Açık alan spor aletlerini kullanan bireylerin egzersiz bilinç ve alışkanlıklarının incelenmesi
Öz
Amaç: Bu çalışma, son zamanlarda yaygınlaşan açık alan spor aletlerini kullanan bireylerin egzersiz bilinçlerini ve alışkanlıklarını değerlendirmek amacıyla planlandı.
Yöntem: Çalışma, Hatay ilinde bulunan 8 adet açık alan egzersiz parkı ve bu parklardan yararlanan 100 birey (53 kadın ve 47 erkek) üzerinde yapıldı. Literatür taranarak oluşturulan, katılımcıların egzersiz alışkanlığını ve bilincini değerlendiren anket ile, katılımcılar birebir görüşme yöntemiyle sorgulandı.
Bulgular: Bireylerin % 91’inin uygun kıyafetle, % 78’inin ise uygun ayakkabı ile spor yaptığı belirlendi. Bireylerin % 79‘u egzersiz sonrasında sağlık problemi yaşarken, bunların % 54’ünün kas ağrısından şikayet ettikleri belirlendi. Araştırmaya katılan bireylerin egzersiz yapma amaçları sorgulandığında bireylerin % 18’i doğru egzersiz konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını belirtti, % 37’si düzgün bir duruşa sahip olmak için ve %26’sı da zayıflamak amacıyla egzersiz yaptıklarını belirtti.
Sonuç: Açık alan spor aletleri, toplumumuza egzersiz alışkanlığını kazandırmakta yardımcı olan yöntemlerden biridir. Ancak, yanlış uygulanan egzersizden kaynaklı sağlık problemleri meydana gelebilmektedir. Bu durumun, spor aletleriyle ilgili bilgi düzeyi yetersizliğinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Çalışmamızda fizyoterapistlerin, sağlıklı bireylerin egzersiz hakkında bilinçlendirilmeleri için halk sağlığı alanında koruyucu ve bilinçlendirici rol almaları gerektiği kanısına varıldı.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1. Muthuri SK, Wachira LJ, Leblanc AG, et al. Temporal trends and correlates of physical activity, sedentary behaviour, and physical fitness among school-aged children in Sub- Saharan Africa: a systematic review. Int J Environ Res Public Health. 2014;11:3327-3359.
- 2. Chaouloff F. Effects of acute physical exercise on central serotonergic systems. Med Sci Sports Exerc. 1997;29:58-62
- 3. Fereshtehnejad SM, Lökk J. Active aging for individuals with Parkinson's disease: definitions, literature review, and models. Parkinsons Dis. 2014;2014:739718.
- 4. Prinsloo GE, Rauch HG, Derman WE. A brief review and clinical application of heart rate variability biofeedback in sports, exercise, and rehabilitation medicine. Phys Sportsmed. 2014;42:88-99.
- 5. Bilge M, Münüroğlu S, Gündüz N. Türk bayan milli takımı oyuncularının somatotip profilleri ve yabancı ülke oyunculan ile karşılaştırılması. Spor Araştırmaları Dergisi. 2000;4:33-43.
- 6. Demir M, Filiz K. Effects of sport exercıses on human organism. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi. 2004;5:109-114.
- 7. Demir C. Milli parklarda sürdürülebilirlik kavramının turizm ve rekreasyon faaliyetleri açısından analizi: Türkiye'deki milli parklara yönelik bir uygulama. Sosyal Bilimler Dergisi. 2001;6:88-105.
- 8. Haskell WL, Lee IM, Pate RR, et al. Physical activity and public health: Updated recommendation for adults from The American College of Sports Medicine and American Heart Association. Med Sci Sports Exerc. 2007;39:1423-1434.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Esra Doğru
*
Bu kişi benim
Mehmet Harun Kızılcı
Bu kişi benim
Nilay Çömük Balcı
Bu kişi benim
Nilüfer Çetişli Korkmaz
Bu kişi benim
Mustafa Agah Tekindal
Bu kişi benim
Yayımlanma Tarihi
1 Aralık 2015
Gönderilme Tarihi
13 Temmuz 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2015 Cilt: 2 Sayı: 3