Bitkisel
yemeklik yağlar, insanların temel besin öğesinden birisini oluşturmaktadır.
Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada insan nüfusu her geçen gün artmakta ve bu
daha fazla temel besin malzemesine gereksinim duyan insan topluluğu
doğurmaktadır. İnsanların kullandıkları yağ miktarındaki artış, beraberinde
doğal olarak tehlikeli atık sınıfında yer alan atık bitkisel yemeklik yağlar
(ABYY) sorununu ortaya çıkarmaktadır. Yönetmenliklerin öngördüğü yöntemlerle
toplanmalarının, taşınmaların ve bertaraf edilmelerinin sağlanamaması durumda,
ilgili belde ve yönetimleri için ciddi çevresel problemlere neden
olabilmektedir. Bu çalışmada, ABYY’lerin bertaraf etme yöntemlerine alternatif
bir yaklaşımda bulunulmuş ve bitümde bir katkı maddesi olarak kullanılabilirliği
ve bitüm özeliklerine olan etkisi araştırılmıştır. Bu kapsamda, 70/100
penetrasyon sınıfına sahip bitüm ve ABYY temin edilmiştir. % 2, 4, 6, 8 ve 10
(Bitüm ağırlığınca) oranında ABYY bitüme eklenmiş, homojen bir karışım elde
edilmesi için standart bir metotla karıştırılmıştır. ABYY katkılı bitüm ve taze
bitüm numunelerine, penetrasyon, yumuşama noktası, parlama noktası, düktilite
ve iki farklı sıcaklıkta dönel Viskozimetre testleri uygulanmıştır. Sonuç
olarak, ABYY’lerin bitüm özeliklerini belirgin bir şekilde değiştirdiği
görülmüştür.
Bitümlü bağlayıcılar Penetrasyon Viskozite Atık Bitkisel Yemeklik Yağlar
Vegetable edible oils are one of the basic nutritional
elements of people. Not only in Turkey but all over the world human population
is increasing every day this leads to the emergence of a human community that
needs more basic nutrients. The increase in the amount of fat used by people leads
to the problem of waste vegetable oils (WVOs) which is naturally present in the
dangerous waste class. In cases where collection, transfer and disposal are not
ensured by the methods prescribed by the directives, it can cause serious
environmental problems for towns and their administrators. In this study, an
alternative approach to the disposal methods of WVOs was made and the
availability as an additive ingredient in neat bitumen and the effect on the
bituminous properties of WVOs were investigated. In this context, bitumen with
a penetration class of 70/100 and WVO were supplied. 2, 4, 6, 8 and 10 % (by
weight of bitumen) WVOs were added to the bitumen, this mixture was stirred
with a standard method to obtain homogeneity. Standard tests such as penetration,
softening point, glare point, durability and rotary viscometer at two different
temperatures were applied to WVO added bitumen and neat bitumen samples. As a
result, it has been observed that WVOs significantly altered bitumen
properties.
Bituminous binders Penetration Viscosity Waste Vegetable Cooking Oils
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İnşaat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri \ Research Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 12 Haziran 2018 |
Kabul Tarihi | 2 Ekim 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |