Objective: The presence of toxic metals in foods poses a significant risk to human health. Even low-level exposure to these metals can cause various health problems over a long period of time. In this study, we investigated the levels of toxic metals (Li, Al, V, Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn, As, Sr, Cd, Sb, Ba, Pb and Bi) in 34 food supplement samples purchased from pharmacies in Edirne.
Material and Method: The samples were digested using HNO3 in a microwave system and the metal content was analyzed using ICP-MS.
Result and Discussion: Our results showed that none of the food supplements exceeded Turkish authority limits. Only Cd levels of two food supplements (0.431 μg/g and 0.316 μg/g) exceeded WHO guideline limits. We discussed the potential health effects of these metals and their compounds. Our findings suggest the need for increased regulation and monitoring of food supplements to ensure their safety and quality.
Amaç: Gıdalarda toksik metallerin bulunması insan sağlığı için önemli bir risk oluşturmaktadır. Bu metallerin düşük dozda dahi uzun süreli maruziyeti çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu çalışmada, Edirne ili eczanelerinden satın alınan 34 gıda takviyesi örneğinde toksik metallerin (Li, Al, V, Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn, As, Sr, Cd, Sb, Ba, Pb ve Bi) seviyeleri araştırılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Örnekler mikrodalga sistemde HNO3 kullanılarak sindirilmiş ve metal içeriği ICP-MS kullanılarak analiz edilmiştir.
Sonuç ve Tartışma: Sonuçlarımız, hiçbir gıda takviyesinin Türk otorite sınırlarını aşmadığını göstermiştir. Sadece iki gıda takviyesinin Cd seviyeleri (0.431 μg/g ve 0.316 μg/g) Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kılavuz sınırlarını aşmıştır. Bu metallerin ve bileşiklerinin potansiyel sağlık etkileri tartışılmıştır. Bulgularımız, gıda takviyelerinin güvenliği ve kalitesinin sağlanması için artan düzenleme ve izleme ihtiyacını göstermektedir.
Ağır metaller eser elementler kadmiyum takviye edici gıdalar
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Eczacılık ve İlaç Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 18 Kasım 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 20 Ocak 2024 |
Gönderilme Tarihi | 7 Nisan 2023 |
Kabul Tarihi | 21 Ekim 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
Kapsam ve Amaç
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi, açık erişim, hakemli bir dergi olup Türkçe veya İngilizce olarak farmasötik bilimler alanındaki önemli gelişmeleri içeren orijinal araştırmalar, derlemeler ve kısa bildiriler için uluslararası bir yayım ortamıdır. Bilimsel toplantılarda sunulan bildiriler supleman özel sayısı olarak dergide yayımlanabilir. Ayrıca, tüm farmasötik alandaki gelecek ve önceki ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılar ile sosyal aktiviteleri içerir.