Araştırma Makalesi

SALVIA VERTICILLATA L., ACHILLEA BIEBERSTEINII AFAN., TRAGOPOGON AUREUS BOISS. VE CEPHALARIA PROCERA FISCH. & AVÉ-LALL.’NIN HEMOSTATİK PERFORMANSLARININ İN VİTRO DEĞERLENDİRİLMESİ

Cilt: 47 Sayı: 3 20 Eylül 2023
PDF İndir
TR EN

SALVIA VERTICILLATA L., ACHILLEA BIEBERSTEINII AFAN., TRAGOPOGON AUREUS BOISS. VE CEPHALARIA PROCERA FISCH. & AVÉ-LALL.’NIN HEMOSTATİK PERFORMANSLARININ İN VİTRO DEĞERLENDİRİLMESİ

Öz

Amaç: Hemostaz, kanamayı önlemek veya durdurmak için doğal bir işlev ve doğal bir süreçtir. Günümüzde kanama kontrolü için yeni, ekonomik ve yüksek performanslı ürünler geliştirmek için büyük çaba sarf edilmektedir. Bu çalışmada, halk hekimliğinde farklı amaçlarla kullanılan Salvia verticillata, Achillea biebersteinii, Tragopogon aureus ve Cephalaria procera gibi dört farklı bitki türünün in vitro hemostatik etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Farklı polaritelerde ekstreler hazırlandı ve hemostatik etkinlikleri optik agregometri kullanılarak belirlendi. Sonuç ve Tartışma: Mevcut sonuçlar, diğer bitki özleri ile karşılaştırıldığında S. verticillata ekstrelerinin adenozin-difosfat (ADP) (%80.77), kollajen (%80.78) ve araşidonik asit (AA) (%73.71) varlığında trombosit agregasyonu üzerinde en yüksek etkinliği gösterdiğini açıkça ortaya koymuştur. Yine epinefrin (EPI) varlığında en etkili trombosit agregasyonu (%47.27) C. procera uygulamasından sonra belirlendi. Ayrıca, öncelikle etil asetat ekstrelerinin APD, kollajen, AA ve EPI olgusunda en yüksek trombosit agregasyonu yüzdelerini göstermiştir. Sonuç olarak, bulgularımız, özellikle S. verticillata ve C. procera'nın etkili hemostatik ajanların yeni ve doğal kaynakları olabileceğini gösterdi.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Atatürk University (FBA-2018-6832).

Proje Numarası

FBA-2018-6832

Kaynakça

  1. 1. Nayal, R., Abajy, M.Y., Takla, S. (2015). Investigating in vitro the hemostatic effect of some medicinal plants, Res. J of Aleppo univ, Medicine Sience Series, No.100.
  2. 2. Yılmaz, Y.K. (2013). Vascular injuries: Introduction, history, the diagnosis and treatment methods. Turkiye Klinikleri Cardiovascular Surgery-Special Topics, 5(2), 18-25.
  3. 3. Periayah, M.H., Halim, A.S., Mat, S.A.Z. (2017). Mechanism action of platelets and crucial blood coagulation pathways in hemostasis. International Journal of Hematology-Oncology and Stem Cell Research, 11(4), 319-327.
  4. 4. Ghoshal, K., Bhattacharyya, M. (2014). Overview of platelet physiology: Its hemostatic and nonhemostatic role in disease pathogenesis. The Scientific World Journal, 2014, 781857. [CrossRef]
  5. 5. Paniccia, R., Priora, R., Liotta, A.A., Abbate, R. (2015). Platelet function tests: A comparative review. Vascular Health and Risk Management, 11, 133-148. [CrossRef]
  6. 6. Ebrahimia, F., Torbati, M., Mahmoudic, J., Valizadeh, H. (2020). Medicinal plants as potential hemostatic agents. Journal of Pharmacy & Pharmaceutical Science, 23, 11-23. [CrossRef]
  7. 7. Born, G.V.R. (1962). Aggregation of blood platelets by adenosine diphosphate and its reversal. Nature, 194, 927-929. [CrossRef]
  8. 8. Zhou, L., Schmaier, A.H. (2005). Platelet aggregation testing in platelet-rich plasma: Description of procedures with the aim to develop standards in the field. American Journal of Clinical Pathology, 123, 172-183. [CrossRef]

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eczacılık ve İlaç Bilimleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

16 Ağustos 2023

Yayımlanma Tarihi

20 Eylül 2023

Gönderilme Tarihi

16 Mart 2023

Kabul Tarihi

3 Ağustos 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 47 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Karakaya, S., Özdemir, Ö., İncekara, Ü., Türkez, H., Sytar, O., & Aksakal, Ö. (2023). SALVIA VERTICILLATA L., ACHILLEA BIEBERSTEINII AFAN., TRAGOPOGON AUREUS BOISS. VE CEPHALARIA PROCERA FISCH. & AVÉ-LALL.’NIN HEMOSTATİK PERFORMANSLARININ İN VİTRO DEĞERLENDİRİLMESİ. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University, 47(3), 883-893. https://doi.org/10.33483/jfpau.1266421
AMA
1.Karakaya S, Özdemir Ö, İncekara Ü, Türkez H, Sytar O, Aksakal Ö. SALVIA VERTICILLATA L., ACHILLEA BIEBERSTEINII AFAN., TRAGOPOGON AUREUS BOISS. VE CEPHALARIA PROCERA FISCH. & AVÉ-LALL.’NIN HEMOSTATİK PERFORMANSLARININ İN VİTRO DEĞERLENDİRİLMESİ. Ankara Ecz. Fak. Derg. 2023;47(3):883-893. doi:10.33483/jfpau.1266421
Chicago
Karakaya, Songül, Özlem Özdemir, Ümit İncekara, Hasan Türkez, Oksana Sytar, ve Özkan Aksakal. 2023. “SALVIA VERTICILLATA L., ACHILLEA BIEBERSTEINII AFAN., TRAGOPOGON AUREUS BOISS. VE CEPHALARIA PROCERA FISCH. & AVÉ-LALL.’NIN HEMOSTATİK PERFORMANSLARININ İN VİTRO DEĞERLENDİRİLMESİ”. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University 47 (3): 883-93. https://doi.org/10.33483/jfpau.1266421.
EndNote
Karakaya S, Özdemir Ö, İncekara Ü, Türkez H, Sytar O, Aksakal Ö (01 Eylül 2023) SALVIA VERTICILLATA L., ACHILLEA BIEBERSTEINII AFAN., TRAGOPOGON AUREUS BOISS. VE CEPHALARIA PROCERA FISCH. & AVÉ-LALL.’NIN HEMOSTATİK PERFORMANSLARININ İN VİTRO DEĞERLENDİRİLMESİ. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University 47 3 883–893.
IEEE
[1]S. Karakaya, Ö. Özdemir, Ü. İncekara, H. Türkez, O. Sytar, ve Ö. Aksakal, “SALVIA VERTICILLATA L., ACHILLEA BIEBERSTEINII AFAN., TRAGOPOGON AUREUS BOISS. VE CEPHALARIA PROCERA FISCH. & AVÉ-LALL.’NIN HEMOSTATİK PERFORMANSLARININ İN VİTRO DEĞERLENDİRİLMESİ”, Ankara Ecz. Fak. Derg., c. 47, sy 3, ss. 883–893, Eyl. 2023, doi: 10.33483/jfpau.1266421.
ISNAD
Karakaya, Songül - Özdemir, Özlem - İncekara, Ümit - Türkez, Hasan - Sytar, Oksana - Aksakal, Özkan. “SALVIA VERTICILLATA L., ACHILLEA BIEBERSTEINII AFAN., TRAGOPOGON AUREUS BOISS. VE CEPHALARIA PROCERA FISCH. & AVÉ-LALL.’NIN HEMOSTATİK PERFORMANSLARININ İN VİTRO DEĞERLENDİRİLMESİ”. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University 47/3 (01 Eylül 2023): 883-893. https://doi.org/10.33483/jfpau.1266421.
JAMA
1.Karakaya S, Özdemir Ö, İncekara Ü, Türkez H, Sytar O, Aksakal Ö. SALVIA VERTICILLATA L., ACHILLEA BIEBERSTEINII AFAN., TRAGOPOGON AUREUS BOISS. VE CEPHALARIA PROCERA FISCH. & AVÉ-LALL.’NIN HEMOSTATİK PERFORMANSLARININ İN VİTRO DEĞERLENDİRİLMESİ. Ankara Ecz. Fak. Derg. 2023;47:883–893.
MLA
Karakaya, Songül, vd. “SALVIA VERTICILLATA L., ACHILLEA BIEBERSTEINII AFAN., TRAGOPOGON AUREUS BOISS. VE CEPHALARIA PROCERA FISCH. & AVÉ-LALL.’NIN HEMOSTATİK PERFORMANSLARININ İN VİTRO DEĞERLENDİRİLMESİ”. Journal of Faculty of Pharmacy of Ankara University, c. 47, sy 3, Eylül 2023, ss. 883-9, doi:10.33483/jfpau.1266421.
Vancouver
1.Songül Karakaya, Özlem Özdemir, Ümit İncekara, Hasan Türkez, Oksana Sytar, Özkan Aksakal. SALVIA VERTICILLATA L., ACHILLEA BIEBERSTEINII AFAN., TRAGOPOGON AUREUS BOISS. VE CEPHALARIA PROCERA FISCH. & AVÉ-LALL.’NIN HEMOSTATİK PERFORMANSLARININ İN VİTRO DEĞERLENDİRİLMESİ. Ankara Ecz. Fak. Derg. 01 Eylül 2023;47(3):883-9. doi:10.33483/jfpau.1266421

Cited By

Kapsam ve Amaç

Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi, açık erişim, hakemli bir dergi olup Türkçe veya İngilizce olarak farmasötik bilimler alanındaki önemli gelişmeleri içeren orijinal araştırmalar, derlemeler ve kısa bildiriler için uluslararası bir yayım ortamıdır. Bilimsel toplantılarda sunulan bildiriler supleman özel sayısı olarak dergide yayımlanabilir. Ayrıca, tüm farmasötik alandaki gelecek ve önceki ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılar ile sosyal aktiviteleri içerir.