Araştırma Makalesi

Diz osteoartritli hastalarda plateletten zengin plazma enjeksiyonu sonrası fizyoterapinin ağrı, fiziksel fonksiyon ve fonksiyonel performans üzerine etkisinin incelenmesi: bir pilot çalışma

Cilt: 8 Sayı: 1 7 Mayıs 2021
PDF İndir
TR EN

Diz osteoartritli hastalarda plateletten zengin plazma enjeksiyonu sonrası fizyoterapinin ağrı, fiziksel fonksiyon ve fonksiyonel performans üzerine etkisinin incelenmesi: bir pilot çalışma

Öz

Amaç: Bu çalışma, diz osteoartritli (OA) hastalarda plateletten zengin plazma (PRP) enjeksiyonu sonrası fizyoterapinin ağrı, fiziksel fonksiyon ve fonksiyonel performans üzerine etkisini incelemek amacı ile planlandı.

Yöntem: Çalışmaya Kellgren-Lawrence sınıflamasına göre evre I-III arasında olan ve diz OA nedeniyle dizine PRP enjeksiyonu yapılmış olan 11 kadın hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 54,09±4,59 yıl; vücut kütle indeksi ortalaması ise 28,69±5,01 kg/m2 idi. Hastaların başlangıç ölçümleri enjeksiyondan sonra 3-5 gün içerisinde yapıldı. Katılımcıların aktivite sırasındaki ağrı şiddetleri Görsel Analog Skalası (GAS) ile, fiziksel fonksiyonları Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC) ile değerlendirildi. Fonksiyonel performansı değerlendirmek için süreli kalk yürü testi (SKY) ve basamak çıkma testi kullanıldı. Tüm değerlendirmeler tedavi öncesi ve sonrası yapıldı. Fizyoterapi programı kapsamında, her seans 45-60 dk, haftada 2 gün, 6 hafta süresince aynı fizyoterapist tarafından lateral yapıları gevşetmek ve patellar mobilizasyonu içeren manuel terapi, diz ve kalça çevresi kaslara kuvvetlendirme ve fonksiyonel egzersizler uygulandı.

Bulgular: Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalamaları 54,0±4,5 yıl; vücut kütle indeksi ortalamaları 28,69±5,01 kg/m2 idi. Fizyoterapi sonrası ağrı değerlerinde (p=0,003), WOMAC skorlarında (p=0,003), SKY testi skorlarında (p=0,003) ve basamak çıkma inme testi skorlarında (p=0,003) tedavi öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı azalma bulundu.

Sonuç: Çalışmamızın sonucunda PRP enjeksiyonu sonrası uygulanan fizyoterapi programının diz OA’li hastaların ağrı, fonksiyon ve performansını iyileştirmede etkili olduğu bulundu.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Pinals RS. Mechanisms of joint destruction, pain and disability in osteoarthritis. Drugs. 1996;52:14-20.
  2. 2. Nüesch E, Dieppe P, Reichenbach S, et al. All cause and disease specific mortality in patients with knee or hip osteoarthritis: population based cohort study. Bmj. 2011;342:d1165.
  3. 3. Fransen M, McConnell S, Harmer AR, et al. Exercise for osteoarthritis of the knee: a Cochrane systematic review. Br J Sports Med. 2015;49:1554-7.
  4. 4. Zhang W, Moskowitz R, Nuki G, et al. OARSI recommendations for the management of hip and knee osteoarthritis, Part II: OARSI evidence-based, expert consensus guidelines. Osteoarthritis Cartilage. 2008;16:137-62.
  5. 5. Bennell KL, Hunt MA, Wrigley TV, et al. Role of muscle in the genesis and management of knee osteoarthritis. Rheum Dis Clin North Am. 2008;34:731-54.
  6. 6. Kujala UM, Kettunen J, Paananen H, et al. Knee osteoarthritis in former runners, soccer players, weight lifters, and shooters. Arthritis Rheumatol. 1995;38:539-46.
  7. 7. Brandt KD, Dieppe P, Radin EL, editors. Commentary: is it useful to subset" primary" osteoarthritis? A critique based on evidence regarding the etiopathogenesis of osteoarthritis. Semin Arthritis Rheum; 2009.
  8. 8. Laudy AB, Bakker EW, Rekers M, et al. Efficacy of platelet-rich plasma injections in osteoarthritis of the knee: a systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med. 2015;49:657-72.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sağlık Kurumları Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

7 Mayıs 2021

Gönderilme Tarihi

22 Mayıs 2020

Kabul Tarihi

2 Temmuz 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Bozgeyik, S., Karaçoban, L., Korkusuz, F., & Erden, Z. (2021). Diz osteoartritli hastalarda plateletten zengin plazma enjeksiyonu sonrası fizyoterapinin ağrı, fiziksel fonksiyon ve fonksiyonel performans üzerine etkisinin incelenmesi: bir pilot çalışma. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation, 8(1), 1-9. https://izlik.org/JA89TH46XR
AMA
1.Bozgeyik S, Karaçoban L, Korkusuz F, Erden Z. Diz osteoartritli hastalarda plateletten zengin plazma enjeksiyonu sonrası fizyoterapinin ağrı, fiziksel fonksiyon ve fonksiyonel performans üzerine etkisinin incelenmesi: bir pilot çalışma. JETR. 2021;8(1):1-9. https://izlik.org/JA89TH46XR
Chicago
Bozgeyik, Sibel, Levend Karaçoban, Feza Korkusuz, ve Zafer Erden. 2021. “Diz osteoartritli hastalarda plateletten zengin plazma enjeksiyonu sonrası fizyoterapinin ağrı, fiziksel fonksiyon ve fonksiyonel performans üzerine etkisinin incelenmesi: bir pilot çalışma”. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation 8 (1): 1-9. https://izlik.org/JA89TH46XR.
EndNote
Bozgeyik S, Karaçoban L, Korkusuz F, Erden Z (01 Mayıs 2021) Diz osteoartritli hastalarda plateletten zengin plazma enjeksiyonu sonrası fizyoterapinin ağrı, fiziksel fonksiyon ve fonksiyonel performans üzerine etkisinin incelenmesi: bir pilot çalışma. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation 8 1 1–9.
IEEE
[1]S. Bozgeyik, L. Karaçoban, F. Korkusuz, ve Z. Erden, “Diz osteoartritli hastalarda plateletten zengin plazma enjeksiyonu sonrası fizyoterapinin ağrı, fiziksel fonksiyon ve fonksiyonel performans üzerine etkisinin incelenmesi: bir pilot çalışma”, JETR, c. 8, sy 1, ss. 1–9, May. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA89TH46XR
ISNAD
Bozgeyik, Sibel - Karaçoban, Levend - Korkusuz, Feza - Erden, Zafer. “Diz osteoartritli hastalarda plateletten zengin plazma enjeksiyonu sonrası fizyoterapinin ağrı, fiziksel fonksiyon ve fonksiyonel performans üzerine etkisinin incelenmesi: bir pilot çalışma”. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation 8/1 (01 Mayıs 2021): 1-9. https://izlik.org/JA89TH46XR.
JAMA
1.Bozgeyik S, Karaçoban L, Korkusuz F, Erden Z. Diz osteoartritli hastalarda plateletten zengin plazma enjeksiyonu sonrası fizyoterapinin ağrı, fiziksel fonksiyon ve fonksiyonel performans üzerine etkisinin incelenmesi: bir pilot çalışma. JETR. 2021;8:1–9.
MLA
Bozgeyik, Sibel, vd. “Diz osteoartritli hastalarda plateletten zengin plazma enjeksiyonu sonrası fizyoterapinin ağrı, fiziksel fonksiyon ve fonksiyonel performans üzerine etkisinin incelenmesi: bir pilot çalışma”. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation, c. 8, sy 1, Mayıs 2021, ss. 1-9, https://izlik.org/JA89TH46XR.
Vancouver
1.Sibel Bozgeyik, Levend Karaçoban, Feza Korkusuz, Zafer Erden. Diz osteoartritli hastalarda plateletten zengin plazma enjeksiyonu sonrası fizyoterapinin ağrı, fiziksel fonksiyon ve fonksiyonel performans üzerine etkisinin incelenmesi: bir pilot çalışma. JETR [Internet]. 01 Mayıs 2021;8(1):1-9. Erişim adresi: https://izlik.org/JA89TH46XR