Bu çalışmanın amacı, mutfak çalışanlarının çalıştıkları ortam ve psikososyal stres (PSS) ile ilgili algılarını ve yaşam kalitelerini değerlendirmekti . Bu amaçla olgulara demografik özellikler, çalışma ortamı ve PSS ile ilgili soruları içeren bir anket uygulandı. Genel sağlık algısı (GSA)’nı değerlendirmek için Kısa Form 36 (SF-36)’nın GSA alt alanı ve yaşam kalitesini değerlendirmek için Nottingham Sağlık Profili (NSP) kullanıldı. Çalışmaya katılan 40 mutfak çalışanının (ort. yaş= 38,13±7,1 yıl) toplam çalışma süresi ortalama 8,37±6,98 yıl idi. Çalışma ortamından memnuniyet skorları 14,35±5,78 (0: memnun değil-22: çok memnun) iken, SF-36 GSA skorları 53,06±15,17 (0: çok kötü-100: mükemmel) olarak belirlendi. Çalışanların %43,6’sı havalandırmadan, % 38,5’i sıcaklıktan, % 17,9’u aydınlatmadan, % 30,8’i gürültüden, %12,8’i tezgah yüksekliğinden, % 17,9’u tezgah uzunluğundan memnun değildi. Eğitim yılı (p=0.002) ve çalışma ortamından memnuniyet skoru (p=008), GSA ile ilişkiliydi. PSS skoru ile NSP’nin fiziksel aktivite (p=0.033) ve sosyal izolasyon (p=0.011) alt alanları arasında da ilişkiler vardı. Bu veriler, mutfak çalışanlarının çalışma ortamında oluşan risklerden ve PSS’den olumsuz etkilendiğini göstermektedir. Bu nedenlerle, çalışma ortamlarının ergonomik düzenlemelerle geliştirilmesi ve PSS’in azaltılması yönündeki girişimlerin gerekli olduğu sonucuna varıldı.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | SI:ERGONOMI2105 |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2015 |
Gönderilme Tarihi | 28 Ekim 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 3 |