Urban furniture and user satisfaction: The example of Antalya - Gulluk avenue
Abstract: From the time of the earliest settlement, right up to the present day, cities are in a state of constant change, effecting also their structural and botanical elements. This leads to the emergence of physical and emotional differences in the individuals residing in the city, which can be attributed both to the city as a whole, and in part to the furniture within it. The aim of this study is to determine the impact of the urban furniture in a city on the users from both aesthetic and functional perspectives, and the users’ expectations of these in reflecting the city’s identity. To this end, the urban furniture found in and around Gulluk Avenue in the province of Antalya has been analysed, based on the opinions of the users. An analysis of user data, garnered from the views and observations of members of the public, reveals only an average approval of the urban furniture among them. The study also revealsthat the number of waste bins, art objects and cover coats is considered to be insufficient; and more over, 58.6 percent of the users think that the existing urban furniture fails to embrace and represent the identity of the city.
Keywords: Urban furniture, aesthetic, functional, urban identity, Antalya
Kentsel donatı elemanları ve kullanıcı memnuniyeti: Antalya-Güllük caddesi örneği
Özet: Kentler kurulduğu günden günümüze kadar sürekli bir değişim içindedir. Bu değişim ile birlikte kentler içerisinde yer alan yapısal ve bitkisel unsurlarda değişmektedir. Böylece kent içerisinde yaşayan bireyler üzerinde gerek fiziksel gerekse de duygusal farklılıklar meydana gelmektedir. Bu farkı kentin bütünü oluşturabildiği gibi kentte yer alan her hangi bir donatı elemanı da oluşturabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, kentlerde yer alan kentsel donatı elemanlarının estetik ve fonksiyonel yönden kullanıcılar üzerindeki etkisini belirlemek ve kent kimliğini yansıtması açısından kullanıcıların beklentisini ortaya koymaktır. Bu kapsamda, Antalya kenti içerisindeki Güllük Caddesi üzerinde ve çevresinde yer alan kentsel donatı elemanları kullanıcı görüşleri doğrultusunda değerlendirilmiştir. Kullanıcıların görüşleri ve gözlemler ile elde edilen verilerin analizi sonucunda kullanıcıların kentsel donatı elemanlarını beğeni düzeylerinin ortalama düzeyde olduğu belirlenmiştir. Çöp kutularının, sanatsal objelerin ve üst örtü elemanlarının yeterli sayıda olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca kullanıcıların %58,6’sı mevcut kentsel donatı elemanlarının kent kimliğini yansıtacak şekilde kent kimliği ile uyumlu olmadığını ifade etmiştir.
Anahtar Kelimeler: Kentsel donatı elemanı, estetik, fonksiyon, kent kimliği, Antalya.
Received (Geliş): 12.06.2015 - Revised (Düzeltme): 20.07.2015 - Accepted (Kabul): 11.08.2015
Cite (Atıf): Olgun, R., Erdoğan, R., 2016. Urban furniture and user satisfaction: The example of Antalya - Gulluk avenue. Journal of the Faculty of Forestry Istanbul University 66(2): 674-682. DOI: 10.17099/jffiu.10138
Kentler kurulduğu günden günümüze kadar sürekli bir değişim içindedir. Bu değişim ile birlikte kentler içerisinde yer alan yapısal ve bitkisel unsurlarda değişmektedir. Böylece kent içerisinde yaşayan bireyler üzerinde gerek fiziksel gerekse de duygusal farklılıklar meydana gelmektedir. Bu farkı kentin bütünü oluşturabildiği gibi kentte yer alan her hangi bir donatı elemanı da oluşturabilmektedir. Bu çalışmanın amacı. kentlerde yer alan kentsel donatı elemanlarının estetik ve fonksiyonel yönden kullanıcılar üzerindeki etkisini belirlemek ve kent kimliğini yansıtması açısından kullanıcıların beklentisini ortaya koymaktır. Bu kapsamda, Antalya kenti içerisindeki Güllük Caddesi üzerinde ve çevresinde yer alan kentsel donatı elemanları kullanıcı görüşleri doğrultusunda değerlendirilmiştir. Kullanıcıların görüşleri ve gözlemler ile elde edilen verilerin analizi sonucunda kullanıcıların kentsel donatı elemanlarını beğeni düzeylerinin ortalama düzeyde olduğu belirlenmiştir. Çöp kutularının. sanatsal objelerin ve üst örtü elemanlarının yeterli sayıda olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca kullanıcıların % 58.6’sı mevcut kentsel donatı elemanlarının kent kimliğini yansıtacak şekilde kent kimliği ile uyumlu olmadığını ifade etmiştir.
Kentsel donatı elemanı estetik fonksiyon kent kimliği Antalya
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Kısa Not (Short Note) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 66 Sayı: 2 |