Mitokondriyal nörogastrointestinal ensefalomiyopati sendromu nedeni ile yapılan hematopoietik kök hücre transplantasyonunda fizyoterapi ve rehabilitasyonun etkileri: olgu sunumu

Cilt: 2 Sayı: 1 23 Temmuz 2016
  • Vesile Yıldız Kabak
  • Tülin Düger
  • Duygu Uçkan Çetinkaya
PDF İndir
TR EN

Mitokondriyal nörogastrointestinal ensefalomiyopati sendromu nedeni ile yapılan hematopoietik kök hücre transplantasyonunda fizyoterapi ve rehabilitasyonun etkileri: olgu sunumu

Öz

(MNGIE), nadir görülen otozomal resesif geçişli, pek çok sistemi etkileyen bir hastalıktır. Ciddi kas kuvvet kaybı, gastrointestinal dismotilite, lökoensefalopati, periferal nöropati ve oftalmopleji ile karakterizedir. Trombosit transfüzyonu, hemodiyaliz, peritoneal diyaliz ve hematopoietik kök hücre transplantasyonu kullanılan tedavi yöntemlerindendir. Çalışmamızın amacı, hematopoietik kök hücre transplantasyonu uygulanan 14 yaşındaki hastada fizyoterapi ve rehabilitasyon programının etkinliğini araştırmaktır. Hastanın başlangıç kas kuvveti, eklem hareket açıklığı, duyu, fonksiyonel performansı değerlendirmelerine göre bireysel bir fizyoterapi ve rehabilitasyon programı oluşturuldu. Çalışmamız sonucunda hastanın fonksiyonel performansının geliştiği, duyu, kas kuvveti, günlük yaşam aktiviteleri ve eklem hareket açıklığının ise korunduğu bulunmuştur

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Garone C, Tadesse S, Hirano M. Clinical and genetic spectrum of mitochondrial neurogastrointestinal encephalomyopathy. Brain. 2011;134(Pt.11):3326-3332.
  2. Hirano M, Silvestri G, Blake DM, et al. Mitochondrial neurogastrointestinal encephalomyopathy (MNGIE): clinical, biochemical and genetic features of an autosomal recessive mitochondrial disorder. Neurology. 1994;44:721-727.
  3. Lara MC, Weiss B, Illa I, et al. Infusion of platelets transiently reduces nucleoside overload in MNGIE. Neurology. 2006; 67:1461-1463.
  4. la Marca G, Malvagia S, Casetta B, et al. Preand post-dialysis quantitative dosage of thymidine in urine and plasma of a MNGIE patient by using HPLC-ESIMS/MS. J Mass Spectrom. 2006;41:586-592.
  5. Hirano M, Mart R, Casali C, et al. Allogeneic stem cell transplantation corrects biochemical derangements in MNGIE. Neurology. 2006;67:1458-1460.
  6. Persoon S, Kersten M, Weiden K, et al. Effects of exercise in patients treated with stem cell transplantation for a hematologic malignancy: a systematic review and meta-analysis. Cancer Treat Rev. 2013;39:682-690.
  7. San Juan AF, Chamorro Vina C, Fernandez del Valle M, et al. Benefits of intrahospital exercise training after pediatric bone marrow transplantation. Int J Sports Med. 2008;29:439-446.
  8. Chamorro Vina C, Ruiz JR, Santana Sosa E, et al. Exercise during hematopoietic stem cell transplant hospitalization in children. Med Sci Sports Exerc. 2010;42:1045-1053.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Vesile Yıldız Kabak Bu kişi benim

Tülin Düger Bu kişi benim

Duygu Uçkan Çetinkaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

23 Temmuz 2016

Gönderilme Tarihi

23 Temmuz 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Yıldız Kabak, V., Düger, T., & Uçkan Çetinkaya, D. (2016). Mitokondriyal nörogastrointestinal ensefalomiyopati sendromu nedeni ile yapılan hematopoietik kök hücre transplantasyonunda fizyoterapi ve rehabilitasyonun etkileri: olgu sunumu. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation, 2(1), 33-38. https://izlik.org/JA72LB66ZA
AMA
1.Yıldız Kabak V, Düger T, Uçkan Çetinkaya D. Mitokondriyal nörogastrointestinal ensefalomiyopati sendromu nedeni ile yapılan hematopoietik kök hücre transplantasyonunda fizyoterapi ve rehabilitasyonun etkileri: olgu sunumu. JETR. 2016;2(1):33-38. https://izlik.org/JA72LB66ZA
Chicago
Yıldız Kabak, Vesile, Tülin Düger, ve Duygu Uçkan Çetinkaya. 2016. “Mitokondriyal nörogastrointestinal ensefalomiyopati sendromu nedeni ile yapılan hematopoietik kök hücre transplantasyonunda fizyoterapi ve rehabilitasyonun etkileri: olgu sunumu”. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation 2 (1): 33-38. https://izlik.org/JA72LB66ZA.
EndNote
Yıldız Kabak V, Düger T, Uçkan Çetinkaya D (01 Temmuz 2016) Mitokondriyal nörogastrointestinal ensefalomiyopati sendromu nedeni ile yapılan hematopoietik kök hücre transplantasyonunda fizyoterapi ve rehabilitasyonun etkileri: olgu sunumu. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation 2 1 33–38.
IEEE
[1]V. Yıldız Kabak, T. Düger, ve D. Uçkan Çetinkaya, “Mitokondriyal nörogastrointestinal ensefalomiyopati sendromu nedeni ile yapılan hematopoietik kök hücre transplantasyonunda fizyoterapi ve rehabilitasyonun etkileri: olgu sunumu”, JETR, c. 2, sy 1, ss. 33–38, Tem. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72LB66ZA
ISNAD
Yıldız Kabak, Vesile - Düger, Tülin - Uçkan Çetinkaya, Duygu. “Mitokondriyal nörogastrointestinal ensefalomiyopati sendromu nedeni ile yapılan hematopoietik kök hücre transplantasyonunda fizyoterapi ve rehabilitasyonun etkileri: olgu sunumu”. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation 2/1 (01 Temmuz 2016): 33-38. https://izlik.org/JA72LB66ZA.
JAMA
1.Yıldız Kabak V, Düger T, Uçkan Çetinkaya D. Mitokondriyal nörogastrointestinal ensefalomiyopati sendromu nedeni ile yapılan hematopoietik kök hücre transplantasyonunda fizyoterapi ve rehabilitasyonun etkileri: olgu sunumu. JETR. 2016;2:33–38.
MLA
Yıldız Kabak, Vesile, vd. “Mitokondriyal nörogastrointestinal ensefalomiyopati sendromu nedeni ile yapılan hematopoietik kök hücre transplantasyonunda fizyoterapi ve rehabilitasyonun etkileri: olgu sunumu”. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation, c. 2, sy 1, Temmuz 2016, ss. 33-38, https://izlik.org/JA72LB66ZA.
Vancouver
1.Vesile Yıldız Kabak, Tülin Düger, Duygu Uçkan Çetinkaya. Mitokondriyal nörogastrointestinal ensefalomiyopati sendromu nedeni ile yapılan hematopoietik kök hücre transplantasyonunda fizyoterapi ve rehabilitasyonun etkileri: olgu sunumu. JETR [Internet]. 01 Temmuz 2016;2(1):33-8. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72LB66ZA