Son yıllarda çevik yazılım geliştirme üzerine araştırma ve uygulama geliştirmeye olan ilgi artmaktadır. Akademik literatürde de birçok sistematik literatür taramalarının (SLT), sistematik haritalama çalışmalarının ve sistematik olmayan incelemelerin sayısı da artmıştır. Bu makalenin amaçlarından biri, 2013 ve 2018 yılları arasında çevik yazılım geliştirme araştırma konuları üzerine SLT'lerin üçüncül bir çalışmasını oluşturmaktır. İkinci hedefimiz, referans, yazar, kurum vb. bu üçüncül çalışma ve yazılım mühendisliği araştırmacıları ve uygulayıcıları için bu alandaki gelişmelerin ilişkilerini ortaya çıkarmak için derinlemesine bir analiz sağlamaktır. Çalışma kapsamında iki aşamalı bir araştırma yöntemi uyguladık. İlk olarak, çevik yazılım geliştirme alanında yayınlanmış sistematik literatür taramalarını Web of Science, Science Direct, Scopus, ve IEEE akademik veri tabanlarından elde ederek inceledik. İkinci olarak ise üçüncül çalışma kapsamında incelenen yayınları VOSviewer ve Gephi sosyal ağ analizi araçları ile görselleştirilerek, alandaki yayınlar, araştırmacılar, kurumlar, yayın kaynakları, ve ülkeler arasındaki ilişkileri ortaya koyduk. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular gelişmekte olan ülkelerin konu hakkında daha çok çalışması olması, alıntılanan yayınların ise çoğunlukla gelişmiş ülkelerden olması, beklenenin aksine yakın ülkelerin değil uzak ülkelerin daha çok iş birliği içinde olması, çıkarılan yayın sayısı ile alıntılanmanın doğru orantılı olmadığı şeklinde özetlenebilir.
Üçüncül Çalışma Çevik Yazılım Geliştirme Sosyal Ağ Analizi Sistematik Literatür Taraması Bibliyometrik Analiz
Bu çalışma ASYU2020_Akıllı Sistemlerde Yenilikler ve Uygulamaları Özel sayısı için değerlendirilmek üzere gönderilmiştir.
In recent years, there has been an increasing interest in research and application of agile software development. In academic literature, the number of systematic literature reviews (SLRs), systematic mapping studies, and unsystematic reviews has also increased. One of the aims of this article is to create a tertiary study of SLRs on agile software development research topics between 2013 and 2018. Our second goal is to provide an in-depth analysis with data including reference, author, institution, etc. belonging to this tertiary study, and to provide an in-depth analysis for software engineering researchers and practitioners to reveal the relationships of developments in this field. We applied a two-stage research method within the scope of the study. First, we obtained and examined the systematic literature reviews published in the field of agile software development from Web of Science, Science Direct, Scopus, and IEEE academic databases. Second, we visualized the publications examined within the scope of the tertiary study, and revealed the relationships between publications, researchers, institutions, publication sources, and countries with VOSviewer and Gephi social network analysis tools. The findings obtained as a result of the study can be summarized as the fact that developing countries have more studies on the subject, the cited publications are mostly from developed countries, contrary to what is expected, distant countries are more in cooperation, and the number of citations is not directly proportional to the number of publications.
Tertiary Study Agile Software Development Social Network Analysis Systematic Literature Review Bibliometric Analysis
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |