This study examines the direct water consumption in the tourism facilities of Antalya, which holds a crucial position in Turkey's tourism sector. Direct water consumption is determined by activities in areas such as laundry, kitchen, rooms, common areas, and irrigation water. The main objective of this work is to identify variations in direct water consumption based on the type of facility. For this purpose, water consumption calculations per overnight stay were performed based on data collected from a total of 20 accommodation facilities located in different districts in Antalya, including two 5-star resorts, eight 5-star hotels, eight 4-star hotels, one independent apartment hotel, and one regular apartment hotel. To assess direct water consumption, flow measurements were conducted over three days with a 15-minute interval using a portable ultrasonic flowmeter in a 5-star accommodation facility. The direct consumption of water was measured based on sections within the facility and the distribution of direct water consumption by sections was also evaluated. We concluded that direct water consumption varies between 103 – 1209 L per overnight stay in different type of facilities.
Sustainable Water Management Tourism Direct Water Consumption Antalya
Bu çalışmada Türkiye’nin turizm sektöründe çok önemli yere sahip olan Antalya’da sektörün doğrudan su tüketimi, belirlenen turizm tesislerinde incelenmiştir. Doğrudan su tüketimine çamaşırhane, mutfak, odalar, genel mekanlar ve sulama suyu vb. alanlardaki faaliyetler neden olmaktadır. Bu çalışmada, tesis tipine bağlı olarak doğrudan su tüketimi farklılıkları tespit edilmiştir. Bu kapsamda Antalya’da farklı ilçelerde bulunan, 2 tane 5 yıldızlı tatil köyü, 8 tane 5 yıldızlı otel, 8 tane 4 yıldızlı otel, 1 tane müstakil apart otel ve 1 tane apart otel olmak üzere toplam 20 tane konaklama tesisinde aylara göre doğrudan su tüketimi verileri temin edilerek, geceleme başına su tüketimi hesaplamaları yapılmıştır. Doğrudan su tüketiminin değerlendirilmesi amacıyla, 5 yıldızlı bir konaklama tesisinde, portatif ultrasonik debimetre ile 3 gün boyunca 15 dakika arayla debi ölçümü gerçekleştirilmiştir. Tesis doğrudan tüketimi bölümlere göre ölçülmekte olup, birimlere göre dağılımı ayrıca değerlendirilmiştir. Doğrudan su tüketiminin farklı tip tesislerde 103–1209 L/geceleme arasında değişiklik gösterdiği tespit edilmiştir.
Sürdürülebilir Su Yönetimi Turizm Doğrudan Su Tüketimi Antalya
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Çevresel Olarak Sürdürülebilir Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makalesi \ Research Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Mart 2024 |
Gönderilme Tarihi | 17 Şubat 2024 |
Kabul Tarihi | 5 Mart 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 12 Sayı: 1 |