Eğirdir Lake which is one of
the sources of the drinking water of Isparta (Turkey) is the second largest
fresh water lake of Turkey. The most important surface waters in the study area
are Pupa, Hoyran, Yalvaç and Çay Streams. Pollutants from point and nonpoint
sources are transported into the lake via these four main streams. In this
study, stream water quality, seasonal variations and its suitability for
drinking usage were evaluated. Parameters which are controlled to chemical
variations of stream water, were analyzed with R-mode factor and correlation
analysis. According to R-mode factor analysis, EC, NO3, NO2,
NH3, BOD, COD in dry season and K, HCO3, Cl, NH3,
NH4, orthophosphate, total phosphorus, BOD, COD in wet season are
the most important parameters. In addition, Water Quality Index (WQI) was
applied to suitability for drinking purpose and evaluation of stream water
quality. According to the WQI in dry season, 46.66% of stream water samples exhibited ‘‘good
water’’, 20% exhibited ‘‘poor
water’’, and 33.33% exhibited “very poor
water”. In wet season 46.66% of stream water samples exhibited ‘‘excellent water’’, 13.33% exhibited ‘‘good
water’’, 26.66% indicated ‘‘poor water’’ and 13.33% showed “very poor water”.
WQI (Water Quality Index) Stream water Eğirdir Lake Basin Hydrochemistry
Eğirdir
Gölü Türkiye'nin ikinci büyük tatlı su gölüdür ve Isparta'nın içme suyu
ihtiyacının bir kısmı bu gölden sağlanmaktadır. Havza içerisinde akan en önemli
yüzey suları Pupa, Hoyran, Yalvaç ve Çay dereleridir. Noktasal ve noktasal
olmayan kaynaklardan gelen kirleticiler bu dört ana akış yoluyla göle taşınır.
Bu çalışmada, dere sularının kalitesi, mevsimsel değişimleri ve içme
kullanımına uygunluğu değerlendirilmiştir. Dere sularının kimyasal
varyasyonlarına göre kontrol edilen parametreler R-mod faktörü ve korelasyon
analizi ile analiz edilmiştir. R-mod faktörü analizine göre, kurak dönemde EC,
NO3, NO2, NH3, BOİ ve KOİ kurak dönemde; K,
HCO3, Cl, NH3, NH4, ortofosfat, toplam fosfor,
BOİ ve KOİ ise yağışlı dönemde en önemli parametrelerdir. Ayrıca, akarsu su
kalitesinin araştırılması ve içme amaçlı kullanıma uygunluğa için Su Kalitesi
İndeksi (WQI) uygulanmıştır. Kurak dönem WQI indeksine göre, dere suyu
örneklerinin 46.66%'sı "iyi su", 20%'si "zayıf su", 33.33%'ü
"çok zayıf su" özelliği göstermektedir. Yağışlı dönemde örneklerin 46.66%'sı
"mükemmel su", 13.33%'ü "iyi su", 26.66%'sı "zayıf su"
ve 13.33%'ü "çok zayıf su" özelliği göstermektedir.
WQI (Su Kalite İndeksi) Eğirdir Gölü Havzası Dere suyu Hidrokimya
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Yer Bilimleri ve Jeoloji Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri \ Research Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Haziran 2019 |
Gönderilme Tarihi | 18 Ekim 2018 |
Kabul Tarihi | 20 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 2 |