In this study, the
|
Moisture diffusivity moisture ratio grape pomace drying kinetics thin layer
Bu
çalışmada siyah Dimrit cinsi üzümün üzüm suyuna işlendikten sonra arta kalan
üzüm posasının farklı sıcaklık ve farklı hava akım hızlarında kurutma kinetiği
araştırılmıştır. Kurutma işlemi, 40, 50, 60 ve 70 ⁰C
sıcaklıklarda; 1.0,1.4 ve 1.8 m/s hava akım hızlarında, ortalama kalınlığı 0.75
cm olan, aynı
ağırlıktaki üzüm posası örneklerinin tepsili kurutucuya yerleştirilmesiyle
yapılmıştır. Üzüm posasının kinetik
davranışı ince tabaka kurutma şeklinde değerlendirilmiş ve bu davranışın
Newton, Page, Modifiye Page, Henderson ve Pabis, Logaritmik, Çift terimli,
Üstelçift, Difüzyon, Modifiye Henderson ve Pabis, Verma ve Midilli olmak üzere
onbir farklı modele uyumluluğu incelenmiştir. Bu modellerin uyumluluk derecesi,
her deneme için gözlenen ve tahmin edilen nem oranlarının hesaplanmasından
sonra regresyon katsayıları, ortalama hata kareler toplamı ve kikare
katsayıları karşılaştırılarak saptanmış ve istatistiksel analizler sonucunda Midilli,
Çift terimli, Modifiye Henderson ve Pabis, ve Verma modellerinin üzüm posasının
kinetik davranışına uyduğu gözlemlenmiştir. İncelenen kurutma sıcaklığı
aralığında etkin difüzyon katsayısı (Deff) 2.85x10-10 ve
1.67x10-9 m2/s aralığında değişmekte olup, Difüzyon
katsayısının 1.0 m/s hava akış hızı için kurutma sıcaklığı ile ilişkisi Arrhenius teorisi ile doğrulanmıştır. Üzüm posasının
aktifleşme enerjisi 26,26 kJ olarak hesaplanmıştır.
Siyah üzüm posası nem oranı etkin difüzyon katsayısı kurutma kinetiği ince tabaka
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik, Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri \ Research Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Haziran 2018 |
Gönderilme Tarihi | 21 Şubat 2018 |
Kabul Tarihi | 29 Mayıs 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 6 Sayı: 2 |