Objective: Synthetic food dyes are one of the important ingredients that enhance the appearance and taste of industrial and commercial products. However, concerns exist about their potential harm to human health due to their chemical structures, which often contain azo functional groups and aromatic rings. Many studies have stated that dyes belonging to the azo group are nitro derivatives that can cause hypersensitivity reactions, and that the metabolites produced by intestinal microflora are the focus of mutagenesis and carcinogenesis studies. Various studies have shown that azo dyes have negative effects on the male reproductive system, especially on sperm parameters. These effects were accompanied by a decrease in serum testosterone concentration.
Result and Discussion: The increasing interest in studies on food azo dyes has brought about the need to elucidate possible toxicity mechanisms. In this review, general information about commonly used food azo dyes is presented and the results of in vivo studies on their negative effects on the male reproductive system are evaluated.
Amaç: Sentetik gıda boyaları, endüstriyel ve ticari ürünlerin görünümünü iyileştiren ve lezzetini artıran önemli bileşenlerden biridir. Ancak, çoğunlukla azo fonksiyonel gruplar ve aromatik halkalar içeren kimyasal yapılarından dolayı, bu maddelerin insan sağlığına potansiyel olarak zararlı olabileceği konusunda endişeler bulunmaktadır. Birçok çalışma, azo grubuna dahil olan boyaların aşırı duyarlılık reaksiyonlarına neden olabilen nitro türevleri olduğunu, bağırsak mikroflorası tarafından oluşan metabolitlerin mutajenez ve karsinojenez çalışmalarının odak noktasında yer aldığını belirtmiştir. Çeşitli çalışmalar, azo boyaların erkek reprodüktif sistemi üzerinde, özellikle de sperm parametrelerinde olumsuz etkileri olduğunu göstermiştir. Bu etkilere serum testosteron konsantrasyonundaki azalma da eşlik etmiştir.
Sonuç ve Tartışma: Gıda azo boyalarıyla ilgili çalışmalara olan ilginin artarak devam etmesi olası toksisite mekanizmalarını aydınlatma ihtiyacını beraberinde getirmiştir. Bu derlemede yaygın kullanılan gıda azo boyalarıyla ilgili genel bilgiler sunulmuş ve erkek reprodüktif sistem üzerindeki olumsuz etkilerine dair yapılan in vivo çalışmalar sonuçlarıyla değerlendirilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Farmasotik Toksikoloji |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 7 Ağustos 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 10 Eylül 2024 |
Gönderilme Tarihi | 10 Mayıs 2024 |
Kabul Tarihi | 3 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
Kapsam ve Amaç
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi, açık erişim, hakemli bir dergi olup Türkçe veya İngilizce olarak farmasötik bilimler alanındaki önemli gelişmeleri içeren orijinal araştırmalar, derlemeler ve kısa bildiriler için uluslararası bir yayım ortamıdır. Bilimsel toplantılarda sunulan bildiriler supleman özel sayısı olarak dergide yayımlanabilir. Ayrıca, tüm farmasötik alandaki gelecek ve önceki ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılar ile sosyal aktiviteleri içerir.