BibTex RIS Kaynak Göster

TÜRKİYE’DE SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN KADINLARA YÖNELİK ERGONOMİK UYGULAMALARIN VE BEKLENTİLERİNİN ANKET UYGULAMASI İLE İRDELENMESİ

Yıl 2017, Cilt: 5 , 227 - 233, 30.03.2017
https://doi.org/10.21923/jesd.29735

Öz

TUİK 2013 verilerine göre kadının iş hayatındaki oranı, toplam işgücüne oranla oldukça düşük kaldığı gözlemlenmiştir. Çalışma ile birlikte kadınların çalışma hayatındaki yeri, ergonomik açıdan mevcut durumları ve beklentileri sağlık çalışanları örneği ile irdelenerek ele alınmıştır.
Bu çalışmada, kadın çalışanların çalışma ortamlarından memnun olup olmadıkları, beklentilerinin saptanması ve en çok hangi konuda rahatsızlık duydukları özel hastane-devlet hastanesi kriteri göz önünde bulundurularak değerlendirilmiştir. Araştırma; seçilmiş özel bir hastane, bir devlet hastanesi ve sağlık ocağında farklı iş gruplarından oluşan 130 kişiye anket uygulayarak ve bu anketlerin cevaplarına analiz uygulaması yapılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışanların ankete verdikleri yanıtlar SPSS analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Anket üç kısım ve bu üç kısımdaki toplam 49 sorudan oluşturulmuştur. Birinci kısımda; kadın işgücünün demografik özelliklerini tanımlama, ikinci kısımda; çalışma koşulları, mevcut işyerinde ergonomik faktörlerin olup olmadığının saptanması ve üçüncü kısımda; ergonomik açıdan beklentileri saptamaya yönelik sorular yer almaktadır. Çalışanların kurum farkı olmaksızın en büyük rahatsızlık duydukları husus 4,4923 ortalama ile işyerinde baskı ortamının varlığıdır. Bunun haricinde 4,6115 ortalama ile çalışanlar yeterli donanıma sahip olduklarını düşünmektedir.

SURVEY ANALYSIS OF WOMEN ORIENTED ERGONOMIC APPLICATIONS AND EXPECTATIONS OF WOMEN IN HEALTH SECTOR IN TURKEY

Yıl 2017, Cilt: 5 , 227 - 233, 30.03.2017
https://doi.org/10.21923/jesd.29735

Öz

According to the 2013 TUIK data, women labor rate is relatively low from total labor rate. In this study, the place of women in business life, their ergonomic situations and expectations in work life are scrutinized.
The main objective of this study is to determine whether women employees are satisfied from their workplace environment and what expectations are expected in their workplace. Besides, which topics are mostly disturbed for them will be determined in the view of private and public hospital. A survey is applied to 130 different types of chosen work group employees at one private hospital, one public hospital and community clinic. The response of survey is analyzed with SPSS program. The survey consists of 3 parts and 49 questions. The first part contains questions about demographic features of women, the second part contains questions of working conditions and ergonomic conditions of work environment, and the third part includes questions about ergonomic expectations of their work life. The people answering the survey are mostly midwife, nurses and technical personals. Workers are mostly annoyed to suffer oppression in a work place with 4,4923 average. Except for this point, generally they are grateful of their working conditions.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm SI: ERGONOMI2016
Yazarlar

Emine Bozoklar

Hülya Demiralp Bu kişi benim

Fikri Ege

Yayımlanma Tarihi 30 Mart 2017
Gönderilme Tarihi 20 Ekim 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 5

Kaynak Göster

APA Bozoklar, E., Demiralp, H., & Ege, F. (2017). TÜRKİYE’DE SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN KADINLARA YÖNELİK ERGONOMİK UYGULAMALARIN VE BEKLENTİLERİNİN ANKET UYGULAMASI İLE İRDELENMESİ. Mühendislik Bilimleri Ve Tasarım Dergisi, 5, 227-233. https://doi.org/10.21923/jesd.29735