Today, most consumers are more conscious and sensitive about environmental sensitivity. The development of technology and the increasing awareness of people have led businesses to produce products in line with the “green” preferences of consumers in order to sustain their existence. In this context, selecting the most suitable supplier has gained importance. The concept of a green supply chain covers all activities from raw material procurement to production, logistics to marketing, and recycling to re-inclusion in the production cycle throughout the life cycle of products. Green supply chain management applies to all sectors, positively impacting businesses and the environment. One of these sectors is the food sector. Food is an essential consumption need that increases with the rising population. This study addresses the problem of green supplier selection for an integrated meat plant in the red meat sector in Sakarya. In this multi-criteria decision-making (MCDM) problem, two different methods, Gray Relational Analysis (GRA) and Axiomatic Design (AD), have been applied separately for supplier selection. In the problem, both the needs and demands of the consumer and the expectations of the producer have been evaluated, and the most appropriate criteria for the sector have been created by considering expert opinions because of literature research. However, since the importance level of each of these criteria is different, the Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP) method has been used to calculate the criteria weights. As a result of the study, the best green supplier ranking has been created for the company after determining which criterion is more critical and evaluating both methods. According to the results obtained in BAHP, the most essential criterion is “quality,” which is 0.27. The results evaluated in terms of green criteria show that the most suitable supplier is the S2 supplier in both hybrid applications and the S4 supplier in the last place. As a result of the research, it has been observed that the supplier companies are susceptible to their green policies, but some areas need to be improved.
Green Supply Chain Fuzzy Analytic Hierarchy Process Gray Relational Analysis Axiomatic Design
Günümüzde tüketiciler çevresel duyarlılık konusunda daha bilinçli ve hassas hale gelmiştir. Teknolojinin gelişmesi ve bireylerin farkındalığının artması işletmeleri varlıklarını sürdürebilmek için tüketicilerin “yeşil” tercihlerine uygun ürünler üretmeye yönlendirmiştir. Bu bağlamda en uygun tedarikçinin seçilmesi önemli bir konu haline gelmiştir. Yeşil tedarik zinciri kavramı, ürünlerin yaşam döngüsü boyunca hammadde tedarikinden üretime, lojistikten pazarlamaya ve geri dönüşümden üretim döngüsüne yeniden dahil edilmesine kadar tüm süreçleri kapsamaktadır. Yeşil tedarik zinciri yönetimi tüm sektörler için uygulanabilir olup hem işletmeler hem de çevre üzerinde olumlu etkiler yaratmaktadır. Bu sektörlerden biri de gıda sektörüdür. Artan nüfusla birlikte temel bir tüketim ihtiyacı olan gıdaya olan talep de artmaktadır. Bu çalışma Sakarya’da kırmızı et sektöründe faaliyet gösteren entegre bir et tesisi için yeşil tedarikçi seçimi problemini ele almaktadır. Çok kriterli karar verme (ÇKKV) problemine yönelik olarak, tedarikçi seçimi için Gri İlişkisel Analiz (GİA) ve Aksiyomatik Tasarım (AT) olmak üzere iki farklı yöntem ayrı ayrı uygulanmıştır. Problem kapsamında hem tüketicinin ihtiyaç ve talepleri hem de üreticinin beklentileri değerlendirilmiş, literatür taraması sonucunda uzman görüşleri de dikkate alınarak sektöre en uygun kriterler belirlenmiştir. Fakat bu kriterlerin her birinin önem düzeyi farklı olduğundan kriter ağırlıklarının hesaplanmasında Bulanık Analitik Hiyerarşi Süreci (BAHP) yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda hangi kriterin daha kritik olduğu belirlendikten ve her iki yöntemin değerlendirilmesi tamamlandıktan sonra işletme için en iyi yeşil tedarikçi sıralaması oluşturulmuştur. Araştırma sonucunda tedarikçi firmaların yeşil politikalarına büyük ölçüde duyarlı oldukları, ancak bazı alanlarda iyileştirmeye ihtiyaç duyulduğu gözlemlenmiştir.
Yeşil Tedarik Zinciri Bulanık Analitik Hiyerarşi Süreci Gri İlişkisel Analiz Aksiyomatik Tasarım
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Endüstri Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 15 Eylül 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 24 Eylül 2025 |
Gönderilme Tarihi | 17 Şubat 2025 |
Kabul Tarihi | 5 Ağustos 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 37 Sayı: 3 |