Edinburgh El Tercihi Anketi Türkçe güvenirliğinin araştırılması
Öz
Amaç: Türkçe dilinde bir el tercih anketinin olmaması ve fizyoterapi uygulamalarında bu anketin kullanımına olan ihtiyaçtan yola çıkarak, amacımız Edinburgh El Tercihi Anketinin Türkçe güvenirliğini araştırmak idi.
Yöntem: Çalışmaya yaş ortalamaları 23,92±2,26 yıl olan 126 erkek, 185 kadın olmak üzere toplamda 311 kişi katıldı. Anket, on farklı aktiviteyi (yazı yazma, diş fırçalama, makas kullanma gibi) içeren alt başlıklardan oluşmaktadır. Anket sonucu elde edilen puana göre ambidextrous (her iki elini aktif kullananlar), sağ el tercihli veya sol el tercihli olarak kaydedildi.
Bulgular: Anket sonuçları incelendiğinde 143 (%46) kişinin sağ, 63 (%20,3) kişinin sol, 105 (%33,8) kişinin ise ambidextrous olduğu bulundu. Katılımcıların günlük yaşamdaki pek çok aktivitede her iki ellerini de kullandıkları, her iki elden sonra en fazla sağ eli tercih ettikleri görüldü. Sadece fırlatma aktivitesinde sol elin tercih edildiği tespit edildi. Anketin alt başlıklarının güvenilirlikleri incelendiğinde, sadece diş fırçalama alt başlığı güvenirlik seviyesi iyi (K=0,783) olarak bulunurken, bu alt başlık dışındakilerde güvenirlik derecesi mükemmel olarak bulundu.
Sonuç: Dominant yani tercih edilen elin belirlenmesinde kullanılacak Türkçe geçerliği ve güvenirliği olan bir anketin olmaması dominant el belirlenmesinde yanılmalara neden olmaktadır. Bu çalışmanın sonucunda Edinburgh El Tercih Anketi’nin Türkçe güvenirliği mükemmel olarak bulundu.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1. Corey DM, Hurley MM, Foundas AL. Right and left handedness defined: a multivariate approach using hand preference and hand performance measures. Neuropsychiatry Neuropsychol Behav Neurol. 2001;14:144-152.
- 2. Tan U. The distribution of hand preference in normal men and women. The International journal of neuroscience. 1988;41:35-55.
- 3. Haberling IS, Corballis PM, Corballis MC. Language, gesture, and handedness: Evidence for independent lateralized networks. Cortex; a journal devoted to the study of the nervous system and behavior. 2016;82:72-85.
- 4. Ocklenburg S, Garland A, Strockens F, Uber Reinert A. Investigating the neural architecture of handedness. Front Psychol. 2015;6:148.
- 5. Edlin JM, Leppanen ML, Fain RJ, Hacklander RP, Hanaver-Torrez SD, Lyle KB. On the use (and misuse?) of the Edinburgh Handedness Inventory. Brain Cogn. 2015;94:44-51.
- 6. Yang N, Waddington G, Adams R, Han J. Translation, cultural adaption, and test-retest reliability of Chinese versions of the Edinburgh Handedness Inventory and Waterloo Footedness Questionnaire. Laterality. 2018;23:255-273.
- 7. Medland SE, Duffy DL, Wright MJ, Geffen GM, Hay DA, Levy F, et al. Genetic influences on handedness: data from 25,732 Australian and Dutch twin families. Neuropsychologia. 2009;47:330-337.
- 8. Christman SD, Prichard EC, Corser R. Factor analysis of the Edinburgh Handedness Inventory: Inconsistent handedness yields a two-factor solution. Brain and cognition. 2015;98:82-86.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Songul Atasavun Uysal
*
Türkiye
Yasin Ekinci
Bu kişi benim
0000-0001-6258-9234
Türkiye
Fatma Çoban
Bu kişi benim
0000-0003-3107-0549
Türkiye
Yavuz Yakut
Bu kişi benim
0000-0001-9363-0869
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
23 Ağustos 2019
Gönderilme Tarihi
26 Ekim 2018
Kabul Tarihi
26 Mart 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 2