The effects of mandelic and propane-1,2,3-tricarboxylic acids as additives on calcium oxalate monohydrate (COM) crystals were investigated in this study. The physicochemical properties of the COM crystals prepared with and without these additives were characterized using X-ray powder diffraction (XRD), scanning electron microscopy (SEM), Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR), and zeta potential analysis. The XRD and SEM results showed that the crystals prepared in pure medium were monohydrates and consisted primarily of hexagonal crystals, respectively. The additives mandelic acid and propane-1,2,3-tricarboxylic acid in the crystallization media significantly changed the size and morphology of the COM crystals, the effects of which were more pronounced with higher concentrations of the additives. The results of FTIR suggested that both carboxylic acids were adsorbed onto the surface of the COM crystals. The zeta potential analysis showed a negative charge on the surface of the COM crystals in the mandelic acid medium, while the surface became more positive in the medium containing increasing concentrations of propane-1,2,3-tricarboxylic acid. In addition, an analysis was conducted to evaluate the thermal characteristics of the COM crystals prepared with and without the additives. The data obtained were used to calculate the kinetic parameters, such as the activation energy and pre-exponential factor, using the Coats-Redfern method. The calculated activation energies for stages I, II, and III in pure medium were 98.76, 270.69, 258.55 kJ/mol, respectively, which were lower than that of COM crystals prepared in the two media containing the additives.
Calcium oxalate monohydrate crystallization morphology thermal kinetics carboxylic acids
Marmara University
FEN-A-110718-0396
This work was supported by the Marmara University Scientific Research Projects Commission under the funding FEN-A-110718-0396.
Bu
çalışmanın amacı katkı maddesi olarak kullanılan mandelik ve propan-1,2,3-trikarboksilik
asitin, kalsiyum oksalat monohidrat (COM) kristalleri üzerindeki etkileri
incelenmiştir. Saf ve katkı ortamında üretilen COM kristallerinin özellikleri,
X-Işını Kırınımı (XRD) metodu, taramalı elektron mikroskobu (SEM), Fourier
dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi (FTIR) ve zeta potansiyeli analizi
kullanılarak karakterize edilmiştir. XRD ve SEM sonuçları saf ortamda üretilen
kristallerin monohidrat formunda ve genel olarak hegzaganol yapıda olduğunu
göstermiştir. Kristalizasyon ortamında mandelik ve propan-1,2,3-trikarboksilik
asitin varlığı, COM kristallerinin hem morfolojisinin hem de tane boyutunun
önemli ölçüde değişmesine neden olmuştur. Bu etki, yüksek katkı konsantrasyonlarında
daha belirgin hale gelmiştir. FTIR sonuçları, çalışmada kullanılan her iki
karboksilik asitin de COM kristallerinin yüzeyine adsorplandığını göstermiştir.
Zeta potansiyeli analiz sonuçları, mandelik asit ortamında kristallerin yüzey
yükünün negatif olduğunu, bu değerin propan-1,2,3-trikarboksilik asit
varlığında ise katkı konsantrasyonunun artmasıyla birlikte daha pozitif hale
geldiğini göstermiştir. Ayrıca, saf ve katkı maddeleri varlığında üretilen COM
kristallerinin termal özelliklerini değerlendirmek için analiz yapılmıştır.
Elde edilen veriler kullanılarak aktivasyon enerjisi ve frekans faktörü Coats-Redern
modeli kullanılarak hesaplanmıştır. Saf ortamda üretilen kristallerin I, II ve
III. bozunma bölgeleri için hesaplanan aktivasyon enerjileri katkı maddesi
ortamında üretilen kristallerin aktivasyon enerjilerinden düşük olup sırasıyla
98,76, 270,69, 258,55 kJ/mol olarak belirlenmiştir.
Kalsiyum oksalat monohidrat kristalizasyon morfoloji kinetik katkı maddesi
FEN-A-110718-0396
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | FEN-A-110718-0396 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |