BibTex RIS Kaynak Göster

TARIM SEKTÖRÜNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜNÜN GELİŞTİRİLMESİNDE MEDYANIN ETKİSİ

Yıl 2017, Cilt: 5 , 257 - 261, 30.03.2017
https://doi.org/10.21923/jesd.37308

Öz

Tarım sektörü, ülkemiz genel istihdamının %20 sini oluşturmaktadır. Hizmet sektöründen sonra en büyük sektör olan tarım, aile işletmeciliği ve kayıt dışı çalışma ile 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanununda belirtilen kendi nam ve hesabına çalışan sınıfına girdiğinden yasa kapsamı dışında kalmaktadır. Dünya üzerinde en çok çocuk çalışana da sahip olan tarım sektöründe yaşamsal faaliyet alanları ile çalışma alanlarını iç içe geçmiştir. Bu durum özellikle sektör çalışanlarının güvenlik kültürünün geliştirilmesinin önemini artırmaktadır. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre yaklaşık olarak 1,3 milyar tarım çalışanından her yıl 170 bini ölmekte, büyük bir kısmı da ağır yaralanmalı kazalar geçirmekte ve meslek hastalıklarına yakalanmaktadır. Özellikle tarımsal üretimde hızla gelişen mekanizasyonla birlikte gerçekleşen kazalarda en büyük pay mekanizasyon araçlarına aittir. Bu açıdan çalışanın tehlikeli davranışta bulunması ve tehlikeli durumlara düşmemesi için sürekli olarak eğitilmesi gerekmektedir. Eğitim ihtiyacının karşılanması; sektörün çoğunluğu aile işletmesi olan yapısı ve kayıt dışı çalışma koşulları gibi nedenlerden dolayı büyük önem kazanmıştır. Günümüz medya aygıtlarının etkili kullanımı bu konuda giderek daha fazla önem kazanmıştır. Özellikle sosyal medya araçları öne çıkmaktadır.

IN THE AGRICULTURAL SECTOR, THE IMPACT OF MEDIA ON THE DEVELOPMENT OF OCCUPATIONAL HEALTH AND SAFETY CULTURES

Yıl 2017, Cilt: 5 , 257 - 261, 30.03.2017
https://doi.org/10.21923/jesd.37308

Öz

The overall employment of our country, the agricultural sector makes up 20%. The service sector is the largest sector after agriculture, which works with informal family enterprise, and 6331 as specified in the occupational safety and health law falls into the working class that remains outside the scope of the law. Child workers in the agricultural sector, that has the world's most vital fields of study areas of activities are intertwined. This is particularly the importance of developing a safety culture and increasing of employees in the sectors. According to The International Labour Organization (ILO), each year 170 000, approximately 1.3 billion agricultural workers dying due to accidents and occupational diseases with severe injuries and a large number are caught. Accidents that occur in agricultural production especially in conjunction with the rapidly growing mechanization belongs mechanization. In this respect of the employee must be trained continuously to avoid dangerous conditions and avoid dangerous movements. The fulfillment of training needs; the majority of informal sector has gained importance due to the working conditions and family structure. And for this, effective use of today's media devices has gained more and more importance.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm SI: ERGONOMI2016
Yazarlar

Seçkin Akyıldız Bu kişi benim

Bülent Çakmak

Fazilet N. Alayunt

N. Anıl Karakitapoğlu

Yayımlanma Tarihi 30 Mart 2017
Gönderilme Tarihi 22 Ekim 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 5

Kaynak Göster

APA Akyıldız, S., Çakmak, B., Alayunt, F. N., Karakitapoğlu, N. A. (2017). TARIM SEKTÖRÜNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜNÜN GELİŞTİRİLMESİNDE MEDYANIN ETKİSİ. Mühendislik Bilimleri Ve Tasarım Dergisi, 5, 257-261. https://doi.org/10.21923/jesd.37308