BibTex RIS Kaynak Göster

OFİS MOBİLYALARINDA GÜVENLİK

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 3, 501 - 505, 25.12.2015

Öz

Ergonomin başlıca amaçlarından birinin işin, iş yerinin ve çalışma koşullarının bilimsel esaslara dayanarak düzenlenmesi, iş kazalarının önlenmesi ve çalışanların güvenliğinin sağlanması olduğu söylenebilir. Bir ürünün konfor ve ergonomik olmasının dışında yasa da belirtildiği şekilde güvenli olması gerekir. 4703 sayılı Ürünlere ilişkin teknik mevzuatın hazırlanması ve uygulanmasına dair kanuna göre “Piyasaya arz edilecek her ürünün, insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik koşullarını sağlaması gerekmektedir. ”Yasaya göre genel ürün güvenliği tüketicinin sağlık ve güvenliklerini korumak amacıyla, mobilyalar dahil piyasaya sürülen tüm tüketici ürünlerinden yüksek seviyede güvenli olmasını zorunlu kılmaktadır.

Mobilya ürünlerinin güvenlik kontrolü de özel olarak tasarlanmış ve standartların belirlediği şartları yerine getirebilen test ünitelerinde yapılmaktadır. Mevcut test ekipmanlarının, standartların değişmesi, ürün yelpazesinde çeşitliliğin artması ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte ortaya çıkan yeni ihtiyaçlara cevap verebilmesi gerekmektedir. Yeni test ekipmanlarının geliştirilmesinde mobilya ürün grupları için ( ofis koltukları, kanepe, masa, dolap, keson vb.) boyutsal ölçüm, mukavemet, kalite ve performans deney standartları araştırılmıştır. Bu kapsamda 40 adet test standardı ve aralarındaki bağlantı değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre belirlenen standart şartlarını sağlayan elektropnömatik destekli, PLC kontrollü, test durumunun bilgisayar üzerinden anlık kontrolünü gerçekleştirebilen test üniteleri tasarlanmış bulunmaktadır. Bu sistemler, ürünlerin günlük çalışma koşullarını simüle eden statik ve dinamik test yüklerini uygulayarak mobilya ürün gruplarının güvenilirliğini kontrol eden 8 adet test platformundan oluşmaktadır. Sonuç olarak farklı ürün gruplarını test edebilen, test verilerini kaydedebilen, farklı testleri aynı anda gerçekleştirebilen, iş güvenliği önlemlerine göre yapılandırılmış test üniteleri üretilmiş; TUV Rheinland tarafından acceptance belgeleri ile geçerlilikleri doğrulanmıştır.

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 3, 501 - 505, 25.12.2015

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm SI:ERGONOMI2105
Yazarlar

Yakup Küçük

Murat Can Bu kişi benim

Mehmet Hasırcı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2015
Gönderilme Tarihi 28 Ekim 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Küçük, Y., Can, M., & Hasırcı, M. (2015). OFİS MOBİLYALARINDA GÜVENLİK. Mühendislik Bilimleri Ve Tasarım Dergisi, 3(3), 501-505.