Araştırma Makalesi

İNŞAAT İŞLERİNİN İŞ PROGRAMINA BAĞLI NAKİT AKIŞI DEĞİŞKENLİĞİNİN SAPTANMASI VE DÜZENLENMESİ

Cilt: 7 Sayı: 1 25 Mart 2019
PDF İndir
EN TR

İNŞAAT İŞLERİNİN İŞ PROGRAMINA BAĞLI NAKİT AKIŞI DEĞİŞKENLİĞİNİN SAPTANMASI VE DÜZENLENMESİ

Öz

İnşaat projesinin yapım süresi ve maliyeti inşaat öncesinde hazırlanan malzeme tedariki ve metraj verilerine dayanarak oluşturulan iş programı ve maliyet analizleri temel alınarak tahmin edilir. İnşaat sürecinde öngörülemeyen etkenler nedeniyle iş programında ve maliyetlerde değişiklikler meydana gelebilir. Bu durum, nakit akışını etkiler. İnşaat sırasındaki iş yoğunluğu nedeniyle nakit akışının güncellemesinin ihmali, gelir gider dengesinin önceden bilinememesine neden olacak ve inşaatın finansmanı üzerinde önemli sorunlar doğurabilecektir. Bu çalışmada, belirtilen sorunların oluşmaması ve güncel verileri kullanarak en doğru ve güncel nakit akışı elde etmek için hakediş hesaplamalarını doğrudan iş programı ile ilişkilendirerek hesaplayan bir model geliştirilmiştir. Bunun için tüm metraj hesaplarında işlem adımları formülleştirilmiş ve formüller hesap cetveli uygulamasında tanımlanmıştır. Malzeme tedariki dâhil metraj verileri ile iş kalemlerinin işçilik ihtiyaçları ve süreleri belirlenmiştir. Doğrusal iş programı ile oluşturulan iş planından aktivitelerin başlangıç ve bitiş süreleri elde edilmiştir. Aktivitelerin maliyetleri birim fiyat analizleri ile belirlenmiş ve günlük gerçekleşen inşaat işleri ve harcamaları hesaplanmıştır. Aktivite sürelerinde olabilecek değişiklikler, iş programı ile birlikte güncellenmekte ve insan müdahalesi olmadan gerçekleşen kısma ait hak ediş ve kalan imalat bedeli yeniden hesaplanmaktadır. Hesaplamaların, tüm müteahhitlerin uygulayabileceği biçimde gösterilebilmesi için hesap cetveli uygulaması şeklinde tasarlanmıştır. Bu uygulama sayesinde müteahhitler inşaat işlerinin nakit akışını anlık güncelleyebilecek ve ileride oluşabilecek olumsuzlukları önceden fark edip önlem alabileceklerdir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Boussabaine, A. H., & Kaka, A. P. (1998). A neural networks approach for cost flow forecasting. Construction Management & Economics, 16(4), 471-479.
  2. Chen, H. L., O’Brien, W. J., & Herbsman, Z. J. (2005). Assessing the accuracy of cash flow models: the significance of payment conditions. Journal of construction engineering and management, 131(6), 669-676.
  3. Hwee, N. G., & Tiong, R. L. (2002). Model on cash flow forecasting and risk analysis for contracting firms. International Journal of Project Management, 20(5), 351-363.
  4. Jarrah, R. E., Kulkarni, D., & O’Connor, J. T. (2007). Cash flow projections for selected TxDoT highway projects. Journal of construction engineering and management, 133(3), 235-241.
  5. Kaka, A. P., & Price, A. D. F. (1993). Modelling standard cost commitment curves for contractors' cash flow forecasting. Construction Management and Economics, 11(4), 271-283.
  6. Kaka, A. P. (1996). Towards more flexible and accurate cash flow forecasting. Construction Management and Economics, 14(1), 35-44.
  7. Kenley, R., & Wilson, O. D. (1989). A construction project net cash flow model. Construction Management and Economics, 7(1), 3-18.
  8. Kenley, R. (1999). Cash farming in building and construction: a stochastic analysis. Construction Management & Economics, 17(3), 393-401.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İnşaat Mühendisliği

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

25 Mart 2019

Gönderilme Tarihi

14 Eylül 2018

Kabul Tarihi

4 Aralık 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Bettemir, Ö. H., Gündüz, E., Akkurt, O., Efe, H., & Arslan, M. A. (2019). İNŞAAT İŞLERİNİN İŞ PROGRAMINA BAĞLI NAKİT AKIŞI DEĞİŞKENLİĞİNİN SAPTANMASI VE DÜZENLENMESİ. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi, 7(1), 211-223. https://doi.org/10.21923/jesd.459948
AMA
1.Bettemir ÖH, Gündüz E, Akkurt O, Efe H, Arslan MA. İNŞAAT İŞLERİNİN İŞ PROGRAMINA BAĞLI NAKİT AKIŞI DEĞİŞKENLİĞİNİN SAPTANMASI VE DÜZENLENMESİ. MBTD. 2019;7(1):211-223. doi:10.21923/jesd.459948
Chicago
Bettemir, Önder Halis, Ebru Gündüz, Onur Akkurt, Hilal Efe, ve Mehmet Aydın Arslan. 2019. “İNŞAAT İŞLERİNİN İŞ PROGRAMINA BAĞLI NAKİT AKIŞI DEĞİŞKENLİĞİNİN SAPTANMASI VE DÜZENLENMESİ”. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 7 (1): 211-23. https://doi.org/10.21923/jesd.459948.
EndNote
Bettemir ÖH, Gündüz E, Akkurt O, Efe H, Arslan MA (01 Mart 2019) İNŞAAT İŞLERİNİN İŞ PROGRAMINA BAĞLI NAKİT AKIŞI DEĞİŞKENLİĞİNİN SAPTANMASI VE DÜZENLENMESİ. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 7 1 211–223.
IEEE
[1]Ö. H. Bettemir, E. Gündüz, O. Akkurt, H. Efe, ve M. A. Arslan, “İNŞAAT İŞLERİNİN İŞ PROGRAMINA BAĞLI NAKİT AKIŞI DEĞİŞKENLİĞİNİN SAPTANMASI VE DÜZENLENMESİ”, MBTD, c. 7, sy 1, ss. 211–223, Mar. 2019, doi: 10.21923/jesd.459948.
ISNAD
Bettemir, Önder Halis - Gündüz, Ebru - Akkurt, Onur - Efe, Hilal - Arslan, Mehmet Aydın. “İNŞAAT İŞLERİNİN İŞ PROGRAMINA BAĞLI NAKİT AKIŞI DEĞİŞKENLİĞİNİN SAPTANMASI VE DÜZENLENMESİ”. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 7/1 (01 Mart 2019): 211-223. https://doi.org/10.21923/jesd.459948.
JAMA
1.Bettemir ÖH, Gündüz E, Akkurt O, Efe H, Arslan MA. İNŞAAT İŞLERİNİN İŞ PROGRAMINA BAĞLI NAKİT AKIŞI DEĞİŞKENLİĞİNİN SAPTANMASI VE DÜZENLENMESİ. MBTD. 2019;7:211–223.
MLA
Bettemir, Önder Halis, vd. “İNŞAAT İŞLERİNİN İŞ PROGRAMINA BAĞLI NAKİT AKIŞI DEĞİŞKENLİĞİNİN SAPTANMASI VE DÜZENLENMESİ”. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi, c. 7, sy 1, Mart 2019, ss. 211-23, doi:10.21923/jesd.459948.
Vancouver
1.Önder Halis Bettemir, Ebru Gündüz, Onur Akkurt, Hilal Efe, Mehmet Aydın Arslan. İNŞAAT İŞLERİNİN İŞ PROGRAMINA BAĞLI NAKİT AKIŞI DEĞİŞKENLİĞİNİN SAPTANMASI VE DÜZENLENMESİ. MBTD. 01 Mart 2019;7(1):211-23. doi:10.21923/jesd.459948

Cited By