BELENYENİCE BARAJI’NDA KULLANILAN DOĞAL YAPI MALZEMELERİNİN JEOTEKNİK ÖZELLİKLERİ VE GÖVDE TİPİ SEÇİMİNDE MÜHENDİSLİK YAKLAŞIMLARI
Öz
Belenyenice Barajı, tarımsal sulama ve rekreasyon amaçlı projelendirilmiş bir baraj olup bölge ekonomisine ciddi katkılar sağlamaktadır. Bu barajın projelendirilmesinde Doğal Yapı Malzemelerinin (DYM) nitelik ve nicelik yönünden karakterizasyonu projenin fizibilitesi açısından çok büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma, Belenyenice Barajı’nın DYM olanaklarını, malzemelerin detaylı jeoteknik analizini ve gövde tipi seçiminde ortaya koyulan mühendislik yaklaşımlarını kapsamaktadır. Bu bağlamda, ofis, arazi ve laboratuvar çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Ofis çalışmaları, sahanın genel jeolojisi ile ilgili literatür bilgilerinin derlenmesi ve 1/25000 ölçekli topografik haritalar ile uydu görüntülerinden faydalanarak potansiyel DYM alanlarının belirlenmesini kapsamaktadır. Arazi çalışmaları kapsamında, belirlenen potansiyel DYM alanlarında malzemenin niteliği ve niceliği ile ilgili gözlem yapılmış ve bu alanlarda malzeme araştırma çukurları açılarak numuneler alınmıştır. Alınan numuneler üzerinde laboratuvar çalışmaları kapsamında deneyler yapılmış ve malzemenin gövdede kullanılabilirliği analiz edilmiştir. Tüm bu analizler sonucunda malzeme alnının baraj eksenine olan uzaklığı malzemenin niteliği ve niceliği göz önüne alınarak Belenyenice Barajı’nın gövde tipi kil çekirdekli kaya dolgu olarak projelendirilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akyürek, B., Soysal, Y., 1981. Biga Yarımadası Güneyinin (Savaştepe-Kırkağaç-Bergama-Ayvalık) Temel Jeoloji Özellikleri. Maden Tetkik ve Arama Dergisi, 95, 95-96.
- Aral, İ. F., 2004. Karatepe bazaltlarının (Çorlu-Tekirdağ) yapı malzemesi olarak kullanılabilirliği. İÜ Mühendislik Fakültesi Yer Bilimleri Dergisi, 17(2), 69-76.
- Binal, A., 2008. The Determination of Gel Swelling Pressure of Reactive Aggregates by ASGPM Device and A New Reactive-Innocuous Aggregate Decision Chart. Construction and Building Materials, 22(1), 1218-1228.
- Binal, A., Kasapoğlu, K.E., 2003. Design and Application of the Mortar Cylinder Test for Determination of Effect of the Alkali Silica Reaction Concrete Aggregates. Int. Symp. Indust. Min. Build. Ston. (IMBS'2003), Istanbul, 625-632.
- Canoğlu, M.C., 2016b. Lulu Adası’nın (Abu Dhabi) jeoteknik incelemesi ve mühendislik parametrelerinin belirlenmesi. MAKÜ FEBED, 7(1), 27-37.
- Canoğlu, M.C., Kurtuluş, B., 2016. Su yapılarında gövde tipi optimizasyonu ve doğal yapı malzemelerinin mühendislik parametrelerinin belirlenmesi: Kışlademirli Göleti örneği (Kütahya). Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi, 6(2), 250-264.
- Canoğlu, M.C., Kurtuluş, B., 2017a. Determination of the dam axis permeability for the design and the optimization of grout curtain: An example from Orhanlar Dam (Kütahya-Pazarlar). Per. Eng. Nat. Sci., 5(1), 37-43.
- Canoğlu, M.C., Kurtuluş, B., 2017b. Permeability of Savcıbey Dam (Bilecik) axis location and design of grout curtain. Bull. Min. Res. Exp., 154, 157-168.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Yer Bilimleri ve Jeoloji Mühendisliği (Diğer)
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
23 Haziran 2018
Gönderilme Tarihi
9 Nisan 2018
Kabul Tarihi
5 Haziran 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 6 Sayı: 2