BibTex RIS Kaynak Göster

ERGONOMİK RİSKLERİN BULANIK MANTIK YÖNTEMİ İLE MODELLENMESİ VE BİR UYGULAMA

Yıl 2017, Cilt: 5 , 69 - 79, 30.03.2017
https://doi.org/10.21923/jesd.19802

Öz

Bu çalışmanın amacı, sözel belirsizliklerin bulunduğu bulanık ortamlarda, özellikle İş Sağlığı ve Güvenliği çalışmalarında çalışanlar açısından daha fazla riskli olan istasyonun seçimi amacıyla Bulanık TOPSIS (Technique For Order Performance By Similarity To Ideal Solution) algoritmasının kullanılabilirliğinin araştırılmasıdır. Bu kapsamda, gerçekleştirilen bu çalışmada İş Sağlığı ve Güvenliği kavramına ilişkin ortaya konulan beş risk faktöründen biri olan Ergonomik Riskler Bulanık Mantık yöntemi kullanılarak değerlendirilmiş ve ergonomik risk değerlendirme tekniklerinden bir tanesi olan hızlı maruziyet değerlendirme tekniği ile karşılaştırılarak kullanılabilirliği tartışılmıştır.
Bu çalışmada gerçekleştirilen uygulama, çalışanların özellikle sürekli bel ağrısından şikâyet ettiği üç istasyonun değerlendirilmesi için kimya sektöründe faaliyet gösteren bir firmada yapılmıştır. Bu istasyonlardan hangisinin riskli olduğunun seçimi sürecinde yararlanılan insan yargıları sayısal olarak ifade edilemediği için belirsizliği de beraberinde getirir. Bu belirsizliği aşmak için çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden Bulanık TOPSİS yöntemi problemin çözümünde karar verme aracı olarak kullanılmıştır.
Çalışmada elde edilen sonuçlar ölçütlere ve alternatiflere verilen değerlendirmeler üzerinden elde edilmiştir. Bulanık TOPSİS yöntemi ile elde ettiğimiz sonuçlar, Hızlı Maruziyet Değerlendirme Yöntemi sonuçlarına da benzerlik göstermektedir.
Çalışma, Bulanık TOPSİS yönteminin riskli istasyon seçim sürecinde alternatiflerin değerlendirilmesinde ve seçim işleminin gerçekleşmesinde karar verirken yararlanılan bir karar aracı olarak başarılı bir şekilde kullanılabileceğini ortaya koymuştur.

ERGONOMIC RISK MODELING WITH FUZZY LOGIC METHOD AND AN APPLICATION

Yıl 2017, Cilt: 5 , 69 - 79, 30.03.2017
https://doi.org/10.21923/jesd.19802

Öz

The purpose of this study, the fuzzy environment where verbal ambiguity, especially the Occupational Health and Safety personnel for the purpose of selection of stations with more risky Fuzzy TOPSIS (Technique For Order Performance By Similarity Tom Ideal Solution) to investigate the availability algorithm. In this study, Ergonomic Risks which is one of the five risk factors for Occupational Health and Safety are evaluated using fuzzy logic methods and the availability of exposure compared with the rapid assessment technique is one of the ergonomic risk assessment techniques are discussed.
This study is made for a company operating in the chemical industry. This of the three stations complained of back pain, especially people working continuously judgments utilized in the selection process that is risky because there is uncertainty brings with numerical expressions. This uncertainty is one of the multi-criteria decision-making methods to overcome Fuzzy TOPSIS method is used as a means of decision-making to solve the problem.
The results obtained in the study were obtained from the evaluations given to the criteria and alternatives. The results obtained with the fuzzy TOPSIS method are also similar to the results of the Quick Exposure Assessment Method.
This study revealed risky station Fuzzy TOPSIS method for evaluating the alternatives and decide on the electoral process in the realization of the electoral process can be used successfully while utilized as a decision tool.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm SI: ERGONOMI2016
Yazarlar

Gizem Akalp

Ahmet Fahri Özok Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Mart 2017
Gönderilme Tarihi 16 Ekim 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 5

Kaynak Göster

APA Akalp, G., & Özok, A. F. (2017). ERGONOMİK RİSKLERİN BULANIK MANTIK YÖNTEMİ İLE MODELLENMESİ VE BİR UYGULAMA. Mühendislik Bilimleri Ve Tasarım Dergisi, 5, 69-79. https://doi.org/10.21923/jesd.19802