Bu
çalışmada, Laurus nobilis, Oregano ve Cinnamomum zeylanicum bitkilerinden hidrodistilasyon yoluyla elde
edilen uçucu yağlar kullanılarak Gluconacetobacter
hansenii P2A (KUEN 1606) tarafından sentezlenen bakteriyel selüloz (BC) membranlara
antimikrobiyel özellik kazandırılması hedeflenmiştir. Uçucu yağların analizi
gaz kromatografisi kütle spektrometresi (GC-MS) kullanılarak
gerçekleştirilmiştir. Analiz sonucunda L.
nobilis, Oregano ve Cinnamomum zeylanicum uçucu yağlarının temel
bileşenleri sırasıyla, 1,8-cineole (%63.7), carvacrol (%64.5) ve cinnamaldehyde
(%80.9) olarak belirlenmiştir. BC membranlar, %1-12 (v/v) uçucu yağ içeren
çözeltiler ile temas ettirilmiş ve daha sonra disk difüzyon tekniği ile Staphylococcus aerus (ATCC 25923, Gram
pozitif) ve Pseudomonas aeruginosa
(ATCC 27853, Gram negatif) bakterilerine karşı etkinlikleri araştırılmıştır.
Sonuçlar, L. nobilis uçucu yağı yüklenmiş
BC membranların S. aerus'a karşı
etkin olmadığını, P. aeruginosa'ya
karşı ise ancak %8'in üzerindeki derişimlerde zayıf etki göstererek yarıçapı 2
mm'ye varan inhibisyon bölgeleri oluşturabildiğini göstermiştir. Öte yandan, Oregano ve C. zeylanicum uçucu yağları ile yüklenmiş biyofilmler yarıçapı
sırasıyla 13 mm ve 16 mm'ye varan inhibisyon bölgeleri oluşturarak her iki patojene
karşı da yüksek etkinlik göstermişlerdir.
Bakteriyel Selüloz Antibakteriyel Özellik Laurus nobilis Oregano Cinnamommum zeylanicum
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 31 Sayı: 2 |