In this study, the effects of the development of market chains and product branding on the purchasing and consumption perception of rural communities in Turkey were investigated. The study was carried out in villages located in the rural region of Yozgat Province. A survey was developed to investigate the areas where the villagers live and their livelihoods, how, where, and how the villagers market their products, and the way and habits of the villagers to shop according to the places they live. The questionnaire form consists of 46 questions and propositions. A total of 200 people participated in of survey. The survey data were evaluated using the SPSS 20 package program. While almost all the villagers participating in the survey cannot sell their products to chain markets, 34% of the villagers can sell their products by marketing them to local markets. The products most often marketed by the villagers to local markets are cheese, village eggs, milk, and butter, respectively. One of every two villagers participating in the survey stated that the prices in local markets are more expensive than chain markets, they cannot find every product they want in local markets, and the product quality in chain markets is not higher than local markets. More than half of the villagers who participated in the survey said that they could meet all their needs from the chain markets, that the existence of chain markets prevents local markets from selling their products at high prices, that the existence of chain markets provides job opportunities in the region, that chain markets in the region should cooperate with the producers in the villages and towns for natural product production. They say that there are chain markets, out-of-season vegetables and fruits can be bought and consumed, more natural products can be found in local markets, and electronic products bought from chain markets have a warranty certificate.
Consumer behavior Market chains Rural communities Yozgat Province
Bu çalışmada; Türkiye’de market zincirlerinin gelişimi ve ürün markalaşmasının kırsal toplumların satın alma ve tüketim anlayışı üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma Yozgat İli kırsal yöresinde bulunan köylerde yürütülmüştür. Köylülerin yaşadıkları alanlar ve geçim kaynaklarını, köylülerin ürettikleri ürünleri ne şekilde, nereye ve nasıl pazarladıklarını, köylülerin yaşadıkları konumlara göre alışveriş yapma şekillerini ve alışkanlıklarının araştırılmasına yönelik anket formu geliştirilmiştir. Anket formu toplam 46 adet sorudan oluşmuş ve 200 kişi üzerinde uygulanmıştır. Toplanan veriler SPSS 20 paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Ankete katılan köylülerin hemen hemen hepsi üretmiş oldukları ürünleri zincir marketlere satamazken köylülerin %34’ü üretmiş oldukları ürünleri yöresel marketlere pazarlayarak satabilmektedirler. Köylülerin en çok yöresel marketlere pazarladığı ürünler sırasıyla peynir, köy yumurtası, süt ve tereyağıdır. Anket çalışmasına katılan köylülerden her iki kişiden birisi yöresel marketlerde, zincir marketlere göre fiyatların daha pahalı olduğunu, yöresel marketlerde istediği her ürünü bulamadıklarını ve zincir marketlerde ise yöresel marketlere göre ürün kalitesinin daha kaliteli olmadığını belirtmişlerdir. Anket çalışmasına katılan köylülerin yarısından fazlası zincir marketlerden her türlü ihtiyacını karşılayabildiklerini, zincir marketlerin olması yöresel marketlerin de ürünlerin yüksek fiyata satmasına engel olduğunu, zincir marketlerin olması yörenizde iş imkânı sağladığını, zincir marketler doğal ürün üretimi için köy ve kasabalardaki üreticiler ile iş birliği yapmasının gerektiğini, zincir marketler sayesinde mevsim dışı sebze ve meyveyi satın alıp tüketilebildiğini, yöresel marketlerde daha çok doğal ürün bulunabildiğini ve zincir marketlerden alınan elektronik ürünlerin garanti belgesinin olduğunu söylemektedirler.
Pazar mekanizması Tüketici davranışı Market zincirleri Kırsal toplumlar Yozgat ili
Bu makalede etik kurul iznin belgesi alınmıştır.
Bu araştırma, Isparta uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ), Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Orman Mühendisliği Anabilim Dalı’nda tamamlanan “Türkiye’de Market Zincirlerinin Gelişimi ve Ürün Markalaşmasının Kırsal Toplumların Satın Alma ve Tüketim Anlayışı Üzerine Etkileri: Yozgat Kırsal Yöreleri Vaka Çalışması” adlı Yüksek Lisans tez çalışmasının bir bölümüdür. Bu çalışmayı yapmamızı sağlayan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’ne teşekkürlerimizi sunarız.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Kültürel çalışmalar (Diğer), Politika ve Yönetim (Diğer), Çevre Sosyolojisi, Sosyoloji (Diğer), Çevre Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 5 Sayı: 3 |
JENAS | Journal of Environmental and Natural Studies