilemenin ne olduğu ve 1980 öncesine kadarki gelişim süreci açıklanmıştır. Daha sonrasında ise kentsel yenilemeyi 1980’lerden sonra faklı bir yöne eviren, neoliberalleşme ve küreselleşme paradigmalarıyla sanayi alanları için prestij projeleri haline getiren sürecin perde arkası açıklanmıştır. Docklands ve Hafencity alanları sanayi desantralizasyonu sonucu eski misyonunu kaybetmiş iki bölge olarak 1970 gelişmelerinin ilk tesir ettiği yerlerden biri olan Avrupa Kıtasında yer almaları, küresel ve metropoliten kentler olmaları, çalışma için incelemeye tabi tutulmak adına yeterli bir literatüre sahip olmaları sebebiyle seçilmiştir. Özellikle Londra Docklands’ın eski liman-sanayi yenilemelerinde öncülerden biri olarak kabul edilmesi seçilmesi için önemli bir kriter olmuştur. Hafencity Projesi ise dünyanın en büyük imar alanı sayılan Hamburg’da yer alması açısından önemli bir projedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akyol, İ. (2010). Kent İçerisinde Kullanım Dişi Kalmakta Olan Endüstriyel Alanlarda Kentsel Dönüşüm - Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi ve Hamburg Hafencity Örneği, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Lisans Bitirme Ödevi.
  2. Astoc Architects and Planners. Masterplan Hafencıty Hamburg. https://astoc.de/en/projects/urban-planning/masterplan-hafencity-hamburg Erişim Tarihi: Aralık 2022.
  3. Begeç, H. (2020). Küresel Kentler ve Kentsel politikalar Bağlamında Gökdelenler. Yapı Mimarlık Tasarım Kültür Sanat Dergisi, https://yapidergisi.com/kuresel-kentler-ve-kentsel-politikalar-baglaminda-gokdelenler/ Erişim Tarihi: Mart 2023.
  4. Bruns-Berentelg, J. (2014). Hafencity Hamburg-İdentity, Sustainability And Urbanity. Hafencity Discussion Paper, 3, 1-34.
  5. Dalbay, S. (2019). Liberal Politikalardan Neoliberal Politikalara: Sosyal Devletin Dönüşümü. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, (74), 46-68.
  6. Ercan, M. A. (2016). Endüstri-Sonrası Kentlerin Değişen ve Dönüşen Kamusal Mekânları Changing and Transforming Public Spaces af Post-Industrial Cities. Planlama, 26(3), 193–203.
  7. Erden, Y. D. (2003). Kentsel yenileşmede bir araç olarak dönüşüm projeleri [Yayınlanmamış Doktora Tezi]. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi.
  8. Geniş, Ş. (2011). Küreselleşme, kent ve kültür. İdealKent, 2(3), 48-61.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Çevre Bilimleri

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

1 Mayıs 2023

Gönderilme Tarihi

17 Mart 2023

Kabul Tarihi

1 Mayıs 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Akyapı, S. (2023). Neoliberalleşme ve Küreselleşme Bağlamında Eski Sanayi Alanlarının Yenilenmesi: Londra Docklands ve Hamburg Hafencity Örnekleri. JENAS Journal of Environmental and Natural Studies, 5(1), 85-97. https://doi.org/10.53472/jenas.1266932

JENAS | Journal of Environmental and Natural Studies