2.4GHZ AKILLI HABERLEŞME SİSTEMLERİ İÇİN SARMAL ŞEKİLLİ FREKANS SEÇİCİ YÜZEY TASARIMI
Öz
Haberleşme sistemleri günümüz teknolojik gelişmeler ile hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Kullanıcı dostu ve düşük maliyetli olmasıyla, günümüzde kablosuz haberleşme sistemleri tercih edilmektedir. Kablosuz haberleşme sistemlerinde verimliliğin arttırılması adına sinyal girişimlerin önlenmesi bir gereklilik haline gelmiştir. Bu yüzden alıcı sistemlerde anten öncesine yerleştirilen ön filtreleme elamanları üzerine çalışmalar yoğunlaşmıştır. Özellikle mikrodalga alanında birçok uygulama frekans seçici yüzey kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmada ISM band frekanslarında, mikroşerit sarmal şekilli yapı kullanılarak tasarlanmış bir band geçiren frekans seçici yüzey (FSY) önerilmektedir. Sarmal yapı üzerindeki hat genişlikleri ve boşlukları değiştirildiğinde çalışma frekansı ve karakteristiği ayarlanabilir bir FSY önerilmiştir. Yapılan incelemelerde sonucunda rezonans frekansı 1.8GHz ile 5.2GHz arasında değiştiği gözlenmiştir. CST-MWS yazılımı kullanılarak tasarımlar ve spesifikasyonları elde edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Au P. W., Musa L. S., Parker E. A., Langley R., 1990. Parametric Study of Tripole and Tripole Loop Arrays as Frequency Selective Surfaces. IEE Proceedings, 137 (5), 263-268.
- Ben A. Munk, 2000. Frequency Selective Surfaces: Theory and Design, John Wiley & Sons, Inc., ISBN 0-471-37047-9
- Cahill R., Parker E. A., 1982. Concentric Ring and Jerusalem Cross Arrays as Frequency Selective Surfaces for a 45° Incidence Diplexer. Electronics Letters, 18(8), 313-314.
- Güneş F., Sharıpov Z., Belen M.A., Mahoutı P., 2017. GSM Filtering of Horn Antennas using Modified Double Square Frequency Selective Surface. International Journal of RF and Microwave Computer-Aided Engineering, 27(9), 1-8.
- Pacheco, F., Lobashov, M., Pinho, M., Pratl, G., 2005. A Power Line Communication Stack for Metering, SCADA and Large-scale Domotic Applications. International Symposium of Power Line Communications and Its Applications, 61-65.
- Kasar, Ö., Geçin, M., Gözel, M.A., 2018. Açısal Olarak Değiştirilebilir Dikdörtgen Yamalı Frekans Seçici Yüzeylerle, Ayarlanabilir Bant Geçiren Filtre Tasarımı” ElCezerî Fen ve Mühendislik Dergisi, 5(3), 756-762.
- Kai C., 2000. RF & Microwave Wireless Systems, Wiley series in Microwave & Optical Engineering.
- Kaya, A., Belen, M.A., 2010. 2.4 GHz Direkt Entegre Verici Sistem Tasarımı. 3. Mühendislik ve Teknoloji Sempozyumu, 307-309.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Elektrik Mühendisliği
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
26 Haziran 2019
Gönderilme Tarihi
8 Ekim 2018
Kabul Tarihi
4 Şubat 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 2