BibTex RIS Kaynak Göster

FARKLI MUTFAK PLANLARINDA KAS VE İSKELET SİSTEMİ ZORLANMALARININ GÖZLEMLENMESİ

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 3, 481 - 486, 25.12.2015

Öz

Bu çalışmada, ülkemizde kullanılmakta olan farklı mutfak tiplerini (I, U, Koridor, L, vb.) kullanan hane halkının kullanım esnasında yaşamış olduğu kas ve iskelet sistemine ait zorlanmaları Finlandiya İş Sağlığı Enstitüsü tarafından geliştirilmiş olan KILA (kitchen intervention work load assessment) metodu uygulanarak vücut postürleri ve çalışma esnasındaki ağırlıklar dikkate alınarak sırt, omuz ve el-bilek zorlanmaları hesaplanmıştır. Mutfak içinde yapılan eylemlerin video kayıtları alınarak 45 gözlem yapılmıştır. Gözlemlere dayanarak işlemlere ait ağırlıklandırma tablosu yapılmış, zorlanma derecelerine bağlı kalarak alternatif mutfak planları oluşturulmuş ve kas – iskelet sistemi zorlanmalarında iyileştirme sağlanmıştır.

Kaynakça

  • Arbetsmiljon 2003. (The Work Environment 2003), Sveriges officiella statistik. Statistiska meddelanden AM 68 SM 0401.
  • Ariens, G.A.M., Van Mechelen, W., Bongers, P.M., Bouter, L.M., Van Der Wal, G., 2001. Psychosocial risk factors for neck pain: a systematic review. Am. J. Ind. Med. 39, 180–193.
  • Esen, H., Fığlalı, N. 2013. Çalışma duruşu analiz yöntemleri ve çalışma duruşunun kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarına etkileri. Sakarya Üniv. Fen Bilimleri Dergisi, 17(1): 41 – 51.
  • Gönen, E., 1990. Mutfak Çalışma Merkezi Optimum İş Yüklemesi Ve Antropometrik Ölçüm İlişkisi Üzerine Ergonomik Bir Araştırma. MPM Yayın No: 408.
  • Haslegrave, C.M, “What do we mean by a working posture?”,Ergonomics, 37(4), 781-799, 1994.
  • Huang, J., Ono, Y., Shibata, E., Takeuchi, Y., Hisanaga, N., 1988. Occupational musculoskeletal disorders in lunch center workers. Ergonomics 31, 65–75.
  • Hoogendoorn, W.E., Van Poppel, M.N., Bongers, P.M., Koes, B.W., Bouter, L.M., 1999. Physical load during work and leisure time as risk factors for back pain. Scand. J. Work Environ. Health 25, 387–403.
  • Ono, Y., Nakamura, R., Shimaoka, M., Hiruta, S., Hattori, Y., Ichihara, G., Kamijima, M., Takeuchi, Y., 1998. Epicondylitis among cooks in nursery schools. Occup. Environ. Med. 55, 172–179.
  • Pehkonen, I., Ketola, R., Ranta, R., Takala, E. 2009. A Video-Based Observation Method to Assess Musculoskeletal Load in Kitchen Work. Int.J. of Occupational Safety and Ergonomics, 15(1): 75 – 88.
  • Pekkarinen, A., Anttonen, H., 1988. The effect of working height on the loading of the muscular and skeletal systems in the kitchen of workplace canteens. Appl. Ergon. 19, 306–308.
  • Westgaard, R.H., Aaras, A., Postural muscle strain as a casual factor in the development of muscolo skelatal illness. Applied Ergonomics, 15(3), 162174, 1984.
  • Sönmez, N. 2011. Elma Hasadının Ergonomik Analizleri. Yayınlanmış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 3, 481 - 486, 25.12.2015

Öz

Kaynakça

  • Arbetsmiljon 2003. (The Work Environment 2003), Sveriges officiella statistik. Statistiska meddelanden AM 68 SM 0401.
  • Ariens, G.A.M., Van Mechelen, W., Bongers, P.M., Bouter, L.M., Van Der Wal, G., 2001. Psychosocial risk factors for neck pain: a systematic review. Am. J. Ind. Med. 39, 180–193.
  • Esen, H., Fığlalı, N. 2013. Çalışma duruşu analiz yöntemleri ve çalışma duruşunun kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarına etkileri. Sakarya Üniv. Fen Bilimleri Dergisi, 17(1): 41 – 51.
  • Gönen, E., 1990. Mutfak Çalışma Merkezi Optimum İş Yüklemesi Ve Antropometrik Ölçüm İlişkisi Üzerine Ergonomik Bir Araştırma. MPM Yayın No: 408.
  • Haslegrave, C.M, “What do we mean by a working posture?”,Ergonomics, 37(4), 781-799, 1994.
  • Huang, J., Ono, Y., Shibata, E., Takeuchi, Y., Hisanaga, N., 1988. Occupational musculoskeletal disorders in lunch center workers. Ergonomics 31, 65–75.
  • Hoogendoorn, W.E., Van Poppel, M.N., Bongers, P.M., Koes, B.W., Bouter, L.M., 1999. Physical load during work and leisure time as risk factors for back pain. Scand. J. Work Environ. Health 25, 387–403.
  • Ono, Y., Nakamura, R., Shimaoka, M., Hiruta, S., Hattori, Y., Ichihara, G., Kamijima, M., Takeuchi, Y., 1998. Epicondylitis among cooks in nursery schools. Occup. Environ. Med. 55, 172–179.
  • Pehkonen, I., Ketola, R., Ranta, R., Takala, E. 2009. A Video-Based Observation Method to Assess Musculoskeletal Load in Kitchen Work. Int.J. of Occupational Safety and Ergonomics, 15(1): 75 – 88.
  • Pekkarinen, A., Anttonen, H., 1988. The effect of working height on the loading of the muscular and skeletal systems in the kitchen of workplace canteens. Appl. Ergon. 19, 306–308.
  • Westgaard, R.H., Aaras, A., Postural muscle strain as a casual factor in the development of muscolo skelatal illness. Applied Ergonomics, 15(3), 162174, 1984.
  • Sönmez, N. 2011. Elma Hasadının Ergonomik Analizleri. Yayınlanmış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm SI:ERGONOMI2105
Yazarlar

Onur Ülker

Kadir Özkaya Bu kişi benim

H. Ender Erdem Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2015
Gönderilme Tarihi 27 Ekim 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Ülker, O., Özkaya, K., & Erdem, H. E. (2015). FARKLI MUTFAK PLANLARINDA KAS VE İSKELET SİSTEMİ ZORLANMALARININ GÖZLEMLENMESİ. Mühendislik Bilimleri Ve Tasarım Dergisi, 3(3), 481-486.