Araştırma Makalesi

Quebec Yardımcı Teknoloji Kullanıcı Memnuniyeti Değerlendirme 2.0 Anketi’nin protez ve ortez kullanan bireylerde Türkçe adaptasyonu

Cilt: 7 Sayı: 3 6 Ocak 2021
PDF İndir
EN TR

Quebec Yardımcı Teknoloji Kullanıcı Memnuniyeti Değerlendirme 2.0 Anketi’nin protez ve ortez kullanan bireylerde Türkçe adaptasyonu

Öz

Amaç: Quebec Yardımcı Teknoloji Kullanıcı Memnuniyeti Değerlendirme (Q-YTKMD) anketi, çok çeşitli teknolojik yardımcı cihaz kullanan bireylerin memnuniyetlerinin değerlendirilmesinde yaygın olarak kullanılan, standardize bir ankettir. Bu çalışmanın amacı Türk popülasyonunda protez ve ortez kullanan bireylerde Q-YTKMD anketinin geçerlik ve güvenirlik özelliklerini araştırmak idi.
Yöntem: Çalışmaya çeşitli alt ekstremite ortezi, gövde ortezi ve alt ekstremite veya üst ekstremite protezi kullanan 151 birey dahil edildi. Q-YTKMD anketinin Türkçe çevirisi yapılarak, bireylere 7 gün ara ile 2 kez uygulandı. Anketin güvenirliği test-tekrar test yöntemi (sınıf içi korelasyon katsayısı-ICC) ile değerlendirilirken, iç tutarlılık Cronbach alpha ile analiz edildi. Anketin geçerliği, cihaz ve servis memnuniyetini sorgulayan vizüel analog skalası ile ilişkisine (Pearson korelasyon katsayısı) bakılarak değerlendirildi.
Bulgular: Q-YTKMD-TR anketinin test - tekrar test güvenilirliği mükemmel bulundu (ICC= 0,96, %95 güven aralığı: 0,944-0,976). Anketin iç tutarlık değeri çok iyi olarak tespit edildi. Cronbach alpha katsayısı, anketin toplam skoru için 0,851, yardımcı cihaz memnuniyeti alt başlığı için 0,801 ve hizmet memnuniyeti alt başlığı için 0,835 idi. Q-YTKMD-TR anketi toplam skorunun, vizüel analog skalası gösterdiği yüksek korelasyonlar, anketin çok iyi derecede geçerliliği olduğunu ifade etmekteydi.
Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına göre Q-YTKMD-TR anketi, protez ve ortez kullanıcılarında, bireylerin yardımcı cihaz memnuniyetini değerlendirmede geçerli ve güvenilir bir yöntem olması ile Türk popülasyonunda uygulanabileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Finch E, Brooks D, Stratford P, et al. Physical Rehabilitation Outcome Measures. 2nd ed. Hamilton, Ontario/Canada: Lippicott Williams & Wilkins; 2002.
  2. 2. Simon S, Patrick A. Understanding and assessing consumer satisfaction in rehabilitation. J Rehabil Outcomes Meas. 1997;1:1-14.
  3. 3. Therriault PY, Lord MM, Desaulnier A, et al. Use of assistive technologies in daily life: A portrait of current knowledge. Edorium J Disabil Rehabil. 2018;4:1-10.
  4. 4. Peaco A, Halsne E, Hafner BJ. Assessing satisfaction with orthotic devices and services: a systematic literature review. J Prosthet Orthot. 2011;23:95-105.
  5. 5. Goldstein MS, Elliott SD, Guccione AA. The development of an instrument to measure satisfaction with physical therapy. Phys Ther. 2000;80:853-863.
  6. 6. Geertzen J, Gankema H, Groothoff J, et al. Consumer satisfaction in prosthetics and orthotics facilities. Prosthet Orthot Int. 2002;26:64-71.
  7. 7. Fuhrer MJ, Jutai JW, Scherer MJ, et al. A framework for the conceptual modelling of assistive technology device outcomes. Disabil Rehabil. 2003;25:1243-1251.
  8. 8. Demers L, Weiss-Lambrou R, Ska B. Development of the Quebec user evaluation of satisfaction with assistive technology (QUEST). Assist Technol. 1996;8:3-13.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sağlık Kurumları Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

6 Ocak 2021

Gönderilme Tarihi

19 Mart 2020

Kabul Tarihi

8 Haziran 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Yakut, Y., Yurt, Y., Yagcı, G., & Sımsek, E. (2021). Quebec Yardımcı Teknoloji Kullanıcı Memnuniyeti Değerlendirme 2.0 Anketi’nin protez ve ortez kullanan bireylerde Türkçe adaptasyonu. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation, 7(3), 284-295. https://izlik.org/JA88SS57RU
AMA
1.Yakut Y, Yurt Y, Yagcı G, Sımsek E. Quebec Yardımcı Teknoloji Kullanıcı Memnuniyeti Değerlendirme 2.0 Anketi’nin protez ve ortez kullanan bireylerde Türkçe adaptasyonu. JETR. 2021;7(3):284-295. https://izlik.org/JA88SS57RU
Chicago
Yakut, Yavuz, Yasin Yurt, Gözde Yagcı, ve Engin Sımsek. 2021. “Quebec Yardımcı Teknoloji Kullanıcı Memnuniyeti Değerlendirme 2.0 Anketi’nin protez ve ortez kullanan bireylerde Türkçe adaptasyonu”. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation 7 (3): 284-95. https://izlik.org/JA88SS57RU.
EndNote
Yakut Y, Yurt Y, Yagcı G, Sımsek E (01 Ocak 2021) Quebec Yardımcı Teknoloji Kullanıcı Memnuniyeti Değerlendirme 2.0 Anketi’nin protez ve ortez kullanan bireylerde Türkçe adaptasyonu. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation 7 3 284–295.
IEEE
[1]Y. Yakut, Y. Yurt, G. Yagcı, ve E. Sımsek, “Quebec Yardımcı Teknoloji Kullanıcı Memnuniyeti Değerlendirme 2.0 Anketi’nin protez ve ortez kullanan bireylerde Türkçe adaptasyonu”, JETR, c. 7, sy 3, ss. 284–295, Oca. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88SS57RU
ISNAD
Yakut, Yavuz - Yurt, Yasin - Yagcı, Gözde - Sımsek, Engin. “Quebec Yardımcı Teknoloji Kullanıcı Memnuniyeti Değerlendirme 2.0 Anketi’nin protez ve ortez kullanan bireylerde Türkçe adaptasyonu”. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation 7/3 (01 Ocak 2021): 284-295. https://izlik.org/JA88SS57RU.
JAMA
1.Yakut Y, Yurt Y, Yagcı G, Sımsek E. Quebec Yardımcı Teknoloji Kullanıcı Memnuniyeti Değerlendirme 2.0 Anketi’nin protez ve ortez kullanan bireylerde Türkçe adaptasyonu. JETR. 2021;7:284–295.
MLA
Yakut, Yavuz, vd. “Quebec Yardımcı Teknoloji Kullanıcı Memnuniyeti Değerlendirme 2.0 Anketi’nin protez ve ortez kullanan bireylerde Türkçe adaptasyonu”. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation, c. 7, sy 3, Ocak 2021, ss. 284-95, https://izlik.org/JA88SS57RU.
Vancouver
1.Yavuz Yakut, Yasin Yurt, Gözde Yagcı, Engin Sımsek. Quebec Yardımcı Teknoloji Kullanıcı Memnuniyeti Değerlendirme 2.0 Anketi’nin protez ve ortez kullanan bireylerde Türkçe adaptasyonu. JETR [Internet]. 01 Ocak 2021;7(3):284-95. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88SS57RU