In this study, the optimization of the medium components used for the production of lipase enzyme from Cryptococcus albidus D24 was performed using the Plackett-Burman statistical design method (PBD), and the most important nutrients affecting the production of lipase enzyme from D24 strain were determined as the first step. According to PBD, the highest lipase activity (19.34 U/ml/min) was obtained with medium including Tween 80 (X2) 2.5% (v/v), and (g/L) Peptone (X4) 8.0, Yeast Extract (X6) 7.5, Beef Extract (X7) 7.5, Malt Extract (X8) 7.5, NH4Cl (X9) 6.0, NaNO3 (X10) 1.5, (NH4)NO3 (X12) 6.0, (NH4)HCO3(X13) 6.0, MgSO4.7H2O (X15) 1.0, and KH2PO4 (X16) 2.0 at the end of 144 h cultivation. Regarding the concentration effect (CE) values obtained from PBD, NH4Cl (CE=7.1587), olive oil (CE=3.5544), (NH4)HCO3 (CE=3.0747), and tryptone (CE=2.1427) were evaluated as the more effective nutrients among the sixteen compounds studied. After that, the optimum concentrations of these effective compounds were experimented with Response Surface Methodology (RSM). Experimental results showed that the medium containing olive oil (X3) 1.5% (v/v), and (g/L) tryptone (X5) 3.0, NH4Cl (X9) 7.5, and (NH4)HCO3 (X13) yielded maximum lipase activity (12.03 U/ml/min) compared to other studied compounds. Although the maximum lipase activity obtained with RSM methodology was lower than that obtained by PBD, the cost of the nutrients used to produce one-unit enzyme is 0.104 Euro in the PBD, while only 0.0277 Euro is spent in RSM. In other words, the production of lipase using compounds coded X3, X5, X9, and X13 provides a cost-effective process.
Cryptococcus albidus D24 lipase Plackett-Burman Response Surface Methodology
This work was supported by Marmara University, Scientific Research Projects Committee [grant number FEN-C-YLP-060510-0142], and Scientific and Technological Research Council of Turkey (TUBITAK) with 1007 - Public Institutions Research Funding Program (KAMAG) [grant number 115G079].
Bu çalışmada, Cryptococcus albidus D24'ten lipaz enzimi üretimi için kullanılan besiyeri bileşenlerinin Plackett-Burman İstatistiksel Tasarım Yöntemi (PBD) kullanılarak optimizasyonu gerçekleştirilmiş ve ilk adım olarak D24 suşundan lipaz enzimi üretimine etki eden en önemli besin maddeleri belirlenmiştir. PBD'ye göre en yüksek lipaz aktivitesi (19,34 U/ml/dk), Tween 80 (X2) %2,5 (h/h) ve (g/L) Pepton (X4) 8.0, Maya özütü (X6) 7.5, Et ekstraktı (X7) 7.5, Malt Ekstrakt (X8) 7.5, NH4Cl (X9) 6.0, NaNO3 (X10) 1.5, (NH4)NO3 (X12) 6.0, (NH4)HCO3 (X13) 6.0, MgSO4.7H2O (X15) 1.0 ve KH2PO4 (X16) 2.0 bileşenlerini içeren ortam ile 144 saat sonunda elde edilmiştir. PBD'den elde edilen konsantrasyon etkisi (CE) değerlerine göre incelenen on altı bileşik arasında, NH4Cl (CE=7.1587), zeytinyağı (CE=3.5544), (NH4)HCO3 (CE=3.0747) ve tripton (CE=2.1427) daha etkili olarak bulunmuştur. Daha sonra belirlenen bu etkili bileşiklerin optimum konsantrasyonları, Yanıt Yüzey Yöntemi (RSM) ile denenmiştir. Deneysel sonuçlara göre, zeytinyağı (X3) %1.5 (h/h) ve (g/L) tripton (X5) 3.0, NH4Cl (X9) 7.5 ve (NH4)HCO3 (X13) bileşenleri, diğer çalışılan bileşenlerle karşılaştırıldığında, maksimum lipaz aktivitesi (12.03 U/ml/dak) elde edildiği gösterilmiştir. RSM metodolojisi ile elde edilen maksimum lipaz aktivitesi, PBD ile elde edilenden daha düşük olmasına rağmen, bir ünite enzim üretmek için kullanılan besinlerin maliyeti PBD'de 0.104 Euro iken, RSM'de ise sadece 0.0277 Euro olarak belirlenmiştir. Başka bir deyişle, X3, X5, X9 ve X13 kodlu bileşikler kullanılarak lipaz üretimi, uygun maliyetli bir proses sunmaktadır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 34 Sayı: 2 |