BibTex RIS Kaynak Göster

ÜÇ BOYUTLU HAREKET ANALIZINDE SAYISAL FOTOGRAMETRIK YÖNTEMLERIN GERÇEK ZAMANLI OLARAK KULLANILMASI

Yıl 2016, Cilt: 4 Sayı: 3, 195 - 202, 23.12.2016
https://doi.org/10.21923/jesd.94731

Öz

Fotogrametrik ölçmeler tüm dünya üzerinde çok farklı bilim araştırmalarında kullanılmakta, hassas ve etkili çözümler sunmaktadır. Bu ölçümlerin de kullanımı kolay, kalitesi yüksek ve kısa zamanda olması istenmektedir. Fotogrametrik teknikler fotoğraftan veya kamera ile çekilen dijital resimlerdeki objelerin direk ölçümü (metrik yorumlanması) esasına dayanır. Kamera kalibrasyonu ile kamera parametreleri matematiksel olarak belirlenir. Görüntü koordinatları ve nesne uzay koordinatları (X, Y, Z) arasında analitik bir ilişki modellenir ve dönüşüm (transformasyon) yapılır.
Sporda hareket analizinin doğal ortamda video kameralara kaydedilerek fotogrametrik yöntemlerle değerlendirilmesi günümüzde farklı uygulamalarda başarılı olarak gerçekleştirilmiştir. Ancak literatür incelendiğinde sporcu hareketinin analizi büroda gerçekleştirilen değerlendirme adımlarından sonra ortaya çıkarılmaktadır.
Sporcunun hareketini tamamlamasının ardından hareketin üç boyutlu ve gerçek zamanlı olarak gösterilebilmesi konusu günümüzde gittikçe önem kazanmaktadır. Bu çalışmada sporcu hareketlerinin fotogrametrik yöntemlerle gerçek zamanlı olarak belirlenmesi için bir tasarım yapılacaktır.

USE OF DIGITAL PHOTOGRAMMETRY FOR REAL TIME 3D MOTION ANALYSIS

Yıl 2016, Cilt: 4 Sayı: 3, 195 - 202, 23.12.2016
https://doi.org/10.21923/jesd.94731

Öz

Photogrammetric measurements are used all over the world for very different scientific researchs also offer precise and effective solutions. These measurements should be easy to use, high quality and provided as soon as possible. Photogrammetry is based on direct measurement of the objects from images (metric interpretation) which is captured with camera or photographs. Camera parameters are determined with camera calibration procedures as mathematically. An analytical relationship modeled between image coordinates and object space coordinates (X, Y, Z) and transformations completed.
Conducting the motion analysis in the sports by recording the motions with video cameras in the natural environment and evaluating them through photogrammetric methods has been carried out successfully through different applications today. However, when we examine the literature, the analysis of the athletic motions is revealed following the evaluation phases conducted at the office.
Displaying motion of athletes in three dimensions and in real time as soon as the motion finished increasingly gaining importance. In this study, a design will be made to determine motion of athletes in real time with photogrammetric methods.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makalesi \ Research Makaleler
Yazarlar

Mustafa Canıberk Bu kişi benim

Faik Ahmet Sesli

Cem Çetin

Yayımlanma Tarihi 23 Aralık 2016
Gönderilme Tarihi 18 Ekim 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 4 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Canıberk, M., Sesli, F. A., & Çetin, C. (2016). ÜÇ BOYUTLU HAREKET ANALIZINDE SAYISAL FOTOGRAMETRIK YÖNTEMLERIN GERÇEK ZAMANLI OLARAK KULLANILMASI. Mühendislik Bilimleri Ve Tasarım Dergisi, 4(3), 195-202. https://doi.org/10.21923/jesd.94731